DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu:

“Yeni yıldaki asgari ücret belirlenerek küçük esnaf mutlaka desteklenmeli”

DİSK (Devrimci İşçi Sendikası) Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin 2023 yılında belirleyeceği asgari ücretin küçük esnaf ve sanatkarı, küçük işletmeleri yakından ilgilendirdiğini, onların bu süreçten olumsuz etkilenmesi için mutlaka hükümetin destek vermesi gerektiğini açıkladı.

DİSK Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyesi Seyit Aslan, DİSK iç Anadolu bölge temsilcisi Ramazan Benian, Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Deniz Irgan Cuma günü şehrimize gelerek Kayseri Bölge Temsilciler kurulu toplantısına katıldılar.

Kırşehir ve bölgesindeki DİSK şube temsilcilerinin da katıldığı toplantı Kırşehir Belediyesi’ne ait Neşet Ertaş Kütlür Merkezi salonunda gerçekleştirimdi. Toplantının açılış konuşmasını DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu yaptı.

Serdaroğlu, Kırşehir’de sendikanın çalışmaları hakkında bilgiler verirken, sendika üyesi çalışanların her zaman hak ve hukuklarını gözettiklerine dikkat çekti.

DİSK Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da DİSK’in kuruluğu günden bu yana gelen süreci anlattı.

İşçilerin emeğinin ve hakkının korunmasının yolunun sendikalı olmaktan geçtiğini kaydeden Çerkezoğlu, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyetin ikinci yüzyılı tartışmalarının çokça gündemde olduğu bir süreçte diyoruz ki; işçi sınıfı olmadan cumhuriyet olmaz. Cumhuriyetin ikinci yılını konuşacaksak, konuşuyorsak işçi sınıfının örgütlenmesinin önündeki bütün engellerin kaldırıldığı, işçi sınıfı, emekçiler, örgütlü olmadan cumhuriyetin de geleceği olmaz. O nedenle biz bu topraklarda eşitliğin, adaletin, barışın, kardeşliğin egemen olduğu, ürettiğimiz değeri hakça paylaştığımız, örgütlenmenin önündeki bütün engellerin kaldırıldığı ve her türlü hak aramanın önündeki engellerin kaldırıldığı demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bunun adına da emeğin Türkiye'si diyoruz. Ve hep birlikte de bunun mücadelesini veriyoruz. İşçi kardeşlerimizi, hangi iş kolunda olurlarsa olsunlar ister bir fabrikada ister üniversitede, ister belediyede, isterse bir başka iş kolunda çalışan tüm işçi kardeşlerimizi de her şeyden önce kendi emeğine, ekmeğine ve memleketine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bunun için de DİSK'in çatısı altında birleşmeye, sendikalı olmaya ve DİSK'li olmaya çağırıyoruz.”

Türkiye ekonomisinin çok ciddi bir krizin içerisine girdiğine de dikkat çeken Çerkezoğlu, “Pandemiyle bu tablo daha da ağırlaştı ve biz biliyoruz ki bugün Türkiye ekonomisinin yaşadığı bu olumsuz tablo bir tesadüf değil, ekonomi kurmaylarının sadece bir iş bilmezliği beceriksizliği değil; aslında özellikle yirmi yıldır ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikalarının tercihlerinin sonuçlarıdır. Özellikle son dönemde Türkiye ekonomisi tümüyle Türk lirasının değersizleştirilmesi ve emeğin ucuzlatılması üzerine kurulu bir büyüme politikası izliyor. Bir büyüme rotası izliyor. Şu an yaşadığımız bu yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik ve özellikle gelir dağılımı adaletsizliği bu politikaların bu tercihlerin bir sonucu.

Yani bugün Türkiye bir enflasyon sarmalına girdiyse hepimizin ama hepimizin çok ciddi bir biçimde yoksullaştığı, alım gücümüzün düştüğü bir süreci yaşıyorsak, biliyoruz ki bu iktidar ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikalarının, tercihlerinin bir sonucu. Hep şununla övünüyor; Türkiye ekonomisi şu kadar büyüdü, bu kadar büyüdü deniyor. Evet, Türkiye ekonomisi büyüyor. Hepimiz çalışıyoruz, üretiyoruz. Ve bizim alın terimizle büyüyor. En son ikinci çeyrek rakamları açıklandı biliyorsunuz. Türkiye ekonomisi yüzde 7,6 büyüdü 2022’nin ikinci çeyreğinde. Ürettiğimiz değer nasıl paylaşılmış diye baktığımızda adaletsizliklerin, özellikle de gelir dağılımı adaletsizliğinin olağanüstü arttığını görüyoruz. Yani ürettiğimiz değerin bölüşümünde olağanüstü bir adaletsizlik var.”

"ASGARİ ÜCRET İNSANCA YAŞAYACAK DÜZEYE ÇIKARTILMALI"

Kasım ve aralık aylarının asgari ücret tartışmalarının yaşandığı aylar olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki dönem hep asgari ücret gibi temel bir gündemi konuştuğumuz, tartıştığımız bir ay. Niye biz asgari ücreti bu kadar çok konuşuyoruz? Dünyanın hiçbir ülkesinde asgari ücret bu kadar konuşulmaz çünkü asgari ücret dünyanın her yerinde aslında sembolik bir ücrettir. Yani asgari ücretle çalışanların oranı yüzde ikidir, üçtür, beştir en fazla ama Türkiye'de asgari ücret ve üstelik de açlık sınırının altında olan asgari ücret şu an bir ortalama ücret. Asgari ücret ve civarında ücretlerle çalışanların oranı yüzde 50’yi aşmış durumda. Aslında biz asgari ücreti konuşurken ortalama ücreti konuşuyoruz. Asgari ücreti konuşurken asgari ücretin belirlenme süreci dediğimizde devletin toplumla yaptığı en büyük toplu sözleşmeyi konuşuyoruz. O nedenle de son derece önemli ve Türkiye'nin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılabilmesi lazım. Ve tabii ki asgari ücretin de açlık sınırının altındaki bir asgari ücretin de mutlaka insanca yaşayacak bir düzeye çıkartılması lazım. Tabi bu rakam belirlenirken mutlaka küçük firmalar, ya da esnaf ve sanatkarlar desteklenmeli” ifadelerini kullandı. (HABER: CEMRE BAYRAM)