HENTBOL TAKIMIMIZ BERABERE KALDI HENTBOL TAKIMIMIZ BERABERE KALDI

Antrenör Sinan Demir, küçük yaşlardan itibaren bilinçli ve düzenli bir şekilde yapılan sporun çocukların gelişimi ve sağlığı için önemine dikkat çekerek, bu alışkanlığın diğer tüm alışkanlıklar gibi önce ailede başladığını söyledi.

Kırşehirli Milli Sporcu Taekwondo Antrenörü Sinan Demir, Gazetemiz ‘Kırşehir Çiğdem’in Spor Muhabiri Salih Hançer’e gündeme dair açıklamalarda bulunurken, spor yapan çocukların derslerinde ve en önemlisi sosyal yaşantılarında daha başarılı olduğunu belirtti.

Antrenör Demir, “Spor, çocuklarımızın sağlıklı büyüme ve gelişmesinde spor çok önemli bir katkı sağlar. Sadece fiziksel anlamda değil, aynı zamanda ruhsal, bilişsel, sosyal ve kişisel gelişiminde de spor, önemli bir rol oynar. Çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelen fiziksel aktivite azlığı, çocuklarda obezite, diyabet ve dikkat eksikliği gibi hastalıklara önemli oranda zemin hazırlamaktadır. Uzun süre tablet, televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçiren, spordan uzak duran ve açık alanlar yerine alışveriş merkezlerinde dolaşmayı tercih eden çocuklar, ileriki dönemin önemli kronik hastalıkları için aday haline gelirler” dedi.

Antrenör Sinan Demir, “Düzenli olarak spor yapan çocuklar, yaşıtlarına göre birçok farklı özelliğe sahiptirler. Bireysel ya da takım oyunu sporlarından herhangi birini düzenli olarak yapan bu çocuklar, genellikle yetişkinlik dönemlerinde de spora devam ederler. Çocukluk döneminde yaptıkları sporun olumlu etkilerini hayat boyu yaşarlar” ifade etti.

Antrenör Sinan Demir, “Düzenli olarak spor yapan çocuklar, yaşıtlarına göre birçok farklı özelliğe sahiptirler. Bireysel ya da takım oyunu sporlarından herhangi birini düzenli olarak yapan bu çocuklar, genellikle yetişkinlik dönemlerinde de spora devam ederler. Çocukluk döneminde yaptıkları sporun olumlu etkilerini hayat boyu yaşarlar” ifadelerini kullandı.

Spor Yapan Bireyler, Daha Zeki Oluyor” (2)

ÇOCUKLAR İÇİN SPOR YAPMANIN ÖNEMİ VE FAYDALARI

DİSİPLİNLİ BİR YAŞAM SAĞLAR…

Spor yapan ve bir takımla çalışan çocuk, kendi değerinin farkındadır. Özgüvenli, sorumluluk bilinci yüksek, disiplinli bireylerdir. Bu çocuklar hedef belirleme ve hedefe ulaşma konusundaki bilgi ve beceriyi spor sayesinde kazanırlar. Takım içindeki çocuk spor aktivitelerine katılırken grup içerisinde hareket etmeyi, kazanmayı veya kaybetmeyi, kurallara uymayı öğrenir.

SAĞLIKLI BİR BEDEN İLE ÇOCUKLARI HASTALIKLARDAN UZAK TUTAR…

Spor, çocukların gelişme döneminde kas ve eklemlerin güçlenmesini, kalp ve akciğer gibi organların gelişmesini sağladığı gibi sindirim sisteminin de düzenli çalışmasında olumlu bir etki sağlar. Dolayısıyla yetişkin dönemde karşılaşabileceğimiz kalp hastalığı, hipertansiyon mide, barsak hastalıkları gibi birçok hastalığın görülme sıklığını belirgin ölçüde azaltır.

