DSC_3183 copy

KIRŞEHİRSPOR’A uzun yıllar futbolcu, antrenör ve teknik direktör olarak hizmet vermiş isimleri sizlere aktarmaya devam ediyoruz.
Ömrünü Kırşehirspor’a vermiş. Futbolculuğunu, idareciliğini ve antrenörlüğünü yapmış bir isim. Ama şu aralar Kırşehirspor’a çok kırgın bir isim… Bu kişi Cemal Altunsaray, nam-ı diğer “Pilli Cemal”…
“Bunca yıl kimse ne beni aradı ne de biri kapımı çalarak teşekkür etti. Kırşehirspor için kendimi harap ettim. Fakat arkamızı dönüp baktığımızda hiç kimse aht-ı vefa gösterip, kapımı çalıp hatırımı dahi sormadı. Bu ilgisizlik beni derinden sarstı. Futbolculuk yıllarımda oynadığım maçlarda yeşil beyazlı taraftarlar bana çok koştuğum, bitmek tükenmek bilmeyen enerjimden dolayı “Pilli Cemal” lakabı taktılar.”
1 Ocak 1934 yılında Kırşehir’de dünyaya gelen Cemal Altunsaray, İnönü İlköğretim okulunda başladığı eğitim hayatını Kırşehir End. Meslek Lisesi’nden mezun olarak tamamladı. Daha sonra Erzurum’da yedek subay olarak vatani görevini yapan Pilli Cemal futbola ilk olarak Muhafız Gücü’nde başladı. Kırşehir’in ilk takımlarından olan Kılıçözüspor’u kurarak, ilk başkanı, ilk futbolcusu ve ilk antrenörü olarak tarihe geçti. Daha sonra Kılıçözüspor, Esnafspor ve Yağmurlugücüspor’un birleşerek günümüze kadar gelen Kırşehirspor’u oluşturdu.
Kırşehirspor’da hem futbolcu hem yardımcı antrenör hem de antrenör olarak yıllarca beş kuruş para almadan memleketine hizmet etti. Sonuç itibarıyla ilerleyen yaşından dolayı 1972 yılında aktif futbol yaşamına son verdi. Ama futboldan kopmadı.
Kırşehirspor’da yeri geldi antrenör yeri geldi antrenör yardımcısı yeri geldi futbolcu abisi olarak hep hizmet etti. Muhittin Kıpçak, Celal Genç ve ismini hatırlamadığı antrenörlerle uzun yıllar birlikte çalıştı.
Kırşehirspor’da ilk altyapıyı kurup o dönem Kırşehir’de sosyal faaliyetler, sinema, tiyatro gibi kültürel etkinlikler yok denecek kadar azken gençleri kahve köşelerinden kurtarıp spora teşvik etti ve bunu büyük oranda da başardı. Altyapıdan birçok sporcuyu A takıma çıkardı ve o dönem altyapıdan çıkan bu sporcular ileriki dönemlerde Kırşehirspor tarihinin en başarılı sporcuları oldular. “Nihayetinde 1983 yılında aktif futboldan yaşantımdan tamamen uzaklaştım ve Kırşehirspor’u geriden izledim. Şimdi arkamı dönüp baktığımda o yıllardaki eziyetten ve ilgisizlikten yıllar sonra bile hiç kimse gelip bir teşekkür bile etmedi. Kimse gelip “Emekleriniz çok bu takımda, vermiş olduğunuz emekler ödenemez” demedi.
PİLLİ CEMAL LAKABI
“Beni kimse ismimle veya soyadımla tanımaz. Genelde şehir halkı beni Pilli Cemal lakabı ile tanırlar. Bu lakapta biraz önce belirttiğim gibi çok koşmamdan ve enerjimden kaynaklanmaktaydı. Bana verilen bu lakabı sevdim ve yıllar boyu insanların bana bu lakapla seslenmelerinden tek bir gün bile gocunmadım. Hatta hiç unutmam bakkala bir şey almaya girdiğimde kasadaki amca bana “Oo Pilli Cemal nasılsın? Nasıl gidiyor çalışmalar? Bu hafta ne yapacağız yener miyiz?” dedi. Bende “İnşallah amca ama sizlerin desteğine büyük ihtiyacımız var” dedim.

002 copy
UNUTMADIĞI ANILARI…
“Günlerden Pazar. Şu an 1. Ligde dört büyüklere kafa tutan Konyaspor’u ağırlıyoruz. Maç çok zevkli ve heyecanlı geçerken karşılaşmanın 60. Dakikası olması lazım, taraftarlarımızdan biri sürekli rakip oyunculara küfür ediyordu. Ettiği küfürlere tahammülüm kalmadı ve maçı bırakıp taraftarın yanına gittim ve taraftara “Neden durmadan rakip futbolculara küfür ediyorsun? Hiç Kırşehirspor taraftarına yakışıyor mu bu?” dedim. O da “Hocam onlar bizim takım değil sen futboluna bak, taraftarın işine karışma” dedi. Bende taraftara “Bak kardeşim küfür etme eğer küfür etmeye devam edersen seni gelecek hafta Konya deplasmanına götüreceğim.” dedim. Bu cevabım karşısında bir an şaşıran taraftar ise “Hocam ben deli miyim Konya deplasmanına gideyim. Oraya gidersem beni linç ederler” dedi. “Demek ki sende korkuyorsun, o zaman futbolculardan tek tek özür dileyeceksin” dedim. Neyse ki taraftar beni kırmadı. Onu maç sonu Konyaspor soyunma odasına götürdüm ve bütün futbolculardan tek tek özür diledi. Ve bu da bende unutmadığım bir anı olarak yıllar boyunca kaldı.

DSC_3174 copy
(Haber: Salih HANÇER)