GENÇLİK Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün ücretsiz yaz spor okullarına katılım şimdiden oldukça fazla. İl Müdürlüğü’nün yaz spor okulları kapsamında açılan kurslardan biri de okçuluk. Okçuluk kursuna geçtiğimiz sezon olduğu gibi bu yıl da yoğun katılım olurken, ilginin daha da artması bekleniyor.
Okçuluk kursuna 2003, 2004 ve 2005 doğumlu erkek ve kızlar katılabilecek.
Kursa katılan öğrencilere okçuluk eğitimi Ahi Stadı içerisinde verilecek.
İyi bir okçu olmak isteyen öğrenciler Okçuluk Antrenörü Yahya Ulaş nezaretinde antrenmanları yakından takip ediyorlar. Okçuluk yaz okulu hafta içi her gün 08.00 ile 16.00 arasında çalışmalarını sürdürecek. Minik Okçular yaylarına taktıkları okları hedef tahtasına nişan alıp hedefi 12’den vurmayı öğrenecek. Her sporcu günde ortalama 80'e yakın atış gerçekleştirecek.
Antrenör Yahya Ulaş, yaz okulu kapsamında açılacak okçuluk kursuna gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade etti.
Ulaş, “Kırşehir ilindeki gençlerimizle burada çok iyi vakit geçiriyoruz. İçlerinde çok başarılı sporcularımız var. Bu sporcular arasında Türkiye rekoru kıran sporcularımız oldu” dedi.
Antrenör Ulaş ayrıca Yaz spor okulu kayıtlarının halen devam ettiğini ifade ederek, spor yapmak isteyen herkesi Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne davet etti.
OKÇULUK SPORUNUN FAYDALARI
Okçuluk, her spor dalında olduğu gibi öncelikle kişinin sağlığını, bedenini olumlu etkiler. Buna bağlı olarak kişinin yaşam standardı ve yaşam planı değişir, kendine güveni artar, konsantrasyonu gelişir ve sosyal çevresindeki pozisyonu olumlu yönde değişir.
Okçuluk beden terbiyesi veren bir spordur. Okçuluk sporunu yapan her insan kendi vücuduna hakim olmayı ve nasıl kullanması gerektiğini iyi öğrenir.
Okçuluk sporu her yaşta insan tarafından rahatlıkla yapılabilir. Stresle baş etmemize yardımcı olur ve eğlencelidir. Adaptasyon ve motivasyonu güçlendirir. Dikkatli ve duyarlı olmayı sağlar. Zorlukları yenmeyi öğretir. Doğru nefes almayı sağlar; doğru nefes alırken daha fazla oksijenin beyne akın etmesiyle beynin verimli çalışmasına sebep olur. Vücuda uzun süreli dayanıklılık kazandırır. Kalbin dakikadaki atım sayısını düşürür ve kalbi kuvvetlendirir. El-ayakların orantılı, doğru kullanılmasını sağlar. İnsana dik bir duruş temin ederek, hareketlerine esneklik ve zarafet kazandırır. Vücut için çok önemli olan Büyüme Hormonunun (GH) düzenli üretilmesine ve bu hormonun tetiklenmesiyle devreye giren pek çok hormonun da üretilerek vücudun sağlıklı işlemesine yardımcı olur. Kas ve kemik yapısının zaman içinde zayıflamasını engellemesi özelliği ve hormon üretimine katkısıyla en etkin yaşlanmayı önleyici etkendir. Sporcular zor hastalanır, çabuk iyileşirler ve doğa şartlarına dayanıklıdırlar. Okçuluk, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur. Eklem ve tendonların, omuz, sırt ve bacak kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. Osteoporozun ve Skolyoz (omurga eğriliği) ’un tedavisinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
(Ebu Davud-vs) Ukbetü’bnü Âmir; ben yüce peygamberin (s.a.v) şöyle dediğini işittim dedi. O, Allah (c.c.) gerçekten bir ok sebebi ile Allah’ın birliğine inanan üç kişiye cennetinde yer verir. Bunların biri ok yapan, biri ok atan, biri de atılan okları toplayan kimsedir. Amma bunun da şartı vardır: Bunlar bu işleri yaparken Allah rızası için yapacaklar; sonra işlerinde Allah için bir savaş ortaya çıkarsa diye niyet edecekler. Böylece “ ameller niyetlere göredir” sırrı aşikâr olur.
(Haber-Fotoğraflar: Salih HANÇER)