Kırşehir’de bu yıl 39’uncusu düzenlenen Ahilik Haftası, konserlerden fuarlara, kültürel programlardan nefes kesen gösterilere kadar birbirinden renkli etkinliklerle tamamlandı. Bir hafta boyunca şehrin nabzını tutan Kırşehir Çiğdem haber ekibine konuşan vatandaşlar, kutlamaların Kırşehir’e büyük bir canlılık kazandırdığını belirterek, “Çok güzel, eğlenceli ve verimli geçti” dedi.

Ahiliğin başkenti Kırşehir’de gerçekleştirilen 39’uncu Ahilik Haftası kutlamaları, vatandaşların ve farklı şehirlerden gelen konukların yoğun katılımıyla sona erdi. Etkinlikleri başından sonuna kadar takip eden Kırşehir Çiğdem haber ekibi, fuar alanında mikrofonu vatandaşlara uzattı.

Kırşehir Çiğdem muhabirleri Ayşe Hilal Deliorman ve Damla Yeşilli, kameraman Özgür Karaçocuk ile birlikte vatandaşlara etkinlikleri nasıl bulduklarını sordu. Katılımcılar; konserlerden kitap fuarına, yöresel ürün stantlarından kooperatiflerin çalışmalarına kadar düzenlenen programları başarılı bulduklarını ifade etti.

‘ETKİNLİKLER HALKI MOTİVE ETTİ’

Kutlamaları değerlendiren bir vatandaş, kitap fuarı, kooperatif stantları ve konserlerin şehre hareketlilik kazandırdığını söyledi. Etkinliklerin halkı motive ettiğini belirten vatandaş, “Kitap fuarı, kooperatiflerin çalışmaları ve düzenlenen konserler halkı çok motive etti. Türkiye’nin dört bir yanından insanların Kırşehir’e gelmesi şehrimiz açısından çok kıymetli. Ahilik Haftası’nın her geçen yıl daha da büyümesini istiyoruz” dedi.

‘KIRŞEHİR’E AYRI BİR ZENGİNLİK KATTI’

Fuar alanını ziyaret eden bir başka vatandaş ise Türkiye’nin farklı şehirlerinden getirilen ürünleri inceleme fırsatı bulduklarını belirterek, “Bugün oldukça yoğun ve güzel bir gün yaşanıyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinden stantlar kuruldu. Değişik yörelere ait ürünleri görme ve tanıma fırsatı bulduk. Bu etkinlikler Kırşehir’e ayrı bir zenginlik katıyor, ufkumuzu genişletiyor” diye konuştu.

‘AHİLİK SADECE GELENEK DEĞİL’

Ahilik kültürünün toplum açısından taşıdığı öneme vurgu yapan genç bir katılımcı da Ahiliğin yalnızca geçmişten gelen bir gelenek olmadığını söyledi. Katılımcı, “Ahilik bizim için sadece bir gelenek değildir. Dürüstlüğü, birlik ve beraberliği, yardımlaşmayı ve dayanışmayı simgeliyor. Farklı şehirlerden gelen insanlarla bir arada olduk, yeni insanlarla tanıştık ve yeni kültürler keşfettik. Hepimiz için çok güzel ve eğlenceli geçti” ifadelerini kullandı.

AKSARAY’DAN GELDİLER, KIRŞEHİR’E HAYRAN KALDILAR

Aksaray’dan gelerek fuar alanında stant açan katılımcılar da Ahilik Haftası’na ilk defa katıldıklarını belirtti. Engelli bireylerin hazırladığı ürünleri ziyaretçilerle buluşturduklarını anlatan bir katılımcı, “Programa ilk kez katılıyoruz. Bizim için gayet güzel ve verimli geçti. Tezgâhımızı açarak ürünlerimizi sergiledik. Ahiliğin doğduğu ve başkentinin bulunduğu yerin Kırşehir olduğunu burada öğrenmiş olduk. Çok memnun kaldık” dedi.

GÖKYÜZÜNDEKİ TÜRK BAYRAĞI DUYGULANDIRDI

Kış hazırlıkları nedeniyle haftanın önceki etkinliklerine katılamadığını belirten bir vatandaş ise son gün programında yaşadığı mutluluğu dile getirdi. Gökyüzünde dalgalandırılan Türk bayrağından çok etkilendiğini söyleyen vatandaş, “Turşu, menemenlik, konserve ve reçel hazırlıkları nedeniyle daha önce gelemedim. Son güne yetiştim. Gökyüzünde Türk bayrağının dalgalanması çok hoşuma gitti. O anları videoya çekerek arkadaşlarımla paylaştım. Çok güzel bir atmosfer vardı” diye konuştu.

KONSERLER VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Bir hafta boyunca etkinlik alanını ziyaret eden Zübeyde isimli vatandaş da düzenlenen konserleri ve fuar alanını beğendiğini söyledi. Halk müziği programlarına yoğun ilgi gösterdiğini belirten Zübeyde, Özgür Can Çoban konserini izlediğini ve Buray konserine katılacağını ifade etti.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen kadınların yöresel ürünlerini sergilemesini de değerlendiren Zübeyde, Ahilik Haftası dolayısıyla Kırşehir’de yaşanan hareketlilikten mutluluk duyduğunu kaydetti.

‘AHİLİKTE DOĞRULUK VE İNSANLIK VARDIR’

20 Eylül Pazar Günü Kırşehir’de Nöbetçi Eczane
20 Eylül Pazar Günü Kırşehir’de Nöbetçi Eczane
İçeriği Görüntüle

Ahilik kültürünün özünde meslek ahlakı ve dürüstlüğün bulunduğunu belirten bir diğer vatandaş ise Kırşehir’in manevi değerlerinin daha geniş kitlelere tanıtılması gerektiğini söyledi.

Vatandaş, “Ahilik, meslek öğrenmek ve o mesleği ahlakıyla yapmaktır. Ahilikte doğruluk ve insanlık vardır, haksızlığa yer yoktur. Ahi Evran’ın şehri Kırşehir’in daha fazla tanıtılması ve daha çok ziyaret edilmesi gerekiyor. Ahilik Haftası’nın ilerleyen yıllarda daha da büyüyeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

AHİLİĞİN BAŞKENTİNDE UNUTULMAZ BİR HAFTA

Bir hafta boyunca devam eden konserler, kitap fuarı, yöresel ürün stantları, kooperatif çalışmaları, kültürel programlar ve gösteriler Kırşehir’e büyük bir hareketlilik kazandırdı. Şehir merkezinde oluşan yoğunluk esnafın yüzünü güldürürken, farklı illerden gelen ziyaretçiler de Kırşehir’in tarihi ve kültürel değerlerini yakından tanıma fırsatı buldu.

Kırşehir Çiğdem mikrofonuna konuşan vatandaşlar, 39’uncu Ahilik Haftası’nın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuna yakışır şekilde geçtiğini belirterek organizasyonda emeği bulunanlara teşekkür etti. Ahiliğin başkenti Kırşehir, hafızalarda iz bırakan bir haftayı daha coşku, kardeşlik ve dayanışma içerisinde tamamladı.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman-Damla Yeşilli