KIRŞEHİR Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü (GHSİM) İl ve ilçe spor merkezleri kapsamında açılan yaz spor okullarının ardından kış aylarında da gençler spor yapmaya devam ediyor
Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü (GHSİM) tarafından bu yaz birçok sportif etkinlik ve aktivite düzenlenirken Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü (GHSİM) sporcular ve gençler de farklı branşlarda spor yapma fırsatı buluyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ nün yürüttüğü ‘Yaz Spor Okulları’ projesine Kırşehir’de yaz okullarının sona ermesinin ardından ilgi devam ediyor.
GENÇLER BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR
Okulların tatile girmesiyle birlikte il ve ilçe spor merkezlerine kaydolanların sayısında büyük artış yaşanırken Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ nün desteğiyle ‘Yaz Spor Okulları’ projesi kapsamında Mucurlu gençler, İlçe Spor Merkezlerinde ‘Masa Tenisi’ antrenmanı çalışmalarına katıldı.
Eğitmenler öncülüğünde gerçekleşen masa tenisi antrenmanı taktik ve teknik bilgilerin verilmesiyle başladı. Antrenmanda eğitim gören genç sporcular, yapılan maçlar ile uygulamalı olarak öğrendiklerini pekiştirme imkanı buldu. Öğrenci velilerinin de ilgi ile izlediği antrenmanlar keyifli anlara sahne olurken, anne ve babalar çocuklarının güvenli ve huzurlu bir ortamda spor yapma imkanı bulmalarından ötürü mutluluk duyduklarını dile getirdi.
İl ve İlçe müdürlüklerince, tatilde gençlerin zamanlarını boş geçirmemeleri için alanlarında uzman antrenörler eşliğinde, çocuklar ve gençler için birçok spor branşında eğitim veriliyor. Spora yönlendirilen gençlerin fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamanın yanında onların yazı dolu dolu geçirmeleri sağlanıyor. Yaz spor okulları binlerce çocuğa hizmet verecek şekilde planlanırken, çocukların ve gençlerin daha güçlü ve sağlıklı olarak topluma kazandırılması amaçlanıyor.
Kırşehir GHSİM ve İlçe Müdürlükleri, Kırşehirli ailelere çağrıda bulunarak, gençlerin ve çocukların İl ve İlçe Spor Merkezleri’ndeki Yaz Spor Okullarına kayıt yaptırılması konusunda teşvik edilmesini, gençlere sevdikleri spor branşında kendilerini kanıtlamalarına imkan sağlayıp ders ve sınav yoğunluğunda rahatlamaları için yardımcı olmalarını önerdi.
İl Gençlik Müdürlüğünden yapılan duyuruda, tüm Kursların ücretsiz olduğu Yaz Spor Okulları’nın projeleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşların, Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Servisine başvuru yapmalarının yeterli olacağı bilgisi verildi.
MASA TENİSİ
Masa tenisi 2 ya da 4 kişi ile oynanan, orta kısmında ağ olan bir masada oynanan bir oyundur. Masa tenisi bir spordur, kuralları tenis sporuna benzer. Masa tenisi raket ve top yardımı ile oynanmaktadır. Geçmişi 1880 yıllara kadar dayanan masa tenisi ülkemizde 1920 yıllarında oynanmaya ve sevilmeye başlamıştır. 1880 yıllarda masa tenisi en çok İngiliz ordusu tarafından oynanırmış, o dönemde şarap şişelerinin mantarlarını top, puro kutularının kapakları da raket olarak kullanılırmış. Şu günlerde profesyonel şekilde masa tenisi ile uğraşan kişiler arasında birçok müsabaka ve yarışma yapılmaktadır.
MASA TENİSİ MASASI VE TOPU NASIL OLMALIDIR?
Masa tenisi oyunu, en az 2 en çok 4 kişi ile oynanmaktadır. Bu oyun karşılıklı olan kişilerin pinpon topunu masaya vurdurmaları ile birbirine atmaları temeline dayanmaktadır. Masa tenisinin oynanması için ilk olarak bu spora özel olarak hazırlanmış olan dikdörtgen bir masaya ihtiyaç bulunmaktadır. Masa tenisi masasının yüzey kısmı koyu renkli ve mat olmalıdır, masanın tüm kenar kısımlarında 2cm genişliği bulunan ve beyaz ile boyanmış olan çizgiler olmalıdır. Ayrıca masanın 4 kişilik oyunlara uygun olması için diklemesine eşit bölen bir çizginin de olması gerekir. Masa tenisine ait olan masanın tam ortadan ikiye ağ yardımı ile bölünmüş olması gerekmektedir. Masa tenisi oyununda kullanılacak olan top 2,7 gr ağırlığında ve 40 mm çapında olmalıdır, topun plastikten yapılmış olması en büyük özelliğidir. Ayrıca masa tenisi topunun turuncu ya da beyaz olması gerekir. Her oyuncu bir tane raket kullanır, raket top ile buluşacağı yüzey kısmı tırtıklı bir lastik ya da sandviç lastik ile kaplı olmalıdır.
MASA TENİSİ OYUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Masa tenisi oyununda en önemli detay raketin doğru şekilde tutulmasıdır. Bundan dolayı elin içe dönük veya dışa dönük olması gerekir. Masa tenisi oyununa başlamadan bunun ile alakalı olarak alıştırma yapmak gerekir.
Masa tenisi oyununda oynayan kişiler 2’şer servis atar. Dileye değen ve dışarı çıkan her top bir sayı demektir ama hem masaya değen hem de fileye değen toplar tekrar oyna anlamına gelir. 2 kişi ile oynanan masa tenisi oyununda oynanacak olan maç 5 set oynanır ve bu maçta 3 seti alan kişi oyunun galibi olur. 4 kişi ile oynanan masa tenisi oyununda oynanacak olan maç 7 set oynanır ve bu maçta 4 seti alan kişi oyunun galibi olur. Her setin 11 puan olması gerekir, 1 sette 11 puanı toplayan kişi setin galibi sayılır. Her iki kişide 1 sette 10-10 skora sahip olmuş ise, her iki kişi de tek servis kullanma hakkına sahip olur. (HABER: SALİH GÜNER )