İnsanlar için su, içme suyu, kullanma suyu, sulama suyu olarak kullanılır. Günümüzde içme suyu sıkıntıları yaşıyoruz. Kullanma suyumuzda çok sıkıntılarımız var. Sulama suyu açısından da büyük sıkıntılar yaşıyoruz.

Ülkemizde ve dünya ülkeleri kısa zamanda su savaşları yapacaktır. Su savaşı yapılacağı bu günden görülüyor. Yönetimlerimiz bu savaşların üstesinden gelmek zorundadır. Gerekli tedbirleri şimdiden almak zorundadır.

Korkunç iklim değişikliği yaşıyoruz. Kış belli değil. Bahar belli değil. Güz belli değil. Yağmurlar alışık olduğumuz şekilde yağmıyor. Kar da alışık olduğumuz şekilde yağmıyor. Ülkemiz tarım ülkesidir. Hayvancılık ülkesidir.

Yağmurlarımız ihtiyaç olduğu dönemlerde yağacak. Dağlarımız, yaylalarımız, ovalarımız yeşerecek. Her türlü ot, her türlü meyve ağaçları sularını alacaktır. Akarsularımız beslenecek. Barajlarımız su ile dolacak. Göllerimiz su ile dolacaktır. Çeşmelerimizden su eksik olmayacaktır. Kaynak sularımız gümbür gümbür kaynayacaktır.

Gördüğümüz manzara sularımız bizlere hayal kırıklığı yaşatmaktadır. Göller yurdumuzun pek çok yerinde kurumuş. Akarsularımız çok yerde suyu azaldıkça azalmış. Yer altı sularımız artık yok olmuş. Kuyu sularımız da kalmamıştır. Bu bir ülke için, özellikle bizim ülkemiz için felakettir. Hele suları kirletmemiz de utanç kaynağıdır. Çay, dere, nehir sularımıza (b… ) karıştırılmaktadır.

Arıtma tesisleri yok denecek durumdadır. Madencilerimiz siyanür kullanmakta ve topraklarımız ve sularımız zehirlenmektedir. Sanayi kuruluşlarımız, fabrika artıklarını akarsularımıza ve deniz sularımıza boşaltmaktadır. Adlarını saymayım. (b… ) akıtan akarsularımızı gördüm. Biliyorum. Devlet olarak, yöneticiler olarak bunları görmüyoruz Görmemezlikten geliyoruz.

Bu konuda söylemek istediğim sözlerim var. Sınırımızdaki ülkeler ve hatta daha uzağında olan ülkeler, petrolü olsun, doğal gazı olsun nasıl paraya çeviriyor. Borularla benim ülkemi kullanıyor. Hem bizim ihtiyacımız olan petrol ve doğalgazı borularla getirmemizi sağlıyor. Hem de bizim ülkemizden boruları geçirerek batı Avrupa ülkelerine taşıtıyor. Para kazanıyor. Sorunlarını neyle çözüyorlar. Borularla taşıma yaparak. Ne dedim. Su boruları dedim değil mi?

Ülkemizin yağmur durumu, kar yağış durumu içme suyu, kullanma suyu ve sulama suyu dengelerimiz bozuldu mu? Bu sıkıntılarımızı çözme sorunumuz da borulara bel bağlıyor mu? O zaman yönetimler olarak suyumuzun her damlasını değerlendirmek zorundayız. Baktığımız zaman büyük nehirlerimizin suları denizlere akıyor. Bu sularımızı, borular ve tüneller yardımıyla, göletlerimize, barajlarımıza, akıtmak gibi görevlerimiz olmalıdır. Göller kuruyor sorunumuz boru taşımacılığıyla çözülür. Barajlarımızın suyunu borular ve tüneller yoluyla çözebiliriz.

Manavgat suyunu Kıbrıs’ımıza boru vasıtasıyla taşıdık mı? Göksu Nehrimizin suyunu tünel yaparak Konya Ovasına taşıdık mı? Daraldığımız zaman Kesikköprü suyumuzu Ankara’ya taşıdık mı? İstanbul için Sapanca Gölümüzün suyunu İstanbul’a taşıdık mı? Fırat suyumuzu Urfa Ovamıza taşıdık mı? Kapulukaya suyumuzu Kayserililerimizin hizmetine sunduk mu? İstanbul’umuzun Ankara’mızın, İzmir’imizin ve tüm şehirlerimizin içme suyunu kurduğumuz barajlarla sağlıyor muyuz?

Öyleyse Ülkemizin kullanma suyu için, sulama suyu için ve içme suyu için akıllı projelerle elli yılı yüz yılı kapsayacak şekilde ele almak ve yarınlarda bu su konusunda çaresizlik içine düşmeden şimdiden çözmek zorundayız. Bu konu yönetimlerimizin yetkileri altındadır. Hiç gecikmeden bu sorunumuz hiç zaman kaybetmeden düşünmek ve çözüm yapmak zorundayız. Su konusunda arıtma tesislerimizi sanayi kuruluşlarımızın da kirletmelerine dur demeliyiz.