Kırşehir'de son günlerde cenaze evlerinde yemek verilmesi geleneği yeniden gündeme geldi. Özellikle Kaman ilçesine bağlı Ömerhacılı Köyü'nde taziye yemeklerinin kaldırılması yönünde alınan kararın ardından, Çiğdem Haber olarak mikrofonumuzu vatandaşlara uzattık.

"Cenaze evlerinde yemek verilmeli mi, verilmemeli mi?" sorusuna verilen yanıtlar dikkat çekti.

"İnsan Acısını mı Yaşasın, Yemek Telaşına mı Düşsün?"

Whatsapp Image 2026 06 29 At 13.04.48

Vatandaşlardan biri, cenaze evlerinde yemek hazırlanmasının artık anlamını yitirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Acısı var zaten. Adam acısıyla mı uğraşacak, gelene gidenin karnını mı doyuracak? Eskiden imece usulü vardı. Her gün bir komşu yemek yapıp cenaze evine getirirdi. Cenaze sahibi yemek yapmazdı. Şimdi o dayanışma kalmadı. Toplum bireyselleşti. Cenaze sahibi bir de yemek telaşına düşüyor. Hiç gereksiz."

"Yemek Vermeye Kesinlikle Katılmıyorum"

Bir başka vatandaş ise ekonomik şartların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

"Bir insan genç yaşta evladını kaybetmiş. Cenazesine mi yansın, yemek telaşına mı düşsün? Ekonomik durumu olan var, olmayan var. Ben cenaze evinde yemek verilmesine kesinlikle sıcak bakmıyorum." diyen vatandaş, cenazenin yaşlı ya da genç olmasının da fark etmediğini belirterek, yas sürecinde ailelerin yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

Kırşehir'de Menüler Değişiyor! Restoran ve Kafeler İçin Yeni Zorunluluk
Kırşehir'de Menüler Değişiyor! Restoran ve Kafeler İçin Yeni Zorunluluk
İçeriği Görüntüle

"Şehir Dışından Gelenler Ne Yapacak?"

Whatsapp Image 2026 06 29 At 13.04.24

Herkes aynı görüşte değildi. Bazı vatandaşlar ise özellikle uzak şehirlerden gelen yakınlar için yemek verilmesinin gerekli olduğunu savundu.

"Şehir dışından geldi. Ne yapacağız, aç mı dönecek? Bence yemek verilsin." dedi.

Ömerhacılı Köyü'nde uygulamanın kaldırıldığını hatırlattığımız vatandaş ise kendi köyünde de benzer bir durum yaşandığını anlattı.

"Bizim köyde de kaldırıldı ama ekonomik durumu iyi olanlar yine pide yaptırıyor. İmkânı olan veriyor, olmayan veremiyor."

"Fakiri de Var, Zengini de Var"

Bir başka vatandaş ise "Hiç gerek yok. Fakiri var, zengini var. Verilmemesi daha doğru. İnsanlar oraya yemek yemeye değil, acıyı paylaşmaya gitmeli." diyerek uygyulamanın tamamen kaldırılması gerektiğini savundu.

"Empati Yapmayı Unuttuk"

Whatsapp Image 2026 06 29 At 13.04.055

Genç bir vatandaş ise cenaze ziyaretlerinin amacından uzaklaştığını düşündüğünü söyledi.

"Bence kesinlikle verilmemeli. İnsanların acısı varken kimse hizmet etmek zorunda kalmamalı. Günümüzde insanlar empatiyi kaybetti. Bazıları acıyı paylaşmaya değil, sohbet etmeye, yemek yemeye geliyor. Cenaze evleri insanların yükünü artırmamalı." ifadeleriyle uygulamanın kaldırılması gerektiğini belirtti.

Kırşehir'de Ortak Görüş: Acı Paylaşılsın, Yük Artmasın

Yaptığımız sokak röportajında farklı görüşler dile getirilse de vatandaşların önemli bir bölümü, cenaze evlerinde yemek verilmesinin artık yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle ekonomik şartların ağırlaştığı bir dönemde, acılı ailelerin hem manevi hem de maddi yük altına girmemesi gerektiği görüşü öne çıktı.

Öte yandan, şehir dışından gelen misafirlerin mağdur olmaması gerektiğini savunan vatandaşlar da oldu. Bu görüşü dile getirenler, ikramın tamamen kaldırılması yerine farklı çözümler üretilebileceğini ifade etti.

Kaman'ın Ömerhacılı Köyü'nde alınan kararın ardından başlayan tartışma, Kırşehir genelinde de cenaze geleneklerinin yeniden konuşulmasına neden oldu. Görünen o ki, vatandaşların ortak beklentisi, yas tutan ailelerin yükünü artırmayan, dayanışmayı önceleyen bir anlayışın yaygınlaşması.

Muhabir: Nurten Ceylan - Damla Yeşilli - Özgür Karaçocuk