Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve ilkelerini yaşatmak amacıyla kutladığımız Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Uluslararası Açık Satranç Turnuvası düzenlendi.
Vali İbrahim Akın, turnuvanın Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, 2021 Uluslararası Ahilik Yılı Açık Satranç Turnuvası’nın gençlerimizin satranca olan ilgilisini artırmak ve satranca ilgi duyan sporcularımızın uluslararası turnuvalarda deneyim kazanmasına yardımcı olmak amacıyla düzenlendiğini söyledi.
Düzenlenen satranç turnuvasının yerli ve yabancı sporcuların Ahilik kültürünü daha yakından tanımalarına imkân sağlayacağını belirten Vali İbrahim Akın, “Toplumsal huzur ve refahımızın sağlanmasında önemli bir yere sahip olan Ahilik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere tanıtmak amacıyla bu yıl düzenlenen Ahilik Haftası etkinliklerinde gençlerimizi satrançla buluşturmak amacıyla Türkiye Satranç Federasyonu ile Valiliğimiz arasında Uluslararası Açık Satranç Turnuvası İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Hızlı ve analitik düşünmeyi sağlaması, dikkati arttırması, problem çözme becerisini geliştirmesi, kurallara uymayı, dostça oynamayı ve kişinin sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olması sebebiyle satranç oyunu günümüzde de popülerliğini korumakta ve küçük yaşlardan itibaren teşvik edilmektedir. Satranç bireyin zekâsını ve kişiliğini olumlu yönde etkileyerek kişisel gelişimine katkıda bulunan dünyanın en eski ve en yaygın strateji oyunlarından birisidir. Zihinsel bir sportif faaliyet olan satranca son zamanlarda ilginin arttığını görüyoruz. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz Uluslararası Ahilik Yılı Açık Satranç Turnuvası gibi bu etkinliklerin satrancın hem ilimizde hem de ülkemizde daha da yaygınlaşmasına, bu alanda başarılı sporcuların yetişmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu vesileyle, turnuvada yarışacak olan tüm sporculara başarılar diliyorum. İnanıyorum ki bu tür etkinlikler zeki, atılgan, mücadeleci ve çok yönlü düşünen nesillerin yetişmesine vesile olacaktır.” dedi.
2021 Yılının Cumhurbaşkanlığımız ve UNESCO tarafından Ahiliğin temel prensiplerinin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde en doğru şekilde anlatılması amacıyla “Ahi Evran Yılı” olarak ilan edildiğini ifade eden Vali Akın, “Bu nedenle, bu yılki Ahilik Haftası etkinliklerimizi daha yoğun katılımlı ve daha coşkulu yapma gayretindeyiz. 16 Eylül Perşembe günü yapılacak olan Resmi Törenlere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımını beklemekteyiz.” dedi.
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay da konuşmasında, “2021 Yılı’nın Ahi Evran Yılı olarak ilan edilmesinin ardından Kırşehir Valiliğimizin destekleri ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Türkiye Satranç Federasyonu olarak uluslararası ilk turnuvayı Kırşehir’de hayata geçirmiş olduk. Pandemi tedbirlerini de alarak Ahiliğin başkenti Kırşehir’de nezih ve güzel bir ortamda düzenlediğimiz bu turnuvanın ileriki yıllarda da devam edeceğini umuyorum. Ahilik Türklerin insanlığa kazandırdığı en önemli oluşumlardan birisidir. Bu nedenle, Ahilik Yılında, özellikle de Ahilik Haftası’nda Kırşehir’de bu turnuvayı gerçekleştirmiş olmaktan son derece memnuniyet duyuyoruz. Turnuvanın gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Kırşehir Valimiz Sayın İbrahim Akın’a ve emekleri geçen herkese teşekkür ediyor, turnuvaya katılan bütün sporcularımıza başarılar diliyorum.” sözlerine yer verdi.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin’in de turnuva hakkında bilgiler verdiği turnuva Vali İbrahim Akın’ın genç sporcularla başlama hamlesini yapması ile başladı. Çok sayıda sporcunun katıldığı 2021 Uluslararası Ahilik Yılı Açık Satranç Turnuvası 18 Eylül tarihinde sona erecek. (HABER: SALİH GÜNER)