"Viral enfeksiyonlardan korunmak için egzersiz yapmayı ihmal etmeyin" uyarısı "Viral enfeksiyonlardan korunmak için egzersiz yapmayı ihmal etmeyin" uyarısı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ile bir konferans gerçekleştirdi.

Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen konferansın konusu “Anadolu Tıbbı Işığında Sağlıklı Yaşam” oldu. Konferansa KAEÜ rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. Musa Özata, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaptı. Konferans konuşmasında üniversitenin tarım ve jeotermal alanındaki pilot üniversite projeleri kapsamında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Merkezini açarak faaliyete geçirdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Karahocagil: ‘’ Modern ve geleneksel tıp birlikte gelişmeli. Anadolu geleneksel tıp alanında önemli bir merkez. Üniversitemizde Tıp Fakültesin de eğitim ve öğretim görecek öğrencilere ilk dersi Kayseri Gevher Nesibe Darüşşifasında aldırıyoruz. Anadolu Tıbbının tekrar hayat bulması gerekiyor. GETAT Projesi kapsamında üniversitemizde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Alanı (AHİGETAM) kurduk. Ve bu araştırma alanında 55 türe yakın aromatik bitki üretiliyor. Bu üretilen bitkiler başta sağlık alanı olmak üzere faklı alanlarda da kullanılıyor.’’ Dedi.

Konferansın konuğu Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ‘’Anadolu Tıbbı Işığında Sağlıklı Yaşam’’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Saraçoğlu sunumunda, değişen dünya düzeninden bahsederek değişimin ülkemize ve insanlığa etkinlerini anlattı. Doğanın tün dengelerinin değiştiğini belirterek gıda güvenirliğinin önemini vurguladı. Saraçoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’ Milli ve yerli yazılım ne kadar önemliyse, ondan kat ve kat daha önemli olan milli tohumlarımızdır. Anadolu topraklarının verimli ve değerli olmasıdır. Sürdürülebilir sağlıklı yaşam ancak yerli ve milli tohumla olacak. Çünkü ithal tohum enflasyonu artırarak toprakların kimyası ve mikrobiyolojisini bozuyor.Bitkiler hastalıkların tedavisinde önemli bir yere sahip. Tedavilerin etkili olmasında yerli tohumlar daha etkin. Siz öğrenciler atalarınızı ve tarihinizi mutlaka bilin.’’   

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman