“Yenigün” anlamını taşıyan ve kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanan ve bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, bu yıl koronavirüsü nedeniyle Kırşehir’de coşkulu etkinliklerle kutlanamayacak.
Anadolu’da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde son derece köklü ve zengin bir geçmişi olan, Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen, doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz kutlamalarında sevgi ve barışın egemen kılınması için tüm resmi ve sivil toplum kuruluşları hoşgörü çağrısında bulunurken, Nevruz Bayramı dolayısıyla Kırşehir’de koronavirüsü salgını dolayısıyla tüm etkinlikler iptal edildi.
NEVRUZ BAYRAMI
Milletleri meydana getiren temel unsurlardan biride kültür dediğimiz maddi ve manevi değerimizdir. Dil ,örf, adetler, inançlar ,sanat ve edebiyat bir toplumun geçmiş yüzyıllardan akıp gelen değerleridir. İşte Nevruz da pek çok olayın başlangıç günü olarak kabul edilmiş ve bir bayram olarak türlü geleneklerle kullana gelmiştir.
Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özleştirilip sembolleştirdiği , özü itibariyle baharın gelişini kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.
Yaşadığı geniş coğrafya da doğa ve çevrenin uyarışının kutlandığı Nevruz Bayramının Anadolu’da ve Türk Kültürü yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Nev(yeni) ve Rus(gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen YENÎGÜN anlamını taşıyan nevruz , Kuzey Yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.
Gece ile gündüzün eşitliğindeki 21 Mart’ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir.21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalara dönmeye başlar.
Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, direniş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz-Yenigün bayramı adıyla kutlanır. Orta Asya’da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, Yenigün anlamanı gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bu günün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon’dan çıkıştır. İşte bu nedenle bu gün Türklerde Nevruz yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarla kutlana gelmiştir. Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. (HABER: BEYHAN BALLI)