Kırşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri Şah Kartalı fotoğrafladı.
Kırşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri Boztepe İlçesi Çiğdeli Köyü ve Çamalak Köyü arasında Şah Kartala denk geldi. Kırşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma kontrol faaliyetleri sırasında fotoğraflanan kartalın yavru olduğu bildirildi.
“Kartalların şahı şah kartal”
Kırşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü sosyal medya hesabında yapmış olduğu paylaşımda “Kırşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzce icra edilen koruma kontrol faaliyetleri sırasında av koruma ekiplerine tüm heybetiyle poz veren kartalların şahı şah kartal. Koruma kontrol ekibimiz tarafından İlimiz Boztepe İlçesi Çiğdeli Köyü ve Çamalak Köyü arasında görüntülendi. Yavru ve yuvasını tespit etmek ümidiyle… Neslin çok ömrün uzun olsun şah kartal.” ifadelerine yer verdi.
Şah Kartalın özellikleri nelerdir?
Kartal türleri arasında şah kartal en irisi olarak kabul edilmektedir. Atmacagiller ailesinin bir üyesi olan şah kartal dünyada Kıbrıs da dâhil olmak üzere Güney Avrupa’dan Güney Rusya’ya kadar geniş bir alanda yaşar. Türkiye’de ise özellikle İç Anadolu ve Ege taraflarında görülür. Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle kartal türleri içinde en iri olanıdır. Kanat açıklıkları 215 cm, boyları ise 92 cm kadar olabilir. Erişkin bir bireyin sırtı siyah-kahverengi, gövdesi koyu kahverengi, baş ve ense kısımları ise altın sarısı rengindedir. Ense kısmında pelerine benzer beyaz bir benek vardır. Bu nedenle şah kartal ya da imparator kartal adıyla bilinir. Yavrular ise daha açık ve alacalı renktedir. Daha çok ormanlık bölgelerde yaşamayı tercih etseler de tepeler, dağlar ve nehir boyları gibi yerlerde de bulunurlar. Göçebe hayvanlardır. Göç sırasında farklı yaşam alanlarında görülebilirler. Genellikle açık alanlarda ve sulak bölgelerde avlanırlar.