Öz Sağlık İş Sendikası Kırşehir Şube Başkanı Nurcan Özer Dönmez, Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama kapsamında maaşların ilk 6 ay içinde yüzde 50 eridiğini ifade eden Başkan Özer Dönmez, Kamu Çerçeve Protokolü sürecini umutla ve sabırla takip ettiklerini belirtti.
Başkan Özer Dönmez, Hak-İş Konfederasyon olarak beklentilerini şu şekilde sıraladı:
“Yevmiyeler arasındaki yürürlük süresinden kaynaklı farklılıkların giderilmesini,
Ücretlerde yaşanan gerilemenin telafi edilmesi için taban ücretin 1.800 TL'ye çıkarılmasını,
İşe yeni başlayanlarla tecrübeli işçiler arasındaki ücret farklılığının olmaması için kıdem zammının ücrete eklenmesini ve
Birinci yılın ilk altı ayı için ise %50 oranında zam yapılmasını talep ettik.”
TÜHİS’in sunduğu teklifin hayal kırıklığına uğrattığına dikkat çeken Başkan Özer Dönmez, “TÜHIS; birinci altı ay için %16'lık bir zam teklifi sundu. Ancak ilk beş ayda gerçekleşen enflasyon şimdiden %15'e ulaşmış durumda. Yani teklif edilen bu zam, daha cebimize girmeden neredeyse kaybolmuş durumda. Bu nedenle, TÜHİS tarafından sunulan artış oranlarının, bizlerin içinde bulunduğu ekonomik koşulları ve geçim mücadelesini yansıtmadığını düşünüyoruz.” diye konuştu.
“Ancak bu olumlu tabloyu kendi hayatlarımızda yeterince hissedemiyoruz”
HAK-İŞ olarak bu teklifi bu haliyle müzakere etmeyi uygun bulmadığımızı açıkça ifade ettik ifadelerine yer veren Başkan Özer Dönmez, “Yüksek enflasyon, artan kira ve temel ihtiyaç fiyatları ortadayken; Alım gücümüz her geçen gün düşerken; Biz hâlâ aylardır sözleşmenin sonuçlanmasını bekliyoruz...
Sayın Bakanlarımız ve Hükümet Yetkililerimiz tarafından yapılan açıklamalarda ülkemizin büyüdüğü, üretimin arttığı, zor dönemin geride kaldığı ifade ediliyor. Bu gelişmeler biz emekçilere umut veriyor, ancak bu olumlu tabloyu kendi hayatlarımızda yeterince hissedemiyoruz.” dedi.
“Emeğimizin hakkını istiyoruz”
Hak-İş tarafından yapılan açıklamada mağduriyetlerinin giderileceği bir teklifin sunulmasını talep ederek emeği ile geçinen insanlar olarak sadece adil bir ücret, insanca yaşam ve büyümeden hakkettikleri pay istendi.
Başkan Özer Dönmez, “HAK-İŞ'li emekçiler olarak bizler emeğimizin hakkını istiyoruz. Türkiye büyürken, emeğin payı küçülmesin diyoruz. Gelir adaletinin sağlanmasını ve toplu sözleşmenin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Yetkililer, sürecin devam ettiğini ve yeni bir teklif üzerinde çalışıldığını iletti. Yeni teklifin bir an önce verilmesini istiyoruz. Bizler ülkemizin birliği, refahı ve kalkınması için fedakârca çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
"Kırmızı çizgimiz, işçinin iradesidir"
HAK-İŞ'li emekçiler, bu sürecin daha fazla uzamaması gerektiğini, kamu işçisinin iradesinin dikkate alınması gerektiğini ve sunulacak yeni teklifin emekçilerin beklentisini karşılaması gerektiğini belirtti.
Mevcut teklifin yetersizliği vurgulanırken, gelir adaletinin sağlanması ve toplu sözleşme sürecinin ivedilikle tamamlanması çağrısında bulunuluyor. HAK-İŞ, müzakereden yana olduğunu belirtmekle birlikte, taleplerin karşılanmaması durumunda demokratik hakların kullanılacağını da açıkça ifade ediyor. Genel Başkan Mahmut Arslan’ın “Kırmızı çizgimiz, işçinin iradesidir” sözüyle, bu duruşun altı çizildi.