Kırşehir Belediyespor Teknik Direktörü Gürses Kılıç: “Liglerin başlangıç tarihinin ötelenmesi kulüplerin ve futbolcuların menfaatine olacak”

PEK ÇOK KULÜP, LİGLERİN ERTELENMESİNİ İSTİYOR

Türkiye Futbol Federasyonu, 2 ve 3. Ligde 2020-2021 futbol sezonunun 19 Eylül’de başlayacağını duyurması kulüplerde endişeye neden oldu. Birçoğu transfere bile başlamayan kulüpler, 19 Eylül’ü erken tarih olarak görüyor. Dolayısıyla kulüplerde tarihin ötelenmesi konusunda bir beklenti oluştu.
Kırşehir Belediyespor Başkanı Mustafa Bulut, hedefleri olan bir takım kurmak istediklerini fakat zor bir süreçten geçtiklerini söyledi. Şu süreçte bir çok isimle konuştuklarını ve yüksek para talebinde bulunduklarını belirten Başkan Bulut, “Transfer çalışmalarımız yönetimin ve hocamızın direktifleri doğrultusunda devam ediyor. Her kulüp gibi bizlerde zor ve sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz. İnanın kasamızda 1 TL bile para yok. Yeni sezon açılmadan bu tip sıkıntıları yaşıyorsak ligler oynandığında her takım gibi bizlerde çok zor durumlara düşeceğiz. Ülke olarak Pandemi dönemi geçiriyoruz. Covid salgınından dolayı maske ve sosyal mesafeye lütfen hepimiz uyalım. 2’inci Ligde 2020-2021 Futbol Sezonunun başlamasına 28 gün kaldı. Bizler de bunun bilincinde olarak büyük Kırşehir Belediyespor camiasına yakışır bir takım oluşturmak için Yönetim Kurulu arkadaşlarımızla ve teknik ekibimizle gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Dünyada ve Ülkemizde olduğu gibi Kırşehir’imizde de Koronadan dolayı büyük bir ekonomik sıkıntı var. Bu her sektörü etkilediği gibi futbolu da oldukça etkiledi. Bundan dolayı herkesin yaşadığı sıkıntıları bizlerde fazlasıyla yaşıyoruz. Ama bunu bahane etmiyor, yeşil-beyazlı bayrağımızı ligde zirve yarışı içerisi içinde olması için transfer çalışmalarımızı ince eleyip sık dokuyarak yapıyoruz” dedi.
Kırşehir Belediyespor Teknik Direktörü Gürses Kılıç, liglerin başlama tarihinin çok yakın belirlenmesi nedeniyle birçok takımın sıkıntı yaşayacağına dikkati çekerek “Liglerin başlama tarihi 19 Eylül olarak açıklanması kabul edilebilir bir şey değil. Pandemi, kulüpleri her yönüyle yıprattı. Yeni yeni toparlanma sürecine giren kulüpler, daha geçen sezonun izlerini üzerinden atamazken, yeni sezonun başlangıç tarihi 19 Eylül olarak açıklandı. Bu süre çok dar. Birçok kulüp henüz transfere başlamadı. Haliyle kadrolar oluşmadı. Ligler 4-5 takımdan ibaret değil. 2 ve 3. Ligde 106 kulüp yer alacak. Bu kulüplerin birçoğu kadro kurmadı ya da kuramadı. Başlangıç tarihinin ötelenmesi kulüplerin ve futbolcuların menfaatine olacak. Zaten bir aylık süre antrenman bilimi açısından hiç normal değil. Futbolcu bu sürede kesinlikle lige sağlıklı bir şekilde hazırlanamaz. Sezonun hemen başında ciddi sakatlıklarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu kararın bir kez daha gözden geçirilmesini istiyoruz. Başlangıç tarihi kesinlikle ötelenmelidir. Bu sezon maalesef Kırşehir Belediyespor Futbol takımı olarak herhangi bir şehirde kamp yapmadan yeni sezona hazırlanacağız. Kırşehir Belediyespor’un parası mı yok? Tabi ki kamp yapacak imkanlara sahip bir kulüp. Fakat ben sporcumun sağlığını düşündüğüm için başka memlekette kamp yapmak yerine 2020-2021 futbol sezonunu evimizde yapacağımız idmanlarla hazırlanmak zorundayız. Çünkü vakalar git gide artıyor” diye konuştu.
2019-2020 futbol sezonunda koronavirüs salgını nedeniyle küme düşmenin kaldırılması üzerine TFF 2 ve TFF 3. Ligde takım sayısında artış yaşandı. Normalde 36 takımla oynanan 2. Ligde yeni sezonda 39, 53 takımla oynanan 3. Ligde ise 67 takım mücadele edecek.
