İster iç savaşlar olsun, ister ülkeler arası yapılan savaşlar olsun, savaşın taraftarlarına binlerce kere lanet olsun. Son yıllara baktığımız zaman, dünyada savaş olmayan dönemler yoktur. Pek çoğunu insanlar duymuyor bile. Ama insanlar, ülkeler birbirini öldürüyor. Açlığa, susuzluğa, yetimliğe, dulluğa ve ölçüsüz ekonomik sıkıntılar içine sokmaya neden olmaktadırlar. Kimler savaşa sebep oluyorlarsa, kimler bizzat savaşlara katılıyorsa, kimler ve hangi ülkeler savaşa taraf oluyorsa, Allah onları kahretsin. Ölsünler değil sürüm sürüm sürünsünler. Açlıkla- susuzlukla terbiye olsunlar. Bir lokma yemek, bir bardak su verenleri olmasın.

Daha dün gibi, Irak ile İran on yıl savaş yaptılar. Birini Rusya destekledi. Birini de Amerika destekledi. Kazananı olmadı. Ölenler ve halklarının açlık ve sefaleti yanlarına kâr kaldı. Bu yetmedi. Saddam’ı kişkillediler. Kuveyt’e saldırttılar. Onu bahane ederek Amerika Saddam’ı devirdi. Irak’ı üçe böldü. Kırk yıl babası, kırk yıl da Eset Suriye’yi yönetmişler. Ama Eset hırslarına engel olamadı. Suriye on yıldan beri savaş sürdürüyor. Bir türlü savaşı kazananı olmadı. Devam ediyor. Mısır burnumuzun dibinde. Yaptılar bir ihtilâl. Sancıları devam ediyor. Kaddafi halkının yöneticisi oldu. Amerika’nın bu anlayış işine gelmedi. İç savaş Libya’yı üçe böldürdüler. Sancılar devam ediyor.

Filistin ile İsrail on yıllardır savaş yapıyor. Filistin topraklarını işgal ediyor. Aldıkları topraklara bir türlü doymuyor. Filistin’i yok etmek için savaşı sürdürüyorlar Yunanistan Kıbrıs adasının ele geçirmek sevdasında. Olaylar dinmiyor. Halklar savaş peşinde koşuyor. Türkiye kırk yıldan beri PKK ile savaş yapıyor. Bir türlü sonuç alınmıyor. Yönetimler PKK nın işini bitirmiyor. Ya da bitirmek işlerine gelmiyor. Aklımdan geçenleri anlatacak olsam. Anlatamıyorum.

Şunu bilmemizi gerekir. Hiçbir savaş taraftarları, bir başkasından destek alacağını görmeden, savaş yapmayı göze alamaz. Bakın Ukrayna savaşına. NATO’ya alacağız dediler. Olacak savaşta sana yardım edeceğiz. Asker vereceğiz. Sen Rusya’da korkma dediler. Savaş başladı. Ancak para vererek Ukrayna’yı avutmaktalar. Sonuç ne oluyor. On binlerce Ukraynalı öldürüldü. Milyonlarcası göç etti. Ukrayna’nın yüz yıl geleceği karartıldı. Yıkılan yerleri yeniden yapacaklar. Borçlar aldılar. Bu borçları ödeyecekler. Yetim çocuklarının sorunları çözmeye çalışacaklar. Yıkılan aile düzenlerini tamir etmeleri mümkün değil.

Ermenistan, kendi kendini kahraman saydı. Azerbaycan’dan yediği bombalarla çaresiz kaldı. Artık belini doğrultması mümkün değil. Az yukarda Çeçenistan Rusya saldırılarına göğüs germeyi başardı. Afganistan, Rusya saldırılarına karşı koydu. Onlar geri çekilince, piyasaya Amerika girdi. Onlarda pes eti. Geri çekildi. Şimdi Afganistan Taliban’ın eline kaldı. Şuna bakın süper güçlerin dibinde Sırplar, Boşnaklar, Ermeniler, Rumlar birbirini yedi. Savaşı önlemeye gücü yetenlerden ses çıkmadı. Hani NATO diye kocaman bir askeri güç var. Bu öldürmeler bu katliamlar devam ederken onlar ne iş yapar? İsterlerse çok şey yaparlar. Ama onların yapacakları, kendi bilgilerinde. Onun için ses çıkarmazlar.

İnternetten dünyada, ülkeler arasında yapılan savaşlar listesine baktım. Ne kadar büyük felaketler. Onlarca, yüzlerce savaşlar yapılıyor. Süper güçler, savaşları önlemeyi bir kenara koyun. Taraf oluyorlar. Ülkeleri ve insanları birbirlerine öldürtüyorlar. Bu durum korkunç. Çok büyük felaketler. Küçük ülkeler birbirleriyle savaştan vazgeçmeliler. Ölmeyi ve öldürmeyi sonlandırmalılar. Aralarındaki sorunları savaşarak değil, savaşmadan çözmenin yollarını bulmalılar.

Şuna bakın. Ukrayna’nın dünyada belli bir yeri var. Korumayı bilemediler. Rusya gibi süper bir güçle savaşa giriştiler. Ukrayna halkını ve Ukrayna topraklarının yüz yılını kararttılar. Bakar mısınız? Anlaşma yapmaya çalışıyorlar. Fakat tarafların anlaşma yollarına, süper güçler

çomak sokuyorlar. Savaşın devamından yana tavır koyuyorlar. Zeliskimisin nesin. Leşinin bir gün sokaklarda sürükleneceğini gör. Avrupa Birliğine gireceğim, NATO’ya katılacağım terabnelerinden vazgeç. Daha fazla rezaletin devamını durdur. Karar senin ve senin etrafındaki yalakaların elinde.