RUHSAL VE FİZİKSEL DENGEYİ DESTEKLER…

Sosyalleşip, ekip halinde çalışma konusunda yetkinleşirler. Yaşanılan sorunlar karşısında hızlı ve çözümcül karar verme yeteneğine sahiptirler. Spor yapan çocuklar, yaptıkları spor dalına göre değişmekle birlikte güçlü refleklere ve yüksek odaklanma becerilerine sahiptirler. Bu özellik onların bilişsel (zihinsel) gelişimlerini önemli oranda artırır.

Daha az stresli daha az kaygılıdırlar. Depresyon bu çocuklarda çok daha nadir görülür.

Sigara ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıklardan uzaktırlar.

ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISINI YÜKSELTİR…

Bu çocukların hafıza ve öğrenme kapasiteleri çok daha fazla gelişir. Hızlı karar alma ve çözme konusunda yetkindirler. Bu nedenle matematiksel başarıları oldukça yüksektir, daha çabuk öğrenirler. Olumsuz koşulları spor yapmayan çocuklara göre çok daha iyi organize yönetirler.

ERGENLİKTE STRES YÖNETİMİ SAĞLAR…

Ergenlik, stresin çok yüksek seviyede olduğu, aile ile sürekli bir çatışma halinin yaşandığı dönemdir. Ergenin kendi bedenine karşı olumsuz bir algısı vardır. Sık sık karamsarlığa kapılır, ne yapacağını bilemez hale gelir. Yerlerinde duramaz, fazla enerjiktirler, her zaman canları sıkılır. Spor ve egzersiz yapması, özellikle bir takım içinde bulunması bu dönemde ergenin yüksek olan enerjisini atmasını sağladığı gibi, kendine güven duymasına, stresinin azalmasına olumlu bir etki sağlayacak, sakinleştirecektir. Hem bedenen hem de ruhen gelişimini olumlu düzeyde etkileyecektir.

ENFEKSİYON SIKLIĞINI AZALTIR…

Düzenli olarak spor yapan çocukların bağışıklık sistemi çok güçlüdür, daha sağlıklı beslenirler. Bu nedenle hastalıklara karşı dirençleri çok yüksektir, daha az hastalanır daha az doktora giderler.

EBEVEYNLER SPOR KONUSUNDA NASIL BİR YOL İZLEMELİDİRLER?

Çocuklara erken yaşta spor alışkanlığını kazandırmak adına faydalarını anlatmalı ve okul ortamındaki spor aktivitelerine yönlendirmelidirler. Sportif faaliyetlerden keyif almalarını sağlamak ve özendirmek açısından zaman zaman tüm aile birlikte ortak bir spor etkinliği planlayabilirler.

HANGİ SPOR HANGİ YAŞ GRUBUNDA YAPILMALI?

Her çocuğun spor yapma yeteneği gelişim düzeyine bağlı olarak birbirinden farklı olduğu gibi hangi yaşta hangi sporun yapılacağı da oldukça önemlidir

2-3 YAŞ SPOR AKTİVİTELERİ: Açık havada bol vakit geçirmeleri sağlanmalı. Koşma, zıplama, yakalama veya trambolinde zıplama gibi bol bol oyun oynamaları sağlanmalı.

4 YAŞ SPOR AKTİVİTELERİ: Jimnastik, dans veya yüzme gibi sporlar bu yaş çocuğunun kasların gelişimini için uygundur.

5-7 YAŞ SPOR AKTİVİTELERİ: Bireysel spor bu yaş grubu için oldukça uygundur. Bu dönemde fiziksel dengenin gelişimi ve dikkat süresinin uzaması ile hareketli nesneleri daha iyi izleyebilirler. İp atlama, seksek, jimnastik, bisiklete binme gibi sporlar uygundur.

8-10 YAŞ DÖNEMİ SPOR AKTİVİTELERİ: Karmaşık aktiviteleri yapabilme becerilerinde artış olur. Kurallara uyma ve takımla hareket edebilme yetileri başladığından, tenis, yüzme, basketbol, futbol, voleybol, yelken, hentbol aikido, binicilik, okçuluk yapabilirler.

Spor Yapan Bireyler, Daha Zeki Oluyor” (3)

Muhabir: İlknur Öncü