“Yenigün” anlamını taşıyan ve kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanan ve bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, bugün tüm yurtta olduğu gibi Kırşehir'de çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde son derece köklü ve zengin bir geçmişi olan, Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen, doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz kutlamalarında sevgi ve barışın egemen kılınması için tüm resmi ve sivil toplum kuruluşları hoşgörü çağrısında bulunurken, Nevruz Bayramı dolayısıyla Kırşehir'de bugün saat 11.00'de Cacabey Meydanı’nda bir tören düzenlenecek.

Buradaki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak. Nevruz'la ilgili konuşmanın ardından Nevruz ateşi yakılacak, halk oyunları gösterilerde bulunacak. Ardından örsde demir dövme gerçekleştirilecek, okçuluk gösterileri Nevruz Bayramı kutlamaları sona erecek.

Bu arada Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü Nevruz bayramı dolayısıyla bir açıklama yaparak, Nevruz’la ilgili bir açıklama yaptı.

Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kırşehir’de 21 Mart Perşembe günü saat 11.00’de Cacabey Meydanı’nda çeşitli etkinliklerle kutlanacak Nevruz Kutlamalarına tüm halkı davet ederek Nevruz’la ilgili şu bilgileri verdi:

“Dil, örf, adet, inanç, sanat ve edebiyat bir toplumun geçmiş yüzyıllardan akıp gelen değerleridir ve bu değerler milletlerin kültürünü oluşturan unsurlardır.İşte Nevruz da pek çok olayın başlangıç günü olarak kabul edilmiş ve bir bayram olarak türlü geleneklerle geçmişten bugüne kutlana gelmiştir.

“Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özleştirilip sembolleştirildiği, özü itibariyle baharın gelişinin coşkuyla kutlandığı bir gündür.

Arzu Öz vefat etti Arzu Öz vefat etti

“Nevruz Bayramının Anadolu’da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Nev(yeni) ve Ruz(gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz , Kuzey Yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından kutlanır.

“Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta güneş kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, direniş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz-Yenigün bayramı adıyla kutlanır.

“Türklerde Nevruz hakkındaki rivayet ise bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon’dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarla kutlana gelmiştir. Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azerbaycan, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.” (HABER: İLKNUR ÖNCÜ)

Editör: Ayhan Ceylan