Türk dilinin öncüsü Aşık Paşa 1272 yılında Kırşehir’de dünyaya gelmiştir. Babası Muhlis Paşa, dedesi Baba İlyas’tır.

Türk dilinin öncüsü Aşık Paşa 1272 yılında Kırşehir’de dünyaya gelmiştir. Babası Muhlis Paşa, dedesi Baba İlyas’tır. Şeyh İlyas da denilen dedesi Horasan’dan Anadolu’ya göç etmiş önemli bir mutasavvıf ve din adamıdır. Aşık Paşa dedesinin öğrencilerinden Şeyh Osman’a mürit olmuş ve kızıyla evlenmiştir.
Aşık Paşa, Selçuklu devlet idaresinin zayıfladığı, Moğol zulmünün arttığı ve bir takım çekişmelerin yaşandığı bir zamanda doğmuş ve eserini bütün bu olumsuzluklar içinde vermiştir.
Aşık Paşa’nın iyi bir eğitim aldığı bilinmektedir. Arapça, Farsça, Ermenice ve İbranice bilmektedir Aşık Paşa, önemini Türk diline gösterdiği hassasiyet ve Osmanlı Devleti’nin bir ideoloğu olmaktan alır. Aşık Paşa Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda fikri bakımdan önemli görevler yerine getirmiştir.
Aşık Paşa’nın Garip-Namesi Türkçenin Anadolu’da verdiği ilk hacimli eserlerden olmasının yanı sıra Türk tasavvuf edebiyatının en eski ve en tesirli eserlerinden olması bakımından da önemlidir.
Garip-Name’nin bir diğer önemi ise Türkçeye yaptığı vurgudur. Aşık Paşa bu eserinde Türkçenin ihmal edildiğini, Türklerin bile kendi dillerini yeterince bilmediğini, Farsçaya gereğinden fazla iltifat edildiğini söyleyerek Türkçeyi müdafaa etmiştir. Aşık Paşa, Türkçeye karşı gösterdiği bu hassasiyetle kendisinden sonra yazılacak metinlere de tesir etmiş, onların Türkçe söylenmesine önayak olmuştur.
Karamanoğlu Mehmet Bey’in, 13 Mayıs 1277’de, Türkçe’yi korumak amacıyla
“Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk Dilinden başka dil kullanmayacaktır” şeklinde yayınladığı ünlü fermanı da Aşık Paşa’nın etkisiyle yazdığı bilinmektedir.
Türk dilinin öncüsü ve kendini Türkçeye adamış Aşık Paşa için doğduğu, yaşadığı ve öldüğü memleketi Kırşehir’de geçmişini, tarihini unutmayan, yüreklerinde beslediği memleket aşkı ile ortaya çıkan, gündüz gece demeden fedakarca emek harcayan Kırşehir sevdalıları Aşık Paşa adına şiir şöleni düzenlediler.
2 Kasım 2017 Perşembe akşamı Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda Kırşehir Valiliği, Ahi Evran Üniversitesi ve Kırşehir Kent Konseyi tarafından ortaklaşa düzenlenen 6’cı Uluslar arası “Aşık Paşa Şiir Şöleni” son derece iyi hazırlanmış tüm ayrıntıları düşünülmüştür. Kırşehir’in Vali Babası Necati Şentürk’ün de şiir okuduğu şölende aşk vardı, maneviyat vardı, mili ruh vardı, duygusallık vardı, birlik ve beraberliğe davet vardı. şiirleri dinleyenler bazen duygulanarak, bazen coşarak, bazen heyecanlanarak programı her anıyla yaşadılar.
Gördüğüm ilgiden anladığım kadarıyla Kırşehir’ de yaşayanlar her kesime hitap eden böylesine görkemli bir şiir şölenini özlemişler, tabiri yerindeyse susamışlar. Her halde Aşık Paşa’nın hemşerileri bu geceyi kolaylıkla unutmayacaklar ve bir sonraki seneyi sabırsızlıkla bekleyeceklerdir. Çünkü beklenmeyecek gibi değil Kırşehir, Kırşehir olalı böylesine muhteşem bir şiir şölenine şahit olmamıştır. Bu nedenle şöleni izleyenler programı hazırlayanlara, emek harcayanlara, Kırşehir Valiliğine, Ahi Evran Üniversitesine, Kırşehir Kent Konseyine, katılan şairlere ve program sunucusuna övgüler yağdırdılar, teşekkür ettiler ve her yıl yapılmasını istediler.
2017 yılı 2017/9 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile “Türk Dili Yılı” ilân edilmişti. Bu bakımdan da Türk Dilinin Başkenti konumunda olan Kırşehir’de Türkçe’nin öncüsü Aşık Paşa adına yakışır böylesine görkemli, muhteşem şiir şöleni yapılması da çok anlamlı ve önemlidir.