Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin eğitim öğretim alanında yapay zekayı en hızlı kullanan ülkelerin başında geldiğini belirterek, üniversitelerde yapay zeka mühendisliği bölümlerinin sayısının arttığını bildirdi.
Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu 2025, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde devam ediyor.
Foruma katılan YÖK Başkanı Özvar, yapay zekanın yalnızca Türkiye’ye değil, tüm dünya toplumlarına çok hızlı bir şekilde giriş yapan önemli gelişmelerden biri olduğunu ve YÖK olarak bu alanda önemli adımlar attıklarını söyledi.
Türkiye'nin yapay zeka alanında en hızlı hareket eden ülkelerin başında geldiğini aktaran Özvar, şunları ifade etti:
"2021 yılında büyük veri projesiyle bütün üniversitelere bir stratejik plan açıkladık. Bu plan dahilinde üniversitelerimiz aslında yapay zekanın en önemli altlığını teşkil eden büyük veri projesine başladılar. Akabinde, ikinci adımda yaptığımız önemli faaliyetlerin başında gerek ön lisans gerekse lisans düzeyinde üniversitelerimizde yapay zeka temelli programlar açmak olmuştu. Bu açıdan Yükseköğretim Kurulunun ortaya koyduğu perspektifin sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da ve dünyada da takdirle izlendiğini söyleyebilirim. Zira bildiğiniz üzere yapay zeka aslında çok hızlı gelişen ama uzmanı az bir alandır. Bu sebeple bizim ilk yapmaya çalıştığımız şey, lisans ve ön lisans düzeyinde gerek yapay zekayı inşa edecek gerekse onu iyi kullanacak nesilleri yetiştirmektir."
"Türk toplumu yapay zekayı benimsedi"
Özvar, yapay zekaya bağlı olarak üniversitelerde sadece eğitim öğretim değil, araştırma, geliştirme ve topluma hizmet faaliyetlerinin de değiştiğini kaydetti.
Bu doğrultuda dijitalleşmeye dayalı olarak üniversitelerde dönüşümü gerçekleştirdiklerini anlatan Özvar, şöyle devam etti:
"Türk üniversiteleri buna çok hızlı ayak uydurdular. Yeni programlar açtılar, yeni merkezler kurdular. Hatta Türkiye'de ciddi sayıda enstitü de yapay zeka ve dijitalleşmeye dayalı olarak kurulduğunu ifade edebilirim. Geçen sene Stanford Üniversitesinin yayımlamış olduğu bir indekse göre Avrupa'da yapay zeka alanında en geniş kapsamlı programları açan ülkelerin başında Türkiye anılmaktadır, zikredilmektedir. İnşallah önümüzdeki dönemde sadece Türk öğrencileri değil ama aynı zamanda uluslararası öğrencilere de bu programları açmayı, onları da üniversitelerimizde okutmayı planlamaktayız. Eğitim öğretim alanında yapay zekayı en hızlı kullanan ülkelerin başında geliyoruz."
YÖK Başkanı Özvar, gençlerin çok hızlı bir şekilde kendilerine yararlı olacak uygulamalara adapte olabildiğini ifade etti.
Türk toplumunun yapay zekayı benimsediğini belirten Özvar, "Sadece kullanmak değil ama aynı zamanda yapay zeka veya ona bağlı ürünlerin geliştirilmesine de katkıda bulunmak gerekiyor. Bu konuda da üniversitelerimizde yeteri kadar altyapı olduğunu düşünüyorum. Zira Türkiye'de tıp ve hukuk kadar bilgisayar mühendisliği, yapay zeka mühendisliği bölümleri var. Yani en az hukuka veya tıp bölümlerine giren öğrenci kadar bugün bilgisayar mühendisliği bölümlerine giden öğrencilerimiz var." dedi.
Anadolu Üniversitesinde "Yapay Zeka Zirvesi" düzenlenecek
Eskişehir'de, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı desteğiyle Anadolu Üniversitesi'nde "Yapay Zeka Zirvesi" gerçekleştirilecek.
Rektörlükten yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Anadolu Üniversitesi Dezenformasyonla Mücadele Kulübünün işbirliğiyle, 21 Nisan Pazartesi günü Öğrenci Merkezi'nde düzenlenecek zirvede, yapay zekanın dijital çağda dezenformasyonla mücadeledeki rolü ile sanat, tasarım ve eğitim gibi alanlardaki yenilikçi uygulamalar ele alınacak.
Açılış konuşmasını TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez'in yapacağı etkinliğin ilk oturumu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın ve Yayın Dairesi Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilecek.
İlk oturumda CİB Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkan Yardımcısı Gökhan Varan, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bostancı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Buğra Ayan çeşitli konularda sunumlar yapacak.
Bilgi Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Eriş'in moderatörlüğünde devam edecek ikinci oturumda ise Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Çalışkan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Çelik, Anadolu Üniversitesi Öğrenme Teknolojileri AR-GE Birimi Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Emel Güler ile Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar Bölümü Öğretim Elemanı Araştırma Görevlisi Berkem Bulut sunumlar gerçekleştirecek.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
"Anadolu Üniversitesi olarak 2025 yılında yapay zeka konusunda önemli çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalardan ilki de 21 Nisan'da düzenleyeceğimiz Anadolu Üniversitesi Yapay Zeka Zirvesi olacak. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile ortak düzenleyeceğimiz Yapay Zeka Zirvesi'nde alanında uzman akademisyenler konuşmacı olarak yer alacak. Ayrıca düzenlenecek zirve, üniversitemizin tüm sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlanacak. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi Yapay Zeka Zirvesi'ne alana ilgi duyan herkesi bekliyoruz."