Dönemin Başbakanı Menderes’i Kırşehir’de

il başkanı ile bir polis memuru karşılaşmıştı

            Yıl 1957…

            1954 yılında partisine oy vermediği için il iken ilçe yapıp, il olmayan Nevşehir’i de il yapıp oraya bağlayan dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile Kırşehirlilerin yıldızı bir türlü barışmamıştı.

            Nasıl barışsın ki?

            Kırşehirliler kendi hemşehrileri olan Osman Bölükbaşı’nın partisi Millet Partisi’ne oy veriyorlardı.

Üstelik te Bölükbaşı Millet Partisi’nin Genel Başkanı olarak Meclis’te ve meydanlarda Menderes ve partisinin yanlışlarını çok sert bir dille eleştirip; deyim yerinde ise yerden yere vuruyordu.

            Bu nedenle olsa gerek Adnan Menderes’in dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın da telkinleriyle Kırşehir’i cezalandırmak için 1954’te Kırşehir’i il iken ilçe yapmıştı.

            Üç yıl süreyle Nevşehir’in ilçesi konumunda kalan Kırşehir, 1957 yılında yeniden il yapılsa da kolu kanadı budanmış, ilçeleri Hacıbektaş, Avanos ve Kozaklı Nevşehir’de kalmıştı.

            Bu demokrasi dışı uygulamayı içine sindiremeyen Kırşehirliler, Adnan Menderes ve partisine hiçbir zaman sıcak bakmamış ve onun aday gösterdiği isimlere oy vermemişlerdi.

            İşte yukarıda anılarda kalan fotoğrafta 1957’de yeniden il yaptığı Kırşehir’e barışmak üzere gelen Başbakan Adnan Menderes’in ziyaret ettiği güne ait…

            Fotoğrafta Demokrat Parti’li Başbakan Adnan Menderes’i bugün Ahi Stadı’nın olduğu Millet Bahçesi önünde ne Vali, ne Belediye Başkanı, ne de kalabalık bir Kırşehirli yoktu. Menderes’i sadece partisinin İl Başkanı Sefa Ünal ile bir polis memuru karşılamıştı.

            *ŞEVKET GÜNER