Su fakiri

“Su akar ahmak bakar” derler, Avrupa’da da “Su akar Türk bakar “ derlermiş bilmem ne derece doğru.

Su fakiri bir ülke miyiz? Bence hayır. Anadolu’muzun her bölgesinde su kaynakları var.

Yıl boyu akıp gidiyor. Karadeniz’e, Ege’ye, Akdeniz ve Basra Körfezine (Fırat ve Dicle ) 12 ay 365 gün.

Bırakın Avrupa’yı, Çin güneyindeki Sarı nehir veya benzerlerinden ülkenin en kuzeyindeki çöle binlerce kilometre dev kanallar açarak çölü sulama hamlesini başlattı.

Fatih Sultan Mehmet döneminde ve daha sonraları İstanbul’un su ihtiyacı onlarca km uzaktan su kemerleri vb yapılarla sağlandı. Yine Roma - Bizans dönemlerinde yüzlerce km kanal, kemer, köprüler o dönemlerin koşullarında yapılarak suyun insanların hizmetine sunulması sağlandı.

Seyfe Gölü Havzası Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerinin bazı ilçelerinin de bir bölümünü içine alan yaklaşık iki-ikibuçuk milyon dönüm bir alanı kapsıyor. Seyfe Gölü’nün kurutulmasıyla çölleşen ve giderek yeraltı sularının da çekilmesiyle tarımsal üretim iyiden iyiye azalarak verimsiz bir hale dönüştü maalesef.

Göl kurumadan önce bir dönümden 300-350 kg buğday alırken, şimdilerde 150-200. Kg’lar seviyesine düştü verim.

Sulu tarım yapılsa bir dönümde 800-900 kg ürün alınabileceği gibi ürün çeşitliliği de artacak. Yonca, pancar, mısır gibi ürünler de yetiştirilerek yem fiyatlarındaki artışlar yüzünden yapılamayan Hayvancılığın da önündeki engel büyük ölçüde kalkacaktır. Ayrıca eskiden çok güzel olan elmacılık, ceviz, kiraz vişne vb meyvecilik de gelişecek ve yöre halkı refaha kavuşarak göç eden değil göç alan istihdam yaratan bir huzur bölgesi olacaktır.

Seyfe Gölü canlanacak, yeraltı su rezervleri dolacak, kuş cenneti yine eski kimliğine kavuşarak milyonlarca kuşa, canlıya ev sahipliği yapacak.

 Kapadokya bölgesinin içinde olduğu için doğa turizminin de ilgi alanı olacaktır.

Çözüm su. Su takviyesi. Yamula Barajından sulama projesini 50 yıl önce yapmışlar ama ….  kim yapacak?

Dünyayı Küresel ısınma ile birlikte su ve gıda sorunu bekliyor.

Yamula Barajı’nın başına şart değil. Zaten bahsettiğimiz alanın etrafında dolanıyor Kızılırmak, yıllardır Karadeniz’i suluyor. Kızılırmak debisi az gelirse müsait olan Fırat’ın, Dicle’nin kollarından da takviye yapılabilir. Yeter ki istensin.

“Çoban’ın gönlü olursa tekeden süt sağar.”

Alın size proje.

Koruyamadığımız için çok üzgünüm