Vatan Hoca benim çok sevdiğim, saygı duyduğum, hizmetlerini takdir ettiğim değerli bir insandır. Dinlenme fırsatı bulduğu an sade bir vatandaş gibi tek başına Kırşehir caddelerinde dolaşır, çay içer, eş dost ziyaretleri yapar.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya'dan bahsediyorum.
Rektörümüzü, Vatan Hocamızı yine fırsat bulduğu bir boşlukta 31 Ağustos 2019 cuma günü öğle sonrası Ankara Caddesi’nde yeni açılan tatlıcının dışarı bölümünde çay içerken gördüm. Yanına giderek selamlaşıp, tokalaştıktan sonra birlikte çay içmeye, sohbet etmeye başladık. Nasıl özlemişim Vatan Hocamın sohbetini. Kendisiyle yaklaşık bir senedir görüşemediğim için hasret giderdim dersem yalan olmaz.
Gerçekten Vatan Hocamızın sohbeti çok güzel olur, zaman nasıl geçer anlayamazsınız, ağzından bal akar, siz de keyifle dinlersiniz. Mevlana'nın hayatını okuyanlar, yaşadığı dönemi ve tarihini bilenler, araştıranlar; Mevlana'nın konuşmalarının arasına bu gün halen kullandığımız, örnekler verdiğimiz anlamlı, manalı, güzel sözleri serpiştirdiğini bilirler.
Rektör Hocamızda Mevlana misali konuşmalarının arasına güzel sözler serpiştirir siz de kendisini dinlemekten keyif alırsınız.
Konforun, resmiyetin, ceketin, kravatın olmadığı, telefonların sürekli çalmadığı, açık havada, doğal ortamda baş başa sohbet ettik dertleştik Vatan Hocamla. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesine, Kırşehir'e yaptığı hizmetlerden, çalışmalardan, yatırımlardan, üniversitemizi tabela üniversitesi değil öğrencilerin tercih ettiği, yirmi iki bin öğrencinin eğitim gördüğü, dokuz yüz hocanın görev yaptığı büyüyen, gelişen, üniversite haline getirdiği için seviyor, Kırşehir için taş üstüne taş koyduğu için saygı duyuyorum Vatan Hocama.
Vatan hoca Kırşehir için, Ahi Evran Üniversitesi için bir fazla çivi çakabilir miyim, bir fazla taş koyabilir miyim? Hesabı içerisinde elini taşın altına sokuyor, suya-sabuna dokunuyor, uykusuz kalıyor, günlerini Kırşehir-Ankara arasında veya diğer şehirlerde, zaman, zaman yurt dışında geçiriyor.
Vatan Hocayla yukarıda belirttiğim sohbetimiz bitmeden kendisinden izin alıp, günün anısına fotoğraf çekinerek sosyal medyada paylaştım. Bu paylaşımdan kısa bir süre sonra gazetecilik ve televizyonculuk alanında yapmış olduğu programlarını takip ettiğim Mahmut Şefik Koç kardeşimiz beni aradı ve "ağabey sosyal medyada Sayın Rektörümüzle paylaşımını gördüm, eğer kabul edersen seni ve Sayın Rektörümüzü birlikte Ahi Televizyonunda canlı yayına çıkarmak istiyorum" dedi.
Kendisine "Mahmut kardeşim; Sayın Rektörümüzün benim yanımda ayrı bir yeri, değeri ve saygınlığı var, kendisini çok severim, lakin ben babamı çok küçük yaşlarda, annemi altı sene önce kaybettim, hem yetim, hem öksüzüm ayrıca fotoğraflarda ve kamere çekimlerinde saçlarım dağınık çıkmakla birlikte Allah'ın aciz bir kuluyum, Hal böyleyken Sayın Rektörümüz benimle program yapmayı kabul ederse benim için şereftir, onurdur, gururdur" dedim.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Vatan Karakaya benimle birlikte program yapılmasını kabul etmiş ve geçtiğimiz cuma günü sabah saat 10.00’da Ahi Televizyonunda kendisiyle soru cevap şeklinde canlı program yaptık.
