Emeklilerin yeni yıl maaşlarına ilişkin beklentileri, enflasyon hesabının yanı sıra hükümetten gelen iyileştirme açıklamalarıyla da şekilleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2027 bütçesinde emeklilerin durumunu iyileştirecek mali imkânlar oluşturulduğunu belirtmesi, ocak ayında yasal enflasyon artışının dışında yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusunu gündeme taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da ilave iyileştirmeleri içeren bir çalışma yürütüldüğünü duyurdu.

Erdoğan emekli maaşları için ne açıklamıştı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukların farkında olduklarını belirterek 2027 bütçesinde bu kesimin durumunu iyileştirmeye yönelik mali imkânlar oluşturduklarını ifade etti. Açıklamasında ihtiyaç duyulan yasal düzenlemenin yıl sonuna kadar TBMM'nin takdiriyle hayata geçirilmesini ümit ettiğini de dile getirdi.

Bu değerlendirme, emeklilere yönelik yeni bir düzenlemenin gündemde olduğuna işaret etti. Ancak açıklamada bütün emeklilere aynı tutarda seyyanen zam yapılacağına ilişkin kesin bir karar duyurulmadı. Düzenlemenin hangi maaş grubunu kapsayacağı, ne kadar ödeme içereceği ve nasıl uygulanacağı konusunda ayrıntılar paylaşılmadı.

Bakan Işıkhan ilave emekli zammı için ne dedi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli aylıklarına ilişkin ilave iyileştirmeleri içeren bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Bakanın açıklamasında, 2027 Ocak ayından itibaren geçerli olması hedeflenen mevcut yasal artışlara ek düzenlemelerin de dahil edilmesinin planlandığı belirtildi.

Çalışmanın temel başlıkları arasında emekliler arasındaki gelir farklılıklarının gözetilmesi, alım gücünün yükseltilmesi ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi bulunuyor. Bakan Işıkhan, sürecin Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda değerlendirildiğini ve çalışmalar tamamlandığında kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Hazırlanacak düzenlemenin TBMM'nin takdirine sunulması bekleniyor.

Bu açıklamalar, ocak ayında yalnızca enflasyon oranına bağlı artışın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda beklenti oluşturdu. Bununla birlikte çalışma tamamlanmadan zam miktarı veya ödeme yöntemi hakkında kesin bir sonuç bulunmuyor.

Seyyanen zam mı, refah payı mı gündemde?

Emekli maaşları için konuşulan seçenekler arasında seyyanen zam, refah payı ve en düşük emekli aylığına yönelik tamamlayıcı düzenleme gibi farklı yöntemler bulunuyor. Seyyanen zamda maaşlara belirli bir tutar eklenmesi söz konusu olurken, refah payı enflasyona göre hesaplanan artışın üzerine ilave oran verilmesi anlamına geliyor. En düşük emekli aylığına yönelik düzenleme ise özellikle taban maaş alanların gelirini artırmayı hedefleyebiliyor.

Gündeme gelen seçeneklerin hangisinin tercih edileceği henüz netleşmiş değil. Ayrıca ilave iyileştirmenin bütün emeklilere eşit biçimde mi uygulanacağı, yoksa gelir düzeyi gibi ölçütlere göre mi şekilleneceği de açıklanmadı. Bu nedenle yüzde 10 civarında seyyanen zam yapılacağı yönündeki beklentiler, resmî karar bulunmadığı sürece kesin oran olarak kabul edilemiyor.

2027 Ocak emekli zammı için mevcut enflasyon hesabı ne durumda?

TÜİK'in ekim ayı verisiyle birlikte temmuz-ekim dönemindeki dört aylık kümülatif enflasyon yaklaşık yüzde 8,28'e ulaştı. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak ayında alacağı yasal zam için şu ana kadar oluşan artışı gösteriyor. Memur ve memur emeklilerinin hesabında ise toplu sözleşme hükümleri ile enflasyon farkı birlikte değerlendiriliyor.

Kesin zam oranının belirlenmesi için kasım ve aralık ayı enflasyonlarının da açıklanması gerekiyor. Bu iki verinin ardından altı aylık artış hesaplanacak. İlave iyileştirme kararı alınması halinde ise maaşlara yansıyacak toplam artış, yasal enflasyon zammından farklı bir seviyeye ulaşabilecek.

Emekliye ek zam ne zaman belli olacak?

Emeklilere yönelik ilave düzenlemenin takvimi ve ayrıntıları henüz kesinleşmedi. Cumhurbaşkanı'nın yıl sonuna kadar yasal düzenleme yapılmasını umduğunu açıklaması ve Bakan Işıkhan'ın çalışma yürütüldüğünü bildirmesi, sürecin 2027 bütçesi ve ocak maaşlarıyla bağlantılı ilerlediğini gösteriyor.

Kırşehir’de Özel Öğrencilerin Çevre Yolculuğu Sergiye Taşındı!
Kırşehir’de Özel Öğrencilerin Çevre Yolculuğu Sergiye Taşındı!
İçeriği Görüntüle

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin altı aylık enflasyon zammı aralık verisinin açıklanmasıyla hesaplanabilecek. Memur emeklilerinin artışı da toplu sözleşme hükümleri doğrultusunda netleşecek. Seyyanen zam veya başka bir ilave ödeme yapılması halinde ise bunun kapsamı ve tutarı ayrıca duyurulacak.

Kaynak: Haber Merkezi