Kırşehir Belediyespor’unda içinde bulunduğu Gelişim Ligleri

Değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Gelişim Ligleri'nin ele alındığı toplantı, TFF Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin yönetiminde yapıldı. 2022-2023 sezonunda Gelişim Ligleri'nde mücadele edecek profesyonel kulüplerin, gençlik gelişim teknik sorumluları ve gençlik gelişim idari sorumlularının yer aldığı toplantıda öncelikle 2021-2022 sezonu değerlendirildi.

Online olarak yapılan toplantıda 2022-2023 Gelişim Ligleri sezonunda yapılması planlanan değişiklikler, sezon planlaması, oyuncu uygunlukları ve 2022-2023 sezonu için liglerin oynatılma esasları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Türk futbolunun gelişimini sağlama misyonu ile Futbol Gelişim Direktörlüğü tarafından "Antrenör Eğitimi'' ve "Genç Oyuncu Gelişimi"ni bir araya getirecek yeni projenin ana hatları da değerlendirme toplantısında gençlik gelişim programı teknik sorumluları ile paylaşıldı.

Antrenörlerin "FGD Genç Oyuncu Gelişim Programı"nda yer alması ve genç takımlarda çalışan antrenörlerin "FGD Antrenör Eğitim Programı" kapsamındaki eğitimlerine süreklilik kazandırılması hedefiyle TFF ile Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig kulüpleri arasındaki iş birliğini artıracak program dahilinde özel çalışmalar yapılıyor. Gençlik gelişim teknik sorumlularına verilecek özel bir eğitim ile profesyonel kulüplerde görev alacak gençlik gelişim teknik sorumlularının, kendi kulüplerinde çalışan ve FGD antrenör eğitim programlarına katılan tüm antrenörlerin kulüp ortamındaki faaliyetlerini gözlemlemeleri, değerlendirmeleri, mentörlük yapmaları ve gelişim süreçlerini Futbol Gelişim Direktörlüğü ile paylaşmaları planlanıyor.

TFF Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin, ilk aşamada online olarak yapılan toplantıların kulüplerin gençlik gelişim programı teknik sorumluları ile yüz yüze bir araya gelerek devam edeceğini söyledi. Çetin, kulüplere bu toplantıların takvimi ile ilgili  ilerleyen günlerde bilgilendirme yapılacağını belirtti.

GELİŞİM LİGİ NEDİR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2’nci Ligi’nde mücadele eden temsilcimiz Kırşehir Belediyespor’unda mücadele edeceği U19 Gelişim Ligleri, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Süper Lig ve 1. Lig kulüplerinin altyapı takımlarına yönelik düzenlenen lig turnuvasıdır. U19 Süper Lig ekipleri Elit Lig A'da, U19 TFF1.Lig ekipleri Elit Lig B'de mücadele etmektedir.

Müsabaka statü değiştirdikten sonra ligi kazanan ilk takım Galatasaray U19 olmuştur. Lig bir sonraki sezon COVID-19 pandemisi dolayısıyla iptal edildiği için şampiyon belirlenememiştir.

1989-2019 yılına kadar organize edilen U21 Ligi'nin artık bekleneni verememesi ve futbolcuların profesyonel hayata daha küçük yaşta girmesi ile U21 Ligi'nin önemini kaybetmesine yol açmıştır. Bu yüzden U19 Süper Lig kurulmuştur.[1]

LİG YAPISI, LİGLERİN OLUŞUMU

Yalnızca Süper Lig ve 1. Lig takımlarının katılımı ile gerçekleşmektedir. Elit Lig A'da, Süper Lig ekiplerinin genç takımları mücadele ederken Elit Lig B'de, 1.Lig ekiplerinin genç takımları mücadele etmektedir. İki grubun birincisi sezon sonu U19 Süper Kupa'da karşı karşıya gelir.

