Yassı ada mı? Yaslı ada mı yoksa yeni adı ile “Demokrasi ve Özgürlükler” Adası mı? ...
Müracaatına 2007’de, yapım kararı 2012’de alınan, 2015 yılında temeli atılan ve 2020 yılında Kültür Bakanlığı ile TOBB iştiraki olan GTI tarafından yapılan protokol ile restore edilen Yassıada gerçekten muhteşem olmuş.
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın yargılamasının yapıldığı Yassıada'daki tarihi ve kültürel değerlere sahip yapıların korunarak yenilenmiş ve halkın hizmetine sunulmuştur.
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl Demokrasi ve Özgürlükler Adası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştı.
Başta TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na GTI Başkanı Arif Parmaksız’a ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.
Gerçekten bu camianın bir ferdi olarak gurur duydum.
TOBB’un elinin değdiği her şey çok şükür ki harika bir hal alıyor iyi ki de alıyor.
2-3 Kasım 2021 tarihinde kıymetli TOBB başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu oda borsa başkanlarının ardından biz genel sekreterleri de bu adaya davet edip bizlerle bir araya geldi.
Toplantı öncesi bu adada yaşananları gözyaşları ile izledik öyle ki geçmişte yapılan yanlışları, haksızlıkları bir kez daha dinlemiş ve görmüş olduk.
Aslında görülmemiş mahkemenin verilmiş Kararı’nı gördük.
Muhteşem bir ahde vefa, iadeyi itibar ve gerçek anlamda demokrasi ve özgürlüğe verilen değeri TOBB nazarında bir kez daha şahitlik yapmış olduk.
Bütün bunların yanında bizi üzen ise bazı art niyetli basın-yayın organlarında çıkan sözüm ona “adadaki ağaçların kesildiği” haberleri idi.
Gidip görenlerde bunu kesinlikle onaylayacaklardır ki aslında kesilen 100’lerce ağaç değil, resmi kayıtlarda da olduğu gibi toru topu 20 ağaç kesilmiş ve yerine dikilen ağaç sayısı ise 900 adettir.
Diğer yeşillik, çiçek ve peyzaj işlerini hiç söylemiyorum. Çünkü saymakla bitmez.
Eski halini soranlar olursa burada köpeklerin açlıktan birbirlerini parçalayıp telef ettiğini ve adanın bir diğer adının da köpekli ada olduğunu söylemek isterim.
Peki, bu adada restorasyon ve düzenleme neden yapıldı? 
Aslında birinci neden ahde vefa ise bir başka neden TOBB’un ülkemizde demokrasi, özgürlük ve insan hakları savunuculuğunda bir merkez olmasıdır.
Öte yandan hukukun üstünlüğünü her zeminde dile getiren, ülkemizin en güçlü sivil toplum çatı örgütü olmasıdır.
Bir başka husus ise TOBB’un darbecilerin ve darbenin her zaman karşısında olmasıdır.
Öyle ki en son 15 Temmuz hain darbe girişiminin olduğu anda sosyal medya hesabından darbenin karşısında olduğunu belirten ilk paylaşımı da yine TOBB yapmıştır.
Şimdi kıymetli Başkanımızdan bir başka şey daha istiyoruz.
Tüm illerden çok değil lise veya üniversitelerden birer ikişer sıfır öğrencilerini bu adaya davet etmesini istiyoruz.
Bunu neden istiyoruz? 25 yaşından küçük genç kardeşlerimiz demokrasi, özgürlük, hak, hukuk adalet ve insan haklarının nasıl darbe sonucu gasp edildiğini görsünler ve duruşlarını ona göre hazırlasınlar en azından bilgi sahibi olmaları için istiyoruz.
Tıpkı bizlerin, bazılarının olduğu gibi bu çocuklarız geçmişte yaşanılanları bilmiyorlar dolayısı ile geçmişini bilmeyen nesil geleceğe iyi bir gözle bakamaz.
Bu duygularla geçmişi kirli ve pis olan…! Bu mezbelelik adayı muhteşem bir eser haline getiren Rifat Başkanımız nezdinde tüm TOBB camiasına bir kez daha teşekkür ediyorum.
Son olarak Adnan Menderes’in asılmadan öncesi söylediği son söz ile yazımızı tamamlamak istiyorum…
"Allah, milletimize zeval vermesin. Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim..."