MERSİN’DE 19-21 Mayıs 2023 tarihleri arasında düzenlenen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Kupası 2'inci Bölgesel Veteranlar Trap atışları yarışmasında Kırşehirli sporcumuz Yüksel Köseoğulları güçlü rakipleri arasında derece yaparak 2’ncilik madalyayı ile döndü.

Gençlikspor, Başkent’e  puan umuduyla gidiyor Gençlikspor, Başkent’e puan umuduyla gidiyor

Mersin’den başarıyla dönen sporcumuz Yüksel Köseoğulları, Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin’i makamında ziyaret etti.

Ziyareti sırasında elde ettiği başarıdan dolayı Yüksel Köseoğulları’nı tebrik eden, Spor Müdürü Şahin, “Trap atışlarında son yıllarda büyük bir ilgi var. Alınan başarı Kırşehir’in başarısıdır. Spora desteklerimiz artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.

Yüksel Köseoğulları, Gazetemiz ‘Kırşehir Çiğdem’e Trap atışları sporu hakkında bilgiler verdi.

Köseoğulları yaptığı açıklamada, “Trap Atıcılığı; uçan nesneleri hedefleyen atış türü olan Trap’ın kökeni güvercinleri vurmak için yapılan atıştan ortaya çıkmış ve günümüzde atış sporu dallarından biri haline gelmiştir. Makinelerden fırlatılan kil plaklar Trap atışının hedefi olarak kullanılan materyaldir. Geçmişte “ clay pegion” ismi ile anılan kil plaklar günümüzde “clay target” olarak kullanılmaktadır. Olimpik bir spor dalı olarak faaliyet gösteren trap atıcılığı eskiden basit bir sistem kullanılarak tek yöne uçan plaklara atış yapmak üzerine kuruluydu ancak bugün gelişmiş makinalar kullanılarak farklı açılarda fırlatılan plaklara yapılan atış tipi haline gelmiştir. Atış plakları hemen hemen orta boy bir fincan tabağı büyüklüğünde ana maddesi zift olan bir malzemeden yapılmaktadır. Plakların en önemli özelliği düzgün uçabiliyor ve kırılabiliyor olmasıdır. Trap Atıcılığı, süperpoze veya yarı otomatik tüfekler kullanılarak yapılır.  Trap tüfeklerinde olması gereken özellikler arasında, uzun menzilli atış yapıldığı için saçmanın hedefe huzme halinde gitmesini kolaylaştıran dar şoklu namlu olması gerekmektedir. Plaklar fırlatıldığında uzaklaşır ve uzaklaşırken yükselir, bu sebeple dik kundaklı tüfek tercih sebebidir. Tüfeklerin atış esnasındaki sarsıntısını minimize etmek için de ağır tüfekler tercih edilir. ISSE (Uluslararası Atıcılık Federasyonu) nin belirlediği kurallara göre Trap atışlarında24 gr. 7 ½ saçma numaralı fişek kullanılır. Boyut ve gram olarak daha aşağısı atışta kabul edilir ancak daha üst değerlerde fişek kullanımı yasaktır. Trap atışında plaklar atıcının 15m önünde bulunan çukurlara koyulmuş makinelerden fırlatılır. Her atıcının önünde 3 adet makine bulunmaktadır ve bu makinelerden plaklar 3 farklı yönde çıkar. ( Sağ, sol ve orta) Plaklar makinenin 10 m. uzağında minimum 1,5 m. maksimum 3,5 m. mesafesinde uçuyor olmalıdır.  Plaklar atıcının mikrofona verdiği komutla anında çıkar. Maksimum 76 m. ileriye düşer. Bir seri 25 atıştan oluşur ve atıcılar 10 sağa, 10 sola ve 5 ortaya fırlatılan plağa atış yapar. Plakların çıkış yönü ve sırası bilgisayarda tanımlanmış bir program aracılığıyla yapılır. Atıcı plağın yönünü önceden bilemez. Toplamda 5 atış istasyonu vardır, atıcılar bu istasyonları 5 tur dolaşır ve 25 atışlık 1 seriyi tamamlamış olurlar. Yarışma süresince erkek atıcılar 125 plağa (5 seri, 5×25),bayan atıcılar 75 plağa (3seri, 5×25) ateş eder. Trap atıcısının her bir plağa iki fişek atma hakkı bulunmaktadır ve vurulan her bir plak 1 puandır. Vurulan plak “ vuruş” , vurulamayan plak “manke” olarak adlandırılır. Kendinizin de satın alabileceği, uygun bir arazide rahatlıkla kullanabileceğiniz portatif trap makinaları bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

(HABER: SALİH HANÇER)