Türk kahvesi ülkemizde en çok tercih edilen kahve türü…  Kahvaltı sonrası, samimi sohbetlerin eşlikçisi bir fincana 40 yıl hatır sığdırılan keyif kahvesidir.

İncecik çekilen kahvenin cezvede su ile pişirilmesi ile elde edilen bu kahvenin günde 1 fincan içilmesi çoğu zaman önerilir. Kalbe faydaları ile bilinen Türk kahvesinin fazla tüketmenin de zararlarını Diyetisyen Sena Tüten ile konuştuk. Diyetisyen Tüten tük kahvesinin bağımlılık yaptığını şu şekilde anlattı : ‘’ Türk kahvesi sevilerek tüketiliyor. Hatta içilmediğinde kişiler acilen içmesi gerektiğini düşünüyor ve kendini anormal derecede kötü hissediyor. Kişi baş ağrısı çeker, sersemlik hisseder. Mutsuzluk, can sıkıntısı gibi hislerde cabası. Hafıza yavaşlamaya başlar. Ancak kişi fark ederse bu durumu ve gerekli özveriyi gösterirse bu durum geçer.’’ dedi.

Senaaaaaaaa

Türk kahvesini çok tüketmenin zararları nelerdir?

"Düşük doz akciğer tomografisi" ile akciğer kanserinde erken teşhis mümkün "Düşük doz akciğer tomografisi" ile akciğer kanserinde erken teşhis mümkün

Türk kahvesinin birçok zararı da çok tüketildiğinde gözlemlenebiliyor. Gün içinde birden fazla Türk kahvesi tüketmek tansiyonu yükseltir. Ve bu bir süre sonra kronik bir hale gelir diyen Diyetisyen Tüten zararlarını şu şekilde anlattı: ‘’ İçerisindeki kafeinden dolayı gün içinde kalp ritminde bozulmalar olur. Özellikle beş fincan üstü kalp çarpıntılarına sebep olur. Yemek yedikten hemen sonra Türk kahvesi içmek kan şekerini yükseltir. Özelikle kahveyi şekerli tüketmek şeker hastalığını tetikler. Mide asidini arttıran Türk kahvesi ülsere ve gastrite sebebiyet verebilir. Yine tüketme dozunu aşmak beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek migrene sebep olabilir.’’

Ayrıca aşırı miktarda tüketim vücutta su kaybına da sebep olabiliyor. Eğer su kaybı telafi edilmezse dehidrasyon ile karşı karşıya geliniyor. Kahveden sonra mutlaka su tüketilmeli. Ve yine çok kahve tüketmek uyku problemlerine sebep olduğunu Diyetisyen Tüten belirtti.   

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman