Kırşehir eski Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses, Kırşehir girişindeki Askerlik Şubesi kavşağına Muharrem Ertaş’ın şahsında bütün ozanları temsilen bir heykelini yaptırmaya karar verdiğinde, 40 yıldır Kırşehir’e gelmeyen, Almanya’da küs yaşayan oğlu Neşet Ertaş’ı da Kırşehir’e getirmeyi başarmıştı.
Neşet Ertaş Kırşehir’e geldiğinde o yıllarda Belediye’nin olan Grand Terme Oteli’nde akşam yemeğindeyiz. Neşet Usta, daha babasının anıtını açmadan, görmeden şu sözleri yazmıştı, bizim yanımızda:
Vatanım, memleketim bu mutlu gününde
Büyüğüne, küçüğüne saygı duyarım.
Ayrım yapmayana kendi gönlümde
İnsanlık adına sevgi duyarım.

Cehaletin kökü söktüğü için
Yerine insanlık ektiği için
Ozan anıtı diktiği için
Kırşehir iline övgü duyarım

Süren olur cehaletin atını
Kim çevirir cahilin kuvatını
Belki bir gün babamın anıtını
Sarsan olur diye gaygı duyarım

Ozanlar babası Muharrem Ertaş
Nice ozanlara olmuştur nakkaş
İnsan olanların hepsi kardaş
Bir garibimiz böyle duygu duyarım

Hatta Neşet Ertaş bugün dilden dile dolaşan “Şirin Kırşehir” türküsüne ait sözlerini de bizim yanımızda yazıp, ilk defa bize çalıp söylemişti. Anıtı’nın açılışı nedeniyle ilk kez düzenlenen “Ozanlar Şöleni”nde de bu türküyü Ahi Stadyumu’nda binlerce Kırşehirliye çalıp söylemişti.
Bu vesile ile Neşet Ertaş ile babası Muharrem Ertaş’ı da rahmetle, şükranla anıyorum.
Evet sevgili okurlarım rahmetli Neşet Usta sanki bugünleri görmüşçesine babasının anıtının sökülüp atılacağını hissetmiş olmalı ki o zaman böyle duygularla yazmış yukarıdaki dizeleri…
AKP’li belediye “yol ve kaldırım yapacağız” diye Muharrem Ertaş Ozan Anıtı’nı söküp kaldırıp atmış.
Geçmişe, geçmiş belediye başkanlarının yaptığı hizmet ve eserlere sahip çıkmayanlara, kaderine terk edenlere, yok edenlere, Kırşehir’in yetiştirdiği değerlerine saygı duymayanlara Kırşehirliler de her defasında dersini vermiştir.
Geçmiş Belediye Başkanlarından Metin Çobanoğlu’nun eski otogarın yanına yaptırdığı Dost-Bahçe Parkı içindeki Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran-ı Veli ve Yunus Emre’nin birlikte olduğu Üç Alperen Anıtı da kaderine terk edildi, park ve otogar yok edildi.
Şimdi geçmiş belediye başkanlarının yaptığı bu eserleri ortaya çıkarmak, layık oldukları yerlere koymak Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun görevidir.
Bütün Kırşehirliler gibi ben de inanıyorum ki Kırşehirimin değerli ve dürüst Belediye Başkanı Sayın Selahattin Ekicioğlu, Muharrem Ertaş Ozan Anıtı’nı yeni yapılan otogarın kavşağına yerleştirip, “Ozanlar Şehri Kırşehir’e hoş geldiniz” yazı ile birlikte süsleyeceğine, Üç Alperen Anıtı’nı da Kırşehir-Kayseri Karayolu; Ortaköy yol kavşağına koydurup Pir Ahi Evran’la, Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre’nin buluştuğu yerde yeniden biraraya getirip hem kucaklaştıracak, hem de Kırşehirimizin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır.
Kırşehirliler böyle düşünüyor, böyle istiyor, biz de gündeme getiriyoruz.
Son söz Başkan Ekicioğlu’nda…
*ŞEVKET GÜNER