Hani bir türkü vardır ya, “Yeşil başlı gövel ördek, Uçar gider göle karşı, Eğricesin tel tel etmiş, Açar gider yare karşı” diye.
Kırşehir olarak bir türlü özlemlerimize uçamadık, uçurmadılar. Makamlara gelenler, makamlara gelmeden önce söyledikleri her sözleri unuttular veya birileri unutturdu. Söz verenleri man kuta döndüler.
Kim bunların kafasını tıraş edip yaş deriyi kafalarına geçirip beyinlerinin tahrip olması için uğraş vermişse, iki cihanları da cehennem olsun. Ağır sözler kullandığımı biliyorum. Arkadaş yanlışa yanlış diyeceksin, doğruya da doğru diyeceksin, vay benim adamım ya yarın işim düşer de yapmazsa demeyeceksin.
Kendi işin kendi menfaatine ise bence hiç teklifte dahi bulunma. Yok vatan, millet, şehir menfaatine ise korkma haykır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.
Makamlar hizmet için vardır. Kim hangi makamda görev de ise, insanlığa hizmet için orada vardır, yoksa saltana sürmeye değil. Fakat ülkemizde her işte olduğu gibi makam saltanatları da ayyuka çıkmış durumda. Kurumlar, kuruluşlar denetimsiz kim ne halt ederse yanına kalıyor.
Hele bir de iktidarın adamı, makamını iktidardan yana kullanır isen her iş her şey bal kaymak. Dün sefilleri oynayan insanoğlu bir bakmışsınız ki lüksiyat içerisinde, insanın değişir mi? Vallahi de billahi de değişiyor.
Bunu vicdan sahibi her kesim rahatlıkla görüyordur. Esnafsın kazancı kısıtlıdır öyle har vurup harman savuramazsın, sorumlulukların var. Öyle kendi kafana ben çalışmıyorum diyemezsin. Dersen ya babadan ya da dede den kalma mal varlığına özel ihalelere güvendiğin için dersin. Küçük sermaye sahibi hiçbir esnaf yukarda söylediğim güvendiği dal olmazsa ben çalışmıyorum, dediği an aç, sefil, parasız zaten şu dönemde paralı esnafı da bulamazsınız ya bir dokunsanız bin ah işitirsiniz.
Derin mevzular bunlar konuşmaya yazmaya başlarsak ne kalem ne defter yeter.
Bizim özellikle benim sorunum bu ilin kalkınması, bu ilde olan makam sahiplerinin çok verimli çalışması. Şehrin kalkınması işsizlik sorunu olmaması için proje üretilmesi. Çağımız teknoloji çağı ise, bütün kurum ve kuruluşların yıllardır süre gelen çalışma şekli ile değil, verimli çalışması için çaba sarf etmesi insanlığa şehrime hizmet etmesi, ayrım yapmaması.
Bugün Kırşehir’in önemli sorunları var. Birçok yatırım yarım yamalak duruyor. Ödenek yetersiz, kendisine uzanacak yardım eli bekliyor. Bu ili yönetenler devletin milyonlar harcadığı bu yatırımları böyle bırakamaz. Yazık olur, günah olur.
İşte Hükümet Konağı inşaatı ağır aksak devam ederken, yurda dönüştürüleceği söylentileri ortaya çıktı. Bu Kırşehir için de, hükümet için çok vahim bir hata olur. Şehir merkezinde öğrenci yurduna ihtiyaç yok ki Hükümet Konağı binası yurda dönüştürülsün. Kaldı ki Kırşehir’de yıllarca hizmet veren yurt binaları boşalmış durumda. Esnaf kan ağlıyor. Kırşehir’de aklıselim düşünen hiç kimsenin, hatta AK Parti Kırşehir eski ve yeni milletvekillerinin da bu konuya sıcak bakacağına inanmıyorum, düşünmüyorum. Ankara’da birilerinin oturduğu yerde karar alıp, ben yaptım oldu mantığı içinde hareket etmesi, bu ili yönetenlerin sesini çıkarmaması da ne acı ki Kırşehir’e ihanet olacaktır diye düşünüyorum.
İşte Öğretmenevi binası olarak yapılan binanın durmuş olması. Bir yıla yakın bir süredir tek bir çivinin çakılmaması. Devletin milyonlarının buraya gömülmesi ve şu aşamada geleceğinin ne olacağı akıbetinin de ortada dolaşması hoş olmuyor bence. Biran önce burada yaşanan sorunlar çözümlenmeli ve bu devasa bina şehrin göbeğinde kaderiyle baş başa bırakılmadan ayağa kaldırılmalıdır.
Kurum yöneticilerinin yüreklerini çalışmalarına katması ve yapılan yapılacak her işin denetimlere verimlilik çizelgelerine işlenmesi. Sadece çalışıyor gözükmek için hayali işlerle vatandaşın kafasının karışmasına vesile olacak işlerden uzak kalınması.
Bu şehrin kalkınması için üniversitemizin yapmış olduğu çalışmaları takdirle karşılıyorum. Rektörümüz dahil bütün eğitim camiasını ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de yeni yetişen neslimize göstermiş oldukları çabalara ne kadar teşekkür etsem az kalır. Tabi burada sayın Valimizin çalışmalarını da inkar edemeyiz. Her ne kadar yapılan yapılacak hizmetlerin bir ayağı topalda olsa gelecek yapılacak kalkınma projelerine, yapmış oldukları çalışmalar bence büyük hizmetlerin başlangıcıdır.
Basından takip ettiğim kadarı ile bütün kamu birimlerinin çalışmalarını takip eden, şehrin aldığı alacağı hizmet projeleri bilen, takibinde olduğuna kanat getirdiğim Valimizin değerini bilmemiz gerekir. Ne yazık ki biz insanlar iyi insanların kıymetini kaybedince anlıyoruz.
Bu şehrin hizmetkârı olmuş onlarca insanımız var ki tek tek saysam unuttuğum olur kalbini kırarım vefasızlık yaparım. Ben bu şehirde emeği olan bütün insanıma vatan evlatlarına şükranlarımı sunarım. Bizler vefalı oldukça her işimizin rast gideceğine eminim.
Benim kızdığım tek şey bir makama gelirken karşında olan insanı suçladığın eleştirdiğin her bir şeyi sen yapınca doğru yaptığını söylenmesini isteyen man kutlara bu şehir ve bu şehrin hizmet makamları senin babanın çiftliği değil. Asla da olmayacak. Ya hizmet edecek, ya da delikanlı gibi bırakıp gideceksin. Yalan konuşmayacak, kıvırmayacaksın. Söylediğin sözlere dikkat edecek kendi sözüne muhalif olmayacaksın. Karşında seni dinleyen her ne kadar sana yalakalık yapan varsa senin ağzından çıkan her sözü tartan, kayıt eden insanların da olduğunu unutmayacaksın.
İnşallah yeşil başlı gövel ördek bu şehrin özlemlerini bir gün bu şehre uçarak getirir.