Kırşehir’in ilk ve tek akademik diplomalı fotoğraf sanatçısı
MÜJDAT ÇOBAN’ın objektifinden kaybolup giden kalaycılık mesleği…

1995 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Sanat Dalı’nda eğitime başlayan, şehrimizin tarihi Stüdyo Aile’nin sahiplerinden en eski fotoğraf sanatçısı Arif Çoban’ın büyük oğlu Müjdat Çoban yukarıda anılarda kalan bu fotoğrafı çekerek, Kırşehir’de kaybolup giden kalaycılık mesleğinin son temsilcisi Kındamlı hemşehrimiz Ömer Öncül’ü tarihi sayfalara girmesine imkân verdi.
Yukarıdaki bu fotoğraf çekip öyküsünü gazetemize orijinal siyah-beyaz filmleriyle birlikte getirerek anlatan Müjdat Çoban, “Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Sanat Dalı’nda okurken, değerli hocam, Türkiye’nin önde gelen profesörlerinden Kâmil Fırat, bizlere illerindeki tarihi ve sanatsal faaliyetlerle ilgili birer fotoğraf çekmemizi istemişti. Ben de Kırşehir’de kaybolmaya yüz tutan, ilerleyen yaşına rağmen hayatının son günlerine kadar kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışan büyüğümüz Ömer Öncül’ün Uzun Çarşı’daki işyerine giderek böyle bir fotoğrafı çekmiştim. Değerli hocam Prof. Dr. Kâmil Fırat benim bu fotoğrafımı tüm üniversite öğrencilerine örnek göstermiş ve beni bu çalışmamdan dolayı kutlamıştı. Kırşehir’in kaybolan mesleklerini unutturmak amacıyla Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptığı bir çalışmaya da bu fotoğrafı vererek, onlara böyle bir katkım olmuştu” dedi.
Kırşehir’de yıllardır kaybolmaya yüz tüten meslekler ile Kırşehir’in yetiştirdiği değerli insanlar hatırlanınca ilk akla Stüdyo Aile geliyor. Burada Müjdat Çoban, babası Arif Çoban’la birlikte Kırşehir’in tarihe, kültürüne verdiği fotoğraf desteği ile öne çıkıyor.
60 yıldır Kırşehir’de yüzbinlerce kişinin, doğanın, tarihi ve kültürel eserlerin fotoğraflarını çektiklerini ve bunların siyah-beyaz ve renkli fotoğrafların ham şekliyle arşivlerinde bulunduğunu belirten Müjdat Çoban, “Biz Kırşehir’in tarihi ve kültürel değerlerinin dününü ve bugününe objektiflerimizle yaşatıyoruz. Stüdyomuzun arşivinde gözümüz gibi koruyup bugünlere getirdiğimiz nice tarihi fotoğraflarımız var. Kim, ne zaman stüdyomuzda fotoğraf çektirmişse bunları bugün onlara ve geride kalan ailelerine vererek, eski günleri yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi en büyük üzüntümüz de bizim 50-60 yıl önce çektiğimiz ve orijinal filmleri bizim elimizde olan fotoğrafları bazı meslektaşlarımızın kopyalayıp, kendileri çekmiş gibi piyasaya sürmeleridir” dedi.
2010 yılında 76 yaşında aramızdan ayrılan kalaycı Ömer Öncül şehrimizin en eski kalaycı esnafından Necati Akbal’ın babası Hamza Akbal’ın yanında yetişti ve kalaycılık mesleğini 65 yıl, yani vefatına kadar sürdürdü. Şimdi Uzun Çarşı’da züccaciyecilik yapan oğlu Ahmet Öncül talep oldukça sürdürmeye çalışıyor.
Kırşehir’in ilk ve tek akademik diplomalı fotoğraf sanatçısı olan Müjdat Çoban’ı bu çalışmasından dolayı kutluyor, sanat hayatında başarılarının devamını diliyorum.
*ŞEVKET GÜNER