PLAY-OFF AŞAMASI

Süper Lig ve 1.Lig, U19 lig müsabakalarının sonunda ilk 8 takım Türkiye Finallerinde mücadele etmeye hak kazanır. Birinci eşleşme 1-8, 2-7, 3-6, ve 4-5. sırayı alan takımlar arasında oynanır. İkinci eşleşme kazanan 4 takım arasında kura ile belirlenir. Üçüncü eşleşmede kazanan takımlar final oynarken kaybeden takımlar 3.'lük maçı oynar. Play-Off müsabakaları tarafsız sahada tek maç eleminasyonu ile belirlenir.

UEFA ORGANİZASYONU

Sezon sonunu, Süper Lig U19 ligini şampiyon bitiren U19 ekibi UEFA tarafından organize edilen UEFA Gençlik Ligi'ne katılır.

KUPA, MADALYA VE ÖDÜLLER

1.Lig U19 ekiplerinde 1. 2. ve 3. tamamlayan takımlara 200'er bin ₺ para ödülü verilir. Süper Lig U19 ekiplerinde ise 1. olan takıma 350.000 ₺ ve 30 adet madalya, 2. olan takıma 150.000 ₺ ve üçüncü olan takıma ise 100.000 ₺ ödül verilir. Eğer ödül kazanan takımlar bir sonraki sezona katılmazlarsa ödüller geri alınır.

FİKSTÜR: Müsabakanın fikstürü Süper Lig ve 1.Lig A takımlarının fikstürü ile aynıdır.

KURALLAR

KATILIM ZORUNLULUĞU

Müsabakaya Süper Lig ve 1.Lig ekiplerinin katılması zorunludur. Katılmamaları hâlinde Süper Lig ekiplerine 1.000.000 ₺, 1.Lig ekiplerine ise 500.000 ₺ para cezası uygulanır. Müsabakaya katılıp maçlara katılmayan, maçtan çekilen ve maça çıkmayan takımlar hükmen mağlup sayılır ve mevcut puanlarından galibiyet puanı kadar puan silinir. Bunu 2. defa tekrarlayan Süper Lig takımlarına 1.000.000 ₺, 2. defa tekrarlayan 1.Lig takımlarına 500.000 ₺ para cezası uygulanır ve aynı şekilde hükmen mağlup sayılır, 3 puanı silinir.

OYUN KURALLARI

FIFA Uluslararası Futbol Kuralları'na uyulmalıdır. Müsabakalarda Video yardımcı hakem sistemi kullanılabilir.[3] Oyuncular ve teknik ekip maç öncesi COVID-19 testi olmak zorundadır.

KADRO KURALLARI

U19 takımlarının oyuncuları 16-19 yaş aralığında olmalıdır. 15 yaşında 5 oyuncu kadroya kayıt edilebilir. Kadroya 20-21 yaşında sadece 5 oyuncu kayıt edilebilir. Sadece 1 yabancı uyruklu oyuncu kadroya yazılabilir. T.C. vatandaşı olan veya oturum izni olan en fazla 3 oyuncunun kadroya kayıt edilmesine izin verilir. U19 kadrosuna toplam 50 oyuncu kayıt edilebilir. Takımlar müsabaka öncesi kadrolarında en fazla 2 kaleci olmak suretiyle, en az 14, en fazla 20 oyuncu bulundurmak zorundadır. Takımlar 5 oyuncu değişikliğini 3 defa yapabilirler.

Bir futbolcu aynı hafta içerisinde sadece 1 yaş kategorisinde forma giyebilir. Müsabakaya ismi yazılmış fakat forma giymemiş oyuncular sadece A takım ile maça çıkabilir.

Teknik adamların en az UEFA B Lisansına sahip olması istenir.

SAHALAR VE TESİSLER

Ekiplerin tesislerinde en az 4 soyunma odası, 1 hakem odası olmalıdır. Sahaların boyutu en az 65x100, en fazla 68x105 büyüklüğünde olabilir. Sahaların çimleri TFF tarafından onaylanan doğal çimlerde oynanmalıdır. (HABER MERKEZİ)