38. Ahilik Haftası etkinlikleri, Kırşehir’de coşkulu bir açılışla başladı. Cacabey Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Ahilik kültürünün Anadolu’nun ruhunu şekillendiren temel değerler olduğunu vurguladı.
Ahilik: Kalite, Güven ve Toplumsal Sorumluluk
Vali Demiryürek, Ahiliğin sadece ekonomik bir sistem değil, aynı zamanda kalite ve güvenin teminatı olduğunu belirtti.

Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek’in konuşması şu şekilde:
“Bugün burada, 38. Ahilik Haftası’nın açılışında sizlerle buluşmanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayarak teşrif eden tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyor, şükranlarımı sunuyorum.
Ahilik teşkilatı, yalnızca bir meslek örgütü değil; aynı zamanda mensuplarına sevgi, saygı, doğruluk, dürüstlük ve hoşgörü gibi değerleri aşılayan bir terbiye ocağıdır. İnsanı merkeze alan bu anlayış, ahlakı üretimle, emeği adaletle, rekabeti merhametle yoğurarak Ahiliği bir hayat felsefesi haline getirmiştir. Esnaf ve sanatkârlığı ahlaki değerlerle bütünleştiren Ahilik, sosyal düzenin kurulmasından iktisadi gelişmeye, vatan savunmasından toplumsal huzurun tesisine kadar pek çok alanda yol gösterici olmuştur.
Ahilik, esnaf ve sanatkârlarımızı sadece mesleki bir çatı altında toplamamış; aynı zamanda onların iş ahlakını, üretim anlayışını ve topluma karşı sorumluluğunu da şekillendirmiştir. Çıraklıktan ustalığa uzanan yol, yalnızca mesleki becerilerin değil; dürüstlüğün, paylaşmanın ve topluma faydalı olmanın da öğretildiği bir mektep olmuştur.
Aynı zamanda Ahilik bir kalite anlayışıdır. Çünkü üretilen her malın, sunulan her hizmetin arkasında alın teriyle yoğrulmuş emek, dürüstlükle beslenmiş ahlak ve topluma karşı duyulan sorumluluk vardır. Bu sebeple Ahilik, sadece ekonomik bir düzen değil; kaliteyi, güveni ve adaleti hayatın her alanına taşıyan köklü bir medeniyet mirasıdır. Bu mirası bugün de yaşatan esnaf ve sanatkârlarımız, alın teriyle hem kendi rızıklarını kazanmakta hem de istihdam sağlayarak ülkemiz ekonomisine büyük katkı sunmaktadır. Unutmayalım ki, kalkınmamızın ve hedeflerimize emin adımlarla ilerlememizin temeli, esnafımızın emeğine ve çalışma ahlakına dayanmaktadır.
Etkinliklerle Ahilik Ruhu Yaşatılıyor
Kırşehir’in Ahiliğin kalbi olduğunu belirten Vali Demiryürek, Kırşehir’den doğan bu kültür, yalnızca Anadolu’ya değil; tüm dünyaya dürüstlük, kardeşlik ve dayanışma ilkeleriyle örnek olmuştur. Biz de bu sorumlulukla, 38. Ahilik Haftası’nda Ahiliğin ruhuna uygun etkinlikler hazırladık. Bu hafta boyunca sergilerden panellere, kitap fuarlarından kadın kooperatifleri etkinliklerine, girişimcilik eğitimlerinden konserlere kadar pek çok etkinlikte Ahiliğin değerlerini hep birlikte yeniden yaşayacağız” dedi.
Hafta boyunca sergiler, paneller, kitap fuarları, kadın kooperatifleri etkinlikleri, girişimcilik eğitimleri ve konserlerle Ahilik değerleri yeniden yaşatılacak.
Vali Demiryürek, “Bu duygularla, gönül insanı, debbağların piri ve 32 esnaf zümresinin lideri Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle anıyorum. Ahilik kültürünü bugünlere taşıyan tüm esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyor; 38. Ahilik Haftası’nın ülkemize, milletimize ve Kırşehir’imize birlik, bereket ve kardeşlik getirmesini diliyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.





