2019 yılında, Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktıktan üç ay gibi kısa bir sürede tüm dünyayı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını; üzerinden bir yıldan fazla zamanın da geçmiş olmasına rağmen, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak dünya insanlığını tehdit etmeye devam etmektedir.
Tüm dünya devletlerinde alınan tedbirlere rağmen her geçen gün vaka sayıları ve ölüm oranları hızla artış göstermektedir. Aynı artış dünya devletlerinde olduğu gibi maalesef ülkemiz de de yaşanmaktadır.
Ülkemizde; korona virüsü ile mücadele de, halen başlangıçta uygulanan tedbirler sonuç da vermişti ama salgının hızı artış gösterince şimdi de tekrar başa dönüldü, yeni tedbirler alınarak mücadele aralıksız devam ediyor. Zira bu salgının şakası yok, insanlarla fiziki mesafe korunmadığı, maske takılmadığı ve temizliğe gerekli önem verilmediği zaman nereden geldiği tespit edilmeden bulaşıyor insana.
Henüz dünya devletleri bir çözüm bulmuş değiller. Aşı birkaç ayrı türünden yapılmaya başlandı, ancak aşı yapılan insanların da Covid’e yakalanma ihtimali olduğu artık bir gerçek. Aşının da kesin çözüm olmadığı görülmektedir. Ancak tüm buna rağmen aşı yaptırmakta elbette ki yarar vardır. Uygulanmaya konulan yeni tedbirlere devam, ama yetmez daha sıkı tedbirler alınmalı. Çözüm odaklı düşünülmeli, biraz daha radikal kararlar alınarak Tüm insanların belirli bir süreliğine de olsa sokağa çıkılması kısıtlanılmalı, başka türlü olmuyor.
Hafta sonları tam, hafta içi de gece sokağa çıkmayı kısıtlamak yeterli olmuyor. Bu şekilde yapılan kısıtlama ile hastalığın bulaşma riskinin tamamen ortadan kalkmasının mümkün olmadığı artık anlaşıldı. Tam kapanmada ekonomik bir takım kayıplar olacaktır ama çözüm de Tam kapanmada gibi görünüyor.
Kırşehir’de özellikle şu son günler de korona virüsüne yakalanan insan sayısı bir hayli yüksek, bunda kısıtlamanın tamamen kaldırılması etkisinin olduğu da kaçınılmaz. Öyleyse şimdi yeniden başa döndük, milletçe alınan tedbirlere uyulmalı, uymayanlar da uyarılmalıdır. Halen can almaya devam eden korona virüsüne karşı hem bireysel, hem de toplumsal mücadeleden ödün verilmemelidir.