Program üniversitemizde yapılan yatırımlar, Vatan Hocamızın çalışmaları, üniversite- öğrenci, üniversite-Kırşehir, öğrenci-Kırşehir bakımından faydalı program oldu. Birilerinin hoşuna gitmese de üniversite öğrencilerinin sürekli olarak bana söyledikleri halledilmesi gereken sıkıntılarını, üniversitenin Kırşehir'den, Kırşehir'in üniversiteden beklentileri hakkında neler yapılabileceğini ve Kırşehir'de özellikle bilimsel alanda yapılacak çalışmalarda Ahi Evran Üniversitesi gerçeğinin göz ardı edilmeyerek üniversitenin bilgisine başvurulması konularını gündeme getirdik.
Sunucu Mahmut Kardeşimizin sorularıyla başlayan programda bir dokunduğumuz Vatan Hocadan bin ah duyacağımızı beklerken, söze öyle giriş yaptı ki Vatan Hoca ah ne demek fakülteleri, yüksek okulları tek kampüste toplamaktan, alt yapıdan, yapılaşmadan, yurtlardan, bölgesel kalkınmadan, AR-GE ve kalite çalışmalarından, çevresine katma değer veren üniversite olma yolunda müjdeler vererek sevindirdi bizleri.
Vatan Hoca Ahi Evran Üniversitesinin kırk bir üniversite arasında beş pilot üniversiteden biri seçildiğini, kalite sistemi çalışmaları nedeniyle YÖK tarafından iki yüz altı üniversite içerisinde yedinci seçildiğini, bu sene öğrenciler tarafından yüzde doksan iki doluluk oranıyla tercih edildiğini belirterek devam eden konuşmasında Vatan hocayı dinledikçe keyif alıyor ve Ahi Evran Üniversitesinin geleceğini daha iyi görüyorum.
Vatan Hoca; bizlere, Kırşehir'e müjdeler, güzel haberler vermeye devam ediyor ve "Kırşehir'in Tıp Fakültesi alanında Ankara ve Kayseri gibi metropol şehirlerle rekabet edemeyeceğini belirterek, bu rekabeti jeotermal alanında yapacaklarını, bunun içinde Türkiye'de en kaliteli jeotermal suya sahip bulunan Kırşehir'e yüz elli yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi kazandırarak Türkiye'de yedi milyon insanın talepte bulunduğu sadece bir milyon insanın faydalandığı bu alanda başta Ankara ve Kayseri olmak üzere diğer şehirlerden hasta çekmeyi hedeflediklerini, bu hedeflerinde başarılı oldukları taktirde Kırşehir'e ekonomik alanda faydası olacağını belirten Vatan Hoca, “Jeotermali sadece fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında değil, geleneksel ve alternatif tıpta kullanmak için çalışmalarının olduğunu ayrıca sporcu sağlığı merkezi kuracaklarını söylemesi müjdeli haberler arasındaki yerini aldı.
Vatan Hoca güzel haberler veriyor bende Kırşehirli olmanın gururu ile zevkle dinliyorum kendisini.
Jeotermali sağlık dışında seracılıkta kullanmaya başladıklarını, bir iş adamının seracılık alanında Karakurt’ta çalışmalara başladığını ve kendilerinin de üniversite olarak bin yedi yüz metre karelik alana sera kurduklarını, yakında Sera A.Ş. kuracaklarını söyleyen Vatan Hocanın söyledikleri tamamen hayata geçtiğinde Kırşehir'e istihdam ve ekonomi alanında faydası olacağını düşünüyorum.
