Kırşehir'in Kaman ilçesinde uzun yıllardır arkeolojik kazı çalışmalarını sürdüren ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsünün kurucusu olan Japon arkeolog Dr. Sachihiro Omura, ömrünü adadığı Kırşehir'in Kaman ilçesinde düzenlenen törenle Ankara’ya gönderildi.
1985 yılında başlattığı Kaman Kalehöyük kazılarıyla Anadolu'nun binlerce yıllık tarihine ışık tutan Omura için, kurucusu olduğu Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün bahçesinde anma töreni düzenlendi. Düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Kırşehir Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, eski Kırşehir Valisi Mustafa Yıldırım, Kaman Kaymakamı Nurullah Kaya, Kaman Belediye Başkanı Emre Demirci, Japonya Ankara Büyükelçiliği temsilcileri, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Kimiyoshi Matsumura, eşi Dr. Masako Omura, kızı Sachiko Omura, meslektaşları, öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
‘Bizimle güldü, bizimle ağladı, bizimle birlikte yaşadı’
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, törende yaptığı konuşmada; “Bugün, burada yalnızca büyük bir bilim insanını değil, insanlığa, kültüre ve dostluğa adanmış bir ömrü uğurlamak üzere toplandık. Türkiye’yi bir vatan, bizi ise bir aile bildi; biz de onu yürekten benimsedik, sevgiyle, saygıyla bağrımıza bastık. Kalehöyük’te 40 yıl önce başlayan kazı çalışmalarını bizlere yalnızca bilimsel olarak değil, insani olarak bir miras bıraktı. Kaman, Yassıhöyük ve Büklükale’de yürütülen her çalışmada Dr. Omura’nın emeği, bilgeliği ve sevgisinin izleri bulunmakta. O artık Türk arkeolojisinin ayrılmaz bir parçasıydı; bizimle güldü, bizimle ağladı, bizimle birlikte yaşadı” dedi.
‘Hayat arkadaşımı toprağa verdiğim bu topraklarda çalışmalarıma devam edeceğim’
Dr. Sachihiro Omura’nın eşi Dr. Masako Omura törende yaptığı konuşmada, " Sevgili Sachihiro Omura… Bu topraklara ‘yuvam’ dediğin, tarihimizi geleceğe taşıdığın ve dostluğunla kalplerimizde yer ettiğin için sana minnettarız. Seni daima kalbimizde yaşatacağız. Huzur içinde uyu. Bu topraklar seni asla unutmayacak. 45 yıllık hayat arkadaşımı toprağa verdiğim bu topraklarda çalışmalarımıza devam edeceğim. Onun anısını ve bilimsel mirasını yaşatmak en büyük görevimiz " diye konuştu.
‘Aniden aramızdan ayrılmasından dolayı çok üzgünüm’
Japon Anadolu Arkeolojisi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, “Dr. Sachihiro Omura beyin aniden aramızdan ayrılmasından dolayı çok üzgünüm. Biz bu ani ölümü hala algılayamıyoruz. Sanki burada konuşurken Omura beyin arkadan gelip bana cesaret verecek gibi hissediyorum. Buradaki kalabalık Omura beyin ne kadar çok sevildiğini bizlere bir kez daha gösterdi. 52 sene yani hayatının üçte ikisini Türkiye’de yaşayarak geçirdi. Çok azimli bir şekilde çalışarak hayallerini gerçekleştirdi. Omura beye ‘Siz artık Türksünüz’ diyenleri çok oldu. Yaşamı boyunca Omura beyi destekleyen herkese içten teşekkürlerimi sunuyor, kendisini asla unutmayacağımı bir kez daha ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“Dr. Omura, gerçek bir Anadolu dostuydu”
Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, “Kalbiyle bu topraklara bağlanmış, kültürümüze samimiyetle hizmet etmiş, gerçek bir Anadolu dostuydu. Gerçek bir Türk dostuydu. Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı sahibi bu değerli bilim insanı Japon Arkeoloji Enstitüsü’nü kurarak yalnızca bilimsel bir yapıyı değil aynı zamanda Türkiye ile Japonya arasında kalıcı bir gönül köprüsünü de inşa etmiştir. Kaman Kalehöyük’te yürüttüğü uzun süre arkeolojik kazılarla Anadolu’nun saklı tarihine büyük bir özen ve sabırla ışık tutmuş geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmıştır. Bu çalışmalar sadece tarihi zenginliklerimizi ortaya koymakla kalmamış aynı zamanda iki milletin kültürel bağlarını da güçlendirmiştir. Dr. Omura tüm bu çalışmaları ve kültürel mirasımıza yaptığı eşsiz katkılarıyla ülkemizin kıymetli bir dostu olarak gönüllerde müstesna bir yer edinmiştir. Bu ismi hem bilim dünyasında hem de dostluk adına attığı adımlarla hafızalarımızda yaşamaya devam edecektir. Bu anma töreninin de kendisine olan vefa minnet duygularımızı bir kez daha dile getirirken kıymetli eşi Masaka Omura başta olmak üzere ailesine ve çalışma arkadaşlarına Japon halkına ve tüm bilim camiasına başsağlığı diliyorum.” dedi.
Tabutu omuzlarda taşınan Dr. Omura, öğrencilerinin taşıdığı Türk ve Japon bayrakları eşliğinde “Güle Güle Omura” sloganlarıyla Kaman’dan Ankara’ya uğurlandı.