Kırşehir’in Mucur İlçesinde bulunan Seyfe Gölü’nü yok etme çalışmaları son hızla devam ediyor.

Kırşehir’in önemli konumlarından biri olan ve Kırşehir tanıtımlarında “Kuş Cenneti” diye isimlendirilen Seyfe Gölü yok oluyor. Artık Kuş Cenneti’miz olmayacak… Kırşehir’in turizm açısından daha ilerilere taşınması için çalışmaların yapılması gerekirken yapılan bu türlü çalışmalar ile doğa güzellikleri yok edilmektedir. Kırşehir’de yaşanan kuraklık ve plansız tarımsal sulamaların etkileriyle yok olmaya yüz tutan Seyfe Gölü, şimdi de altın maden arama çalışmaları kapsamında tehdit altında.

Seyfe Gölü, yaklaşık 10,700 hektarlık bir alanı kapsıyor. Seyfe Gölü, Kırşehir’in kuzeydoğusunda, Mucur’a 16 km uzaklıkta yer alıyor. Orta Anadolu’da bulunan birkaç tuzlu gölden biri olan Seyfe Gölü, sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşuyor. Bu özellikleriyle göl, hem ekolojik hem de turistik açıdan büyük bir öneme sahip. İlkbaharda gölün doğusundaki adacıklarda binlerce kuş yuva yapıyor ve Malya Devlet Üretme Çiftliği alanında toy ve turna gibi büyük kuşlar da barınıyor.

‘Abdalın Bavulu’ Projesi Başlıyor ‘Abdalın Bavulu’ Projesi Başlıyor

Madene Veri̇lecek Kenti̇mi̇z Yok Bi̇zi̇m!..2Eylül ayında yaklaşık 10,700 hektarlık bir alanı kapsayan Seyfe Gölü'nün tabiat koruma alanının yarıya indirilmesi Türkiye genelinde yankı uyandırmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile Seyfe Gölü'nün koruma alanı sınırları yeniden belirlendi ve yaklaşık yarıya düşürüldü. Bu karar, özellikle flamingoların üreme ve konaklama alanı olan gölün korunması için verilen mücadeleye büyük bir darbe olarak değerlendirildi. Seyfe Gölü'nün koruma alanının daraltılması, bölgedeki ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyebilir. Flamingolar başta olmak üzere birçok kuş türü için önemli bir yaşam alanı olan göl, altın madenciliği faaliyetleri nedeniyle tehdit altında.

Seyfe Gölü’nün çevre köylerinde altın madeni aramaları devam ederken zaten iklim değişikliği nedeni ile kuruyan göl, maden arama ve çıkarma çalışmaları ile yok olacaktır. Memleket Partisi İl Başkanı Gülay Baltalık, altın çıkarma faaliyetlerinin su kaynaklarını tüketerek tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Başkan Baltalık, “Seyfe Gölü'nün üstü altından değerlidir! Kuş cenneti Seyfe'ye dokunmayın! Bu alanın 10 bin hektardan 5 bin hektara düşürülmesi Seyfe'nin katledilmesi demektir... Havamızdan, suyumuzdan, toprağımızdan elinizi çekin! Madene verilecek kentimiz yok bizim!..” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Gurbet Erul