Kaman cevizi için çalışmalar yaptıklarını ve cevizi zirai dondan kurtarmak için jeotermalli serada yetiştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Vatan Hoca en şaşırtıcı ve hiç kimsenin bilmediği bir konuyu, alabalık konusunu gündeme getirterek, 2016 yılında Hirfanlı da, Davulağı’nda kırk tonluk balık tesisi için yer istediklerini, 2017 yılında on tonluk balık üretimine başladıklarını, şu anda Hirfanlı Davulağıl etrafında dört bin ton balık ürettiklerini, hedeflerinin ise on iki bin ton balık üretmek olduğunu bu bağlamda kendilerine otuz iki şirketin başvurduğunu, geçen sene alabalık üretimi tamamlayarak somon balığı üretmeye başladıklarını ve piyasaya sürerek pazar payı elde ettiklerini söylemesi bizlerde şok etkisi yaratan bir proje olmuştu.
Ayrıca, güneş enerjisi, rüzgar ile elektrik enerjisi üretmek, Kırşehir'le özdeşlemiş ama yok olmaya yüz tutmuş bir kaç esnafın ayakta tutmaya çalıştığı oniks taşı, Tepesidelik kaya tuzu mağarası ile ilgili düşünceleri Kırşehir' in çehresini değiştirecek olumlu çalışmalar olarak dikkatimizi çekmiştir.
Vatan Hocanın konuşmalarından anladığıma göre Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin hedefi sadece öğrencilere bilimsel yönden eğitim vererek yetiştirmek değil, sanayiden, tarıma, hayvancılığa ve diğer alanlara kadar Kırşehir'e katkı sağlayacak, kalkınıp, gelişmesine vesile olacak çalışmaları ve projeleri hayata geçirmekte var.
İzlenme oranı yüksek bir program gerçekleştirdik. Programdan sonra çok sayıda tebrik telefonları, mesajları aldım. Ama yine de benim sorduğum bir kaç soru birilerinin işine gelmemiş olacak hem sorularımı, hem verdiğim örnekleri ve yorumlarımı beğenmemişler. Sorun değil biz kimseye kendimizi beğendirmek zorunda değiliz.
Programa çıktığımızda nasıl bir soru soracağımız konusunda kimseden icazet alacak değiliz, birilerine şirin görünmek adına soru sormak karakterimizde yoktur. Biz o programa suya sabuna dokunmayan vitrindeki süs mankeni olarak görünmek için çıkmadık. Bana gelen şikayetler, gördüğüm eksiklikler, talepler doğrultusunda sorular sordum ve bu sorular Vatan Hocamı zor durumda bırakacak sorular olmayıp, öğrencilerin ve üniversitenin lehine sorular olup, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini tercih eden öğrenciler orta gelirli veya daha düşük gelirli ailelerin çocukları oldukları için bir ağabeyleri olarak onların yararına çalışmalar yapılarak sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyorum. Tek amacım bu. Zira ben damdan düşenim, hem çalışıp hem okuyan birisiyim. Herkesi maddi durumunu çok iyi ve baba parasıyla okuyor olarak görmeyin.
O nedenle birileri şirin görünmeyi, puan kazanmayı bir tarafa bıraksınlar ve işlerine baksınlar. Akşamları evlerinde oturup, televizyonlarda açık oturumları seyretsinler, gazeteciler nasıl yorumlar yapıyorlar, örnek veriyorlar, gerektiğinde gerginleşen ortamı yumuşatmak için nasıl espriler yapıyorlar ve sorular soruyorlar görsünler ve öğrensinler.
Biz "okumadan alim, yazmadan katip " olanlardan değiliz, okulunu okuduk yazısını yazdık, kursunu gördük stajını yaptık. O nedenle böyle programlarda nasıl hareket edeceğimizi biliriz. Birileri de haddini bilsin.
Her şeye rağmen bu güzel, kaliteli programdan dolayı Ahi Televizyonuna, sunucu Mahmut Şefik Koç kardeşime ve Kırşehir ile Ahi Evran Üniversitesine yapmış olduğu hizmetlerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya Hocamıza teşekkür ediyorum.