KAEÜ  Fen Edebiyat Fakültesi ve Gence Devlet Üniversitesi işbirliğinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi “Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli“ isimli çevrim içi panel düzenlendi. 
2021 yılının Türkiye’de Ahi Evran Yılı, Azerbaycan’da ise Nizamî-i Gencevî yılı ilan edilmesi kapsamında 16 Aralık 2021 tarihinde online gerçekleşen panele Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Gence Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusif Yusifov, T.C. Gence Başkonsolosu Dr. Zeki Öztürk, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, öğretim üyeleri Prof. Dr. Fazıl Yozgat, Prof. Dr. Ahmet Doğan, Doç. Dr. Cavid Bağırzade, Doç. Dr. Siraceddin Haci ve Vüsal İsgenderov, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli gibi değerlerin kendileri için kıymetinin büyük olduğunu dile getirerek başladı. 
Dekan İlhan, milli kimliğin ve Türk-İslam sentezinin inşasında çok önemli roller üstlenen bu iki bilim adamının eserlerini ve fikirlerini yaşatmak derdinde olduklarını belirtti.
GENCE DEVLET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ YUSİFOV: “PANEL BİZİ BİZE ANLATMAK İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT“
Türk dünyasının iki büyük değerinin bizi bize anlatmak için büyük bir fırsat olduğuna değinen Gence Devlet Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusif Yusifov, iki ilim adamının ilmiyle fikriyle sanatıyla medeniyete dokunanlar arasında olduğunu ifade etti. 
Yusifov, yakın zamanda Ermeni işgalinden vatan topraklarını kurtardıklarını ifade ederek bu noktada Türkiye’den büyük destek gördüklerini hatırlattı.
Gencevî’nin dünya edebiyat tarihinde eşsiz bir yeri olduğuna dikkat çeken Rektör Yusifov, bu iki ismin milli birliğimizin kardeşliğimizin teminatı ve rehberi olduğu vurgusunu yaptı.
REKTÖR KARAKAYA: “KÜLTÜR COĞRAFYALARI TEK OLAN İKİ DEVLETİZ”
Kendilerini bu coğrafyada ‘iki devlet tek millet’ sloganı ile ifade ettiklerini belirterek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, aslında kültür coğrafyaları tek olan iki devlet olduklarını söyledi. 
Karakaya, Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli’nin tek yerde yetişmiş aynı bilgi kaynağıyla beslenmiş ve insan yetiştirme metodu ortaya koyabilmiş tarihi şahsiyetler olduğunu belirtti. 
Geçmişteki kökler bulunduğunda geleceğe verilecek filizlerin daha güçlü olacağı değerlendirmesinde bulunan Rektör Karakaya, bu anlamda kendilerinin Ahi
Evran-ı Veli’nin mirasını üniversitelerinde canlı tutmak adına Ahilik Kültür ve Ahlak dersini tüm bölümlerde okuttuklarını bildirdi.
REKTÖR KARAKAYA: “GÖNÜL İKLİMİNE GEÇİŞ METOTLARINI NİZAMÎ-İ GENCEVÎ VE AHİ EVRAN-I VELİ’NİN ÖĞRETİLERİNDEN ALACAĞIZ“
Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: 
“Bizler rasyonalitenin kuraklığından gönül iklimine geçişin yol haritalarını Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli’nin öğretilerinden alacağız. İnsana dair kıymetleri değerleri bulup yeni insan yetiştirme modellerini hayata geçireceğiz. Bunu nasıl yapacağız; yaşanabilir müfredatlarla aktararak, onları yaşatarak. İnsan hazinelerimizi biz ve çocuklarımız iyi bileceğiz ki dünyaya hakkıyla anlatabilelim. Onların hem edebi hem manevi ışıklarından insanlığın faydalanabilmelerini sağlayabilelim”
BAŞKONSOLOS ÖZTÜRK: “İNSANLAR VE DEVLETLER GELİP GEÇMİŞTİR ANCAK KÜLTÜREL DEĞERLER GÜNÜMÜZE ULAŞMIŞTIR“
Daha sonra söz alan T.C. Gence Başkonsolosu Dr. Zeki Öztürk, tarihteki kadim medeniyetlerin ve büyük devletlerin ortak özelliklerinin kültürel boyutta önemli değerler üretmek olduğunu söyledi. 
Dr. Öztürk, “İnsanlar ve devletler gelip geçmiştir ancak kültürel değerler günümüze ulaşmıştır. Tıpkı Azerbaycan topaklarının dünyaya sunduğu Nizâmî-i Gencevî ve Anadolu topraklarının dünyaya armağanı Ahi Evran-ı Veli’nin eserlerinde bize bıraktıkları değerler gibi onları sahiplenmek, miraslarını yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştırma sorumluluğu da bize düşmektedir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından panel, Doç. Dr. Cavid Bağırzade’nin “XI – XV. Asırlarda Azerbaycan’da Ahilik ve Ahi Teşkilatları“, Prof. Dr. Nadir İlhan’ın “Ahilik Değerleri ve Yunus Emre ile Aşık Paşa’da Yansımaları“, Doç. Dr. Siraceddin Haci’nin “Nizami Gencevide Servet Anlayışı“, Prof. Dr. Fazıl Yozgat’ın “Ahiliğin İktisadi Temelleri“, Vüsal İsgenderov’un “Nizami Gencevi ve Ahilik“ ile Prof. Dr. Ahmet Doğan’ın “Türk Edebiyatında Ahi Evran ve Ahilik“ konulu sunumlarıyla sona erdi. (HABER MERKEZİ)