19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Gençlik Haftası Etkinlikleri kapsamında, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kırşehir'de düzenlenen Okul sporları müsabakalarında dereceye giren tüm takımlara kupaları ve başarı belgeleri Ahi Stadyumunda düzenlenen ödül töreninin ardından takdim edildi.

Cacabey Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan Gençlik haftası, Kent Parkta düzenlenen sosyal medya bağımlılığına dikkat çekmek için “Sosyal Medyadan Sosyal Meydana” programı ile devam etti.

Gerçekleşen etkinlikte sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal gibi birçok alanda faaliyetlerle devam edildi.

Daha sonrasında ise kent parkta yapılması planlanan ancak ilimizde yaşanan yoğun yağış ve hava muhalefeti nedeniyle Erol Güngör Erkek Yurdumuza alınan açılış konseri düzenlendi. Gençlik Haftası etkinlik takvimi içerisine denk gelen ve her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası kapsamında Cacabey Gençlik Merkezimiz tarafından ilk defa kurulan Özel Gençlerimizin yer aldığı “Gençlik Korosu” sahne aldı. Konserde; Halk oyunları, Sportif gösteriler, Özel Gençlerimizin “Gençlik Korosu” ve Müzik konserleri yer aldı.

Törende konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin, “Siz değerli gençlerimizden beklentimiz kahraman ecdadımızdan emanet aldığımız vatan ve bayrak sevgisine, özgürlük aşkına sahip çıkmanız; bu yüce değerleri sonraki nesillere aktarmanızdır. Milli değerlerine bağlı, evrensel değerlerle barışık ve geleceğe güvenle bakarak yetişmeniz, 19 Mayıs ruhunu anlamanız, benimsemeniz ve sorumluluğunu üstlenmeniz geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, en büyük eserim dediği cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. Üstlendiğiniz büyük sorumluluğun bilinciyle çok çalışacağınıza, yürekten inanıyoruz.” dedi.

Program çeşitli spor dallarında başarı elde etmiş takım ve sporculara ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

Bu arada Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kırşehir’deki gençleri bu yaz sezonunda düzenlenen  okul sporlarına katılmaya davet etti.

Yapılan açıklamada okul sporların önemine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Toplumdaki kişilerin, sağlıklı, üretken ve becerikli olmaları, kişiliklerini geliştirmeleri yani fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak amaçlar yönünde geliştirilmesi ve hedeflere ulaşmasındaki en faal araç beden eğitimi ve spor etkinlikleridir. Çocuklarımız büyüme çağlarını okullarda geçirirler. Bu dönemlerde fiziksel gelişim çok önemli yer tutmaktadır. Bu sebeple gelişmiş ülkelerde beden eğitimine diğer dersler kadar önem verilmektedir. Beden eğitimi ve fiziksel aktiviteler bireyleri ruhsal yönden de rahatlattığı için büyüme çağındaki ve ergenlik dönemindeki gençlerin bu dönemlerde yaşadıkları bunalımları ve sarsıntıları daha kolay atlatabilmelerini sağlamaktadır. Ancak genel eğitim içerisinde beden eğitiminin yetersiz kaldığı apaçık ortadadır. Spora ilgi okul çağlarında başlayacağı düşünüldüğünde beden eğitimi programı çok yönlü olarak yeniden düzenlenmelidir ve bu düzenlemelerde okul sporları da hesaba katılmalıdır.

“Teknolojinin gelişmesi, kentleşmenin artması gibi ilerlemeler çağımızda bireylerin spora olan ihtiyacını daha da artırmaktadır. Çünkü teknoloji, bireylerin hareket etme durumlarını her geçen gün azaltmaktadır. Bu da sporun gerekliliğini artırmakla birlikte okullardaki beden eğitimi ve spor derslerinin önemini kat kat artırmaktadır. Beden eğitimi derslerinde öğrenciler hem spor yaparak fiziksel ve zihinsel yönden rahatlarken hem de sporun gerektirdiği saygı, eşitlik, bencil davranmama, kazanmayı bilme ve kaybetmeyi kabullenme gibi ilkeleri kazanmış olur.

“Çocuğun sporla tanışması ilköğretimde öğretmen aracılığı ile olacağından dolayı çocuğun sporla tanışmasını sağlayacak olan beden eğitim ve spor öğretmeninin iyi bir spor eğitimcisi olması önemlidir. Okulda yaptığı ve öğrendiği sporla çocuk hem hareket etmeyi hem de paylaşma ve ekip olmayı öğrenmektedir. Bu da çocukta toplumsal uyumu geliştirmektedir.

Okul sporları, eğitim kurumlarının tüm kademelerinde tüm öğrencilere yönelik olarak hazırlanan ve yürütülen faaliyetlerdir. Okul sporları, müsabaka ve yarışmalara katılımın gönüllü olması ile gerçekleştirilir

“Eğitimle sporun birlikte olduğu okul sporları, çocukların beceri ve yeteneklerinin artmasını sağlar ve çocukların düzenli spor yapma ve çalışma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda okul sporları öğrencilerin boş zamanlarını (rekreasyonel faaliyetler) iyi bir şeklide değerlendirmesini sağlar. Çocuğun toplum kurallarına uymasını, özgüveninin gelişmesini, beraber hareket etme duygusunun gelişmesini ve ekip olarak hareket etme becerilerini geliştirir.” (HABER MERKEZİ)