Çevre il ve ilçelerde 16 ile 40 takım amatör liglerde mücadele ediyor. Kırşehir’de ise sadece 4-5 takım!...

KIRŞEHİR'DE BELEDİYE OLMASA SPOR NE OLACAK?

Belediye Başkanı Ekicioğlu: Biz gençlerimizin spor yapmaları için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz”

Son yıllarda Kırşehir’de amatör spor kulüplerinin ekonomik sıkıntılara dayanamayarak faaliyetlerine son vermeleri dikkat çekmeye başladı.

Kırşehir'in il yöneticileri her fırsatta gençlere sahip çıktıklarını ifade etseler de gerçekte böyle olmadığı amatör takım sayısının azlığı ile ortaya çıkıyor.

Yakın bir zamanda, yani bundan 15-20 yıl önce Kırşehir'de Birinci ve İkinci Amatör Küme futbol liglerden 40'tan fazla takım bulunurken, bugün bu sayının 5'e düşmesi ilimizde sporun sahipsizliğinin en güzel göstergesi oldu.

Geçmiş yıllarda Kırşehir’de amatör takımı bulunan ve şimdi bırakan Barış Gökçınar, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Kırşehir’de amatör spor ne yazık ki maddi sıkıntılar nedeniyle yürümüyor. Benim kulüp başkanı olduğum yıllarda İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından kulübümüze forma, ayakkabı ve top gibi malzeme yardımları veriliyordu. Ama bir amatör takımın bunun dışında pek çok gideri oluyor. Eğer kulüp sponsor bulamazsa uzun vadede ayakta kalamaz. Çünkü bir kulüp kendi imkânlarıyla bulduğu futbolcunun lisansını çıkartmak için TFF’ye ücret yatıracak, o futbolcunun en az maç ve antrenman günü karnını doyuracak, ilçe ya da köylerden Kırşehir’e geliyorsa dolmuş parasını ödeyecek, hatta harçlığını verecek. Dolmuşlarla her hafta maça takımı götürüp getirecek. Bütün bunlar için de yılda en az 50 bin lira ödemek zorunda kalacak. Zaten maddi geliri olmayan bir kişi de bunu uzun süre yapamayacağı için bizim gibi faaliyetine son verecek. Sporu seven birkaç kişi iyi niyetle ve heyecanla başlayıp, daha sonra kulübün kapısına kilit vurmak zorunda kalıyor. İşte geçmiş yıllarda 1. ve 2. Amatör Küme’de 40’a yakın takım ikişer grupta oynuyor ve çok çekişmeli ve heyecanlı maçlar oluyordu. Son yıllarda kulüpler maddi sıkıntılar yüzünden faaliyetlerine son verince şimdi 1. ve 2. Küme birleştirildi, hatta küme düşme kaldırıldı ve 4-5 takımlı bir lig kuruldu. Bu durum da Kırşehir için de, gençler için de üzücü oldu. Çünkü gençler spor yaparak kötü alışkınlıklardan uzak kalıyordu, şimdi bu gençler kahve köşelerinde ne iş yapıyorlar bilmiyorum. Eğer Kırşehir’de daha çok amatör takımın olmasını ve Kırşehirspor’a altyapıdan futbolcu gelinmesi isteniyorsa mutlaka amatör takımlara maddi kaynak sağlanmalı, ya da müesseseler birer takım kurarak gençlerin burada spor yapmalarına imkân sunmalıdırlar. Yoksa Kırşehir’de ne futbolcu ne de diğer spor dallarında sporcu yetişmez.”

Komşu illerde Yozgat'ta Birinci Amatör Küme iki grup üzerinde 16 takımın katılımı ile oynanıyor. Yine komşu illerden Nevşehir'de 3 grupta 20, Aksaray'da iki grupta 16;  Kayseri'de 20, Konya'da 40 ve Kırıkkale'de 13 takımla oynanıyor.

Kırşehir'de amatör takım sayısının azlığının en önemli nedeninin ekonomik olduğu, spor kulüplerine gerekli yardım ve desteğin olmaması gösteriliyor.

Geçmiş yıllarda futbolun dışında hentbol, basketbol ve voleybol gibi salon sporlarında da faaliyet gösteren Kırşehir’deki amatör kulüplerin, ekonomik sıkıntılar ve özellikle federasyonlara yatırılan lisans ücretlerini yatıracak kaynak bulamayınca tüm dallarında faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldıkları bildiriliyor.

Kırşehir'de futbolu ve sporu seven bir kaç kişinin kişisel çaba ve desteği ile yürüyen amatör sporun böyle devam etmesi halinde Kırşehir'de gençlerin spordan giderek uzaklaşacaklarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Başka illerde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün desteğiyle amatör takımların kurulduğu ve pek çok branşta faaliyet göstererek gençleri spora kanalize ettiğini belirten Kırşehir'deki spor çevreleri, bu çalışmayı Kırşehir'de göremediklerini ifade ettiler.

Kırşehir İl Özel İdaresi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün amatör spora gereken desteği vermediğini, sadece forma ve malzeme yardımı ile hiçbir amatör takımın ayakta duramayacağını belirten sporseverler, bu konuda gazetemize yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

“Kırşehir'de ne yazık ki Gençlik ve Spor İl müdürlüğü giderek spordan uzaklaşıp, daha çok kültürel alanlara yönelerek burada gençlere hizmet verdiklerini gözlemliyoruz.  Tabu gençlere verilen her hizmet önemlidir ve destekliyoruz. Ama Gençlik ve Spor'un adında da belirtildiği üzere spor denilince bu kurum gelir ve bu kurumun başlıca gençlere sporu sevdirmek, teşvik etmek ve onların sorunlarının çözümüne katkı sunmaktır. Neden Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kırşehir'de daha çok spor kulübünün kurulmasına öncülük edip, onları spora teşvik etmez? Bundan 15-20 önce Kırşehir'de Birinci ve İkinci Amatör Küme'de 40'tan fazla takım varken, bugün sadece 4-5 takımın olmasının sorumlusu kimdir acaba? Neden amatör takımlara maddi ve malzeme desteği verilerek yaşatılmaz? Başka iller bunu başarırken, Kırşehir neden başaramaz? Kırşehir'de kulüp sayısını arttırırlarsa onlarla kim uğraşacak değil mi? Yan gelip yatmak varken, Kırşehir'de gençler kahve köşelerinde ya da kötü işlerle uğraşıyorlarmış kimin umurunda değil mi? Artık Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerinin sporla uğraşacak zamanlarının olmadığını görüyoruz. Zaten Bağbaşı'nda gözden ırak, gönülden uzak bir yerdeler. Onların ne yaptığını, nelerle uğraştığını bilmiyoruz. Akşama kadar oturup, çay-sohbetle vakit geçirenlerle, Kırşehir'de hiçbir spor dalının gelişemeyeceğine, amatör takım sayısının artmayacağına inanıyoruz. Şu de bir gerçek ki Kırşehir'de Kırşehir Belediyesi de olmazsa spor yok olup gider, amatör takım kalmaz. Bugün TFF 2. Lig'te başarıyla ilimizi temsil eden bir Kırşehir Belediyespor takımımız var. Yine Türkiye Bayanlar Hentbol Birinci Ligi'nde yine ilimizi başarıyla temsil eden Kırşehir Hentbol Takımımız var. Ve her iki takıma da Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu ve Kırşehir belediyesi dışında hiçbir kurum ve kuruluş maddi destek vermiyor. İyi ki var Kırşehir Belediyesi. Eğer bu kurum da olmasa Kırşehir'de spor diye bir şey olmayacak.”

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir'de gençlere ve spora Belediye imkanları içinde her türlü desteği verdiklerini belirterek “Gençler bizim her şeyimiz. Bizim amacımız çocuklarımıza ve gençlerimize spor yaptırmak, onlara sporun verdiği birçok güzel alışkanlığı kazandırmak. Ayrıca yetenekli sporcuları da daha da üst seviyelere yükselebilmelerine imkân sağlayabilmek. Kırşehir Belediyespor hepimizin takımıdır. Burada imkanlarımız dahilinde spora ve sporcularımıza destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu. (HABER: SALİH GÜNER)