Grup kuralarının Ağustos ayı sonunda çekileceği 2. Lig, yine Kırmızı ve Beyaz grup olmak üzeri ikiye ayrılacak. TFF, mesafe uzaklığı ve maliyet fazlalığını en aza düşürmek için grupları bölgesel ağırlıklı şekillendirmeyi planlıyor. 3 gruptan oluşan 3. Lig ise, takım sayısında yaşanan artış nedeniyle 4 gruba ayrılacak. Bu sezon alt liglerden terfi eden takım sayısı fazla olduğu için normalde 3’er takımın küme düştüğü 2 ve 3. Lig gruplarında yeni sezonda düşen takım sayısı artacak.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında seyircisiz oynanacak 2 ve 3. Ligde sezon 19 Eylül’de başlayacak. 2019-2020 sezonunun virüs riski nedeniyle bir hayli sarkması kulüplerin dengelerini bozarken, 2020-2021 sezonu planlamasının değişmesine neden oldu. Yeni planlama kapsamında sezonun Eylül ayı sonu ya da Ekim ayı başında başlamasını bekleyen kulüpler, TFF’nin 19 Eylül duyurusu üzerine beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldı. Birçoğu bırakın kampı transfere dahi başlamayan kulüpler zaman darlığından şikayetçi. Mart ayından bu yana futboldan uzak olan takımların 1 ay gibi kısa sürede sezona nasıl hazırlanacakları kafalarda büyük bir soru işareti oluşturdu.
Dolayısıyla pandemi nedeniyle ekonomik yapı başta olmak üzere her yönden büyük kayıplar yaşayan kulüpler, yeniden toparlanmak için 19 Eylül’e kadar olan sürenin az olduğu görüşünde. Hem transfer, hem de kamp aşamasındaki yapılanmanın daha sağlıklı yapılabilmesi için TFF’den başlangıç tarihini ötelemesini umut eden birçok kulüp, bu konu üzerinde beklenti içine girdi.
Edinilen bilgilere göre, başlangıç tarihinin ötelenmesi konusunda kulüplerin TFF’ye müracaat etmeye hazırlandıkları yönünde. 2 ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği tarafından yapılması beklenen müracaat kabul görürse, 19 Eylül olarak belirtilen tarih, transfer, kadro ve kamp hazırlıklarının daha sağlıklı yapılabilmesi için ileriye ötelenebilir.
Geçen sezon pandemi dolayısıyla bir kereye mahsus olmak kaydıyla küme düşmenin kaldırıldığı 2. Ligde 36 takımdan 33’ü yerini korudu. Direkt ve play-off şampiyonluğu yaşayan Samsunspor, Bandırmaspor ve Tuzlaspor’un 2. Ligle yolları ayrıldı.
Mevcut takımların dışında 3. Ligden yükselen 6 takım, 2. Lig takımları arasına dahil edildi. Böylelikle 2. Ligdeki takım sayısı 39’a yükselmiş oldu.
Söz konusu takımlar 20 ve 19’arlı olarak iki gruba ayrılacak. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), devam eden koronavirüs salgını üzerine grupları mesafe uzaklığı ve maliyet fazlalığını en aza düşürmek için bölgesel ağırlıklı şekillendirmeyi planlıyor.
2. Lig bu sezon Kırşehir Belediyespor, Manisa FK, Hekimoğlu Trabzon, Sancaktepe FK, İnegölspor, Afjet Afyonspor, Tarsus İdmanyurdu, Pendikspor, Sarıyer, Çorum FK, Hacettepespor, 1922 Konyaspor, Kırklarelispor, Başkent Akademi FK, Amed Sportif, Gümüşhanespor, Ankara Demirspor, Kastamonuspor, Sakaryaspor, Zonguldakspor, Vanspor, Uşak Spor AŞ, Kahramanmaraşspor, Ergene Velimeşespor, Bodrumspor, Sivas Belediyespor, Karabükspor, Şanlıurfaspor, Bayburt İl Özel İdarespor, Eyüpspor, Etimesgut Belediyespor, Niğde Anadolu FK, Elazığspor, Serik Belediyespor, 24 Erzincanspor, Kocaelispor, Turgutluspor, Karacabey Belediyespor ve Pazarspor'dan oluşacak.
Bu takımlardan Serik Belediyespor, 24 Erzincanspor, Kocaelispor, Turgutluspor, Karacabey Belediyespor, Pazarspor 3. Ligden yükseldi. (Haber: Salih GÜNER)