YENİ Parti Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şehit yakınları, gaziler ve güvenlik personelinin ekonomik, sosyal ve özlük haklarının kapsamlı şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. İlhan, mevcut kanun teklifinin olumlu adımlar içerdiğini ancak yıllardır çözüm bekleyen sorunları gidermede yetersiz kaldığını ifade etti.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen kanun teklifi üzerine söz alan YENİ Parti Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, gaziler ve şehit ailelerinin yıllardır dile getirdiği taleplerin kapsamlı bir düzenlemeyle ele alınması gerektiğini belirtti.

Kanun teklifinin, vazife malullerinin anne ve babalarına bağlanacak aylıklarda iyileştirme yapılması, bakıma muhtaç malullere yönelik ödemelerin artırılması ve terörle mücadelede yaralanmasına rağmen mevzuat nedeniyle gazi sayılmayan bazı vatandaşların haklarının teslim edilmesini öngördüğünü hatırlatan İlhan, bu düzenlemeleri olumlu ancak yetersiz bulduğunu söyledi.

“Hiçbir kahramanımız hak kaybına uğramamalı”

Terörle mücadele sırasında ateşli silah, EYP, mayın, havan, roket, el bombası, şarapnel ve benzeri mühimmat nedeniyle yaralananlar ile terör örgütü mensuplarının yakın muharebe niteliğindeki saldırıları sonucu yaralananların belirli şartlarda gazi statüsü kapsamında değerlendirilmesinin önemli bir adım olduğunu ifade eden İlhan, düzenlemenin kapsamının genişletilmesi gerektiğini savundu.

İlhan, “Terörle mücadelede fedakârlık gösteren hiçbir kahramanımız hak kaybına uğramamalıdır” diyerek, gazilerin özlük, ekonomik, sağlık, istihdam ve emeklilik haklarının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Protez ve rehabilitasyon hizmetleri için SUT çağrısı

İlhan, mevcut kanun teklifinde yer almadığını belirttiği bazı düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakıma muhtaç maluller ile harp malullerinin protez, ortez ve rehabilitasyon hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kısıtlamalarına takılmadan karşılanmasını isteyen İlhan, bu hizmetlerin vatandaşların ikamet adreslerine en yakın üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında sunulması gerektiğini belirtti.

İlhan ayrıca TOKİ’nin faizsiz konut kredisi imkanının genişletilmesi, rütbe ayrımı yapılmaksızın tüm şehit aileleri ve engelli terör gazilerine kira desteği sağlanması gerektiğini ifade etti.

Şehit yakınları ve gazilere seyyanen artış önerisi

Malul ve muharip gazilerin yakınlarına da istihdam hakkı verilmesi gerektiğini belirten İlhan, şehit anne ve babalarının aylıklarının günümüz ekonomik koşullarına uygun seviyeye çıkarılmasını istedi.

İlhan, tüm şehit yakınları ve gazilere seyyanen artış yapılmasının da önemli olduğunu belirterek, bu düzenlemelerin devletin şehit aileleri ve gazilere yönelik vefa borcunun somut bir göstergesi olacağını söyledi.

Emekli güvenlik personelinin sorunlarına dikkat çekti

Kırşehir’de Öğrencilerin Müfredatı Değişiyor
Kırşehir’de Öğrencilerin Müfredatı Değişiyor
İçeriği Görüntüle

Konuşmasında muazzaf ve emekli güvenlik personelinin sorunlarına da değinen İlhan, görev tazminatları, emekliliğe yansımayan ödemeler, ek gösterge kaynaklı mağduriyetler, makam ve temsil tazminatlarındaki eşitsizlikler ile emekli aylıklarının yetersizliğinin yıllardır çözüm beklediğini ifade etti.

Görev maaşı ile emekli aylığı arasında ciddi fark bulunduğunu belirten İlhan, subay, astsubay, uzman erbaş ve diğer emekli personelin ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

“Hakları bütçeye yük değil, güvenliğe yatırımdır”

Görevdeki muvazzaf personelin de artan hayat pahalılığı, tayin süreçleri, lojman yetersizliği, aile bütünlüğünü etkileyen uygulamalar ve sosyal haklardaki eksiklikler nedeniyle sıkıntılar yaşadığını dile getiren İlhan, konuşmasını kapsamlı düzenleme çağrısıyla tamamladı.

İlhan, güvenlik personelinin haklarının bütçeye yük olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Güvenlik personellerimizin haklarını bütçeye yük olarak değil, devletimizin güvenliğine yapılmış bir yatırım olarak görmek daha doğrudur” dedi.

İlhan, şehit yakınları ve gazilerin ekonomik ve sosyal haklarının güçlendirildiği, muazzaf ve emekli personelin mağduriyetlerinin giderildiği kapsamlı bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman