Kırşehir Kitap ve Kültür Derneği Kitap Kulübü, Şubat ayı için okunup analiz edilecek kitabı Latife Tekin'in "Sevgili Arsız Ölüm" olarak belirledi.

Kırşehir Kitap ve Kültür Derneği Kitap Kulübü'nün her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği kitap analizinde Şubat ayının analizi de "Sevgili Arsız Ölüm" oldu.

İşte "Sevgili Arsız Ölüm" kitabının analizi...

Latife Tekin, 1957 yılında Kayseri'nin Bünyan ilçesine bağlı Karacafenk Köyü'nde dünyaya gelmiş bir yazar. Beş çocuklu fakir bir ailenin okur yazar olma başarısını gösteren tek bireyi olan Tekin, 9 yaşına geldiğinde ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. Tekin'in biyografisi, erken dönem romanlarının ana temalarını (göç, yoksulluk, kültürel adaptasyon, hurafeler, batıl inançlar, toplumsal cinsiyet) anlamamıza yardımcı oluyor. Yazarın ilk eserleri, çocukluk döneminde yaşadığı köy hayatının folklorik zenginliğini ve halk kültürünü yansıtan otobiyografik özelliklere sahip başarılı kitaplardır.

"Sevgili Arsız Ölüm", Latife Tekin'in 1983 yılında yazdığı ilk romanıdır. Kitabın hikayesi, sonradan adı Akçalı olarak değiştirilen Alacüvek köyünde başlar. Bu köyde, geceleri cinlerin pervazlardan sarktığı, gölgelerin fısıldaşarak dolaştığı bir atmosfer mevcuttur. Huvat ve Atiye'nin çocuklarıyla birlikte kurdukları kadim inanışlar, dualar ve hurafelerle yoğrulmuş bir dünyada geçer. Hikaye, ailenin büyük kente göç etme kararı almasıyla devam eder. Bu göç, beraberinde yokluk ve zorluklar getirir. Eski masalların sesi kısılır, toprak kokusunun yerini soğuk beton duvarlar ve yıldızların ışığının yerini sokak lambaları alır. Baba Huvat ve erkek çocukların hayatta kalma mücadelesi, anne Atiye'nin ise ailesini bir arada tutma çabaları başlar. Ancak evin en küçük kızı Dirmit'in içinde başka bir dünya büyümektedir. Dirmit, kentin beton duvarları arasında kelimelerle nefes alır, şiirlere tutunur; ancak ailesi onun bu hayallerle yaşamasını istemez. Fakat Dirmit'in ruhu özgürdür ve düşleri sınır tanımaz.

Latife Tekin, bu romanında büyülü gerçekçilik, sözlü halk edebiyatı ve post-modern edebiyat tekniklerini başarılı bir şekilde harmanlayarak zamansız bir hikaye anlatmıştır. Kitap, sanki tiyatro sahnesindeymişiz gibi hızlı bir akışa sahip ve bu akışı yakalama çabası, okuru kitap bitene dek diri tutar. Anlatımdaki güçlü ironi, kitapta yer yer drama varan sosyolojik meseleleri eğlenceli bir hale getirir.

Kırşehir Kitap ve Kültür Derneği'nin okuyan tüm üyelerinden tam not alan bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz. Önümüzdeki kitap tahlilleri için de @kirsehirkitapvekulturdernegi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Kitap Kulübü'nün Şubat ayı seçimi olan "Sevgili Arsız Ölüm", okurlarına sıradışı bir edebiyat deneyimi sunmayı vadediyor. Bu kitabı okurken, Latife Tekin'in büyülü gerçekçilikle harmanladığı hikayede kaybolacak, Anadolu'nun derinliklerinden İstanbul'un büyük kentine uzanan bir yolculuğa çıkacaksınız.

Kitap Hakkında

Yazar: Latife Tekin

Doğum Yeri: Kayseri'nin Bünyan ilçesi, Karacafenk Köyü

İlk Yayın Tarihi: 1983

Kırşehir’de 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 110. Yıl Dönümü Anıldı Kırşehir’de 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 110. Yıl Dönümü Anıldı

Ana Temalar: Göç, yoksulluk, kültürel adaptasyon, hurafeler, batıl inançlar, toplumsal cinsiyet

Ana Karakterler: Huvat, Atiye, Dirmit

Ana Mekanlar: Alacüvek köyü (Akçalı), büyük kent

"Sevgili Arsız Ölüm" hakkında daha fazla bilgi almak ve kitabı tartışmak için @kirsehirkitapvekulturdernegi sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Latife Tekin'in eşsiz anlatım tarzıyla dolu bu eser, size yepyeni bir dünyanın kapılarını aralayacak. Okumayı unutmayın!

Muhabir: Dilek Küçükosmanoğlu