Yazıma başlamadan önce bir konuyu özellikle belirtmek istiyorum. Geçen haftaki Ahilik kutlamalarıyla ilgili yazımda emeği geçenlere teşekkür ederken Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na teşekkür etmemişim. Bu nedenle bayağı bir eleştiri aldım. Beni bu konuda eleştirenler haklıdırlar ama bunda bir art niyetim olmadığı gibi yazı yazarken benim bir anlık gafımdan dolayı teşekkür etmediğimi bilmelidirler.

Hemen Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’ndan özür diledim. O nedenle bir haftalık gecikmeyle de olsa Ahilik Haftası kutlamalarında büyük emeği olan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na teşekkür ediyor ve geçen haftaki gafımdan dolayı kendisinden tekrar özür diliyorum.

İkinci bir konu babası işten çıkarılan ve başka bir gelirleri olmayan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Makine Mühendisliğinde okuyan Kırşehirli bir öğrencimizin bursa ihtiyacı olması. İmkânı olan hemşerilerimiz öğrencimize burs verirlerse sevap iş yapmış olurlar. Burs vermek isteyenler öğrencimizin bilgilerini şahsımdan veya gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”den alabilirler. 

Gelelim konumuza…

“Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil,

Çektiğim alamı bir ben birde Allah bilir” demiş bir şiirinin son iki sırasında Fuzuli.

Maalesef bende söylüyorum tesiri yok, susuyorum gönlüm razı olmuyor. 

Benim çok sevdiğim yakın arkadaşlarım ve gönüllü danışmanım bana yazılarımın çok uzun olduğunu, insanlarımızın okuma özürlü oldukları için bu kadar uzun yazıyı okumayacaklarını, gözüme ve emeğime yazık olmaması için yazılarımın kısa olmasını söylüyorlar.

Evet, benim arkadaşlarım bu konuda çok haklılar. Zira köşe yazıları kısa, öz ve anlatılmak istenenler damardan girilerek, nokta atışlarla anlatılır ve A4 kâğıdının yarısını veya yarısını üç-dört satır geçecek kadar olur çok uzun köşe yazısı olmaz. Ancak bana kısa yazmamı söyleyen yakın arkadaşlarım ve gönüllü danışmanım bilirler ki ben çok dertli, çok dolu bir insanım ve içimi boşaltmak için hızımı almadan uzunca yazıyorum buna ne A4 kâğıdının yarısı yeter, ne tam sayfası yeter. 

Kırşehir’de 12-18 Eylül 2022 tarihinde Ahilik Haftası kutlamaları, 23-24-25 Eylül 2022 tarihlerinde Halk Ozanımız Merhum Neşet Ertaş’ın 10’cu ölüm yıl dönümü nedeniyle programlar yapıldı. Programlar gayet güzel, içi dolu ve hareketli geçti. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Lakin benim burada yazmak istediklerim başka.

Bu sene Ahilik Haftası etkinliklerine Kırşehir AK Parti Kırşehir İl Başkanı Seher Ünsal ile Milletvekili Mustafa Kendirli ve MHP İl Başkanı Arif Kılıç katılmadılar. Sadece son gün kapanış törenlerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın gelmesiyle kendilerini gösterdiler, ayrıca Mustafa Kendirli Helebiş Gecesi’ne katıldı. Onun haricinde yüzlerini gören, seslerini duyan olmadı.

Aynı şekilde “Neşet Ertaş anma törenleri”ne hiç katılmadılar. Sebebi de Kırşehir Belediye Başkanının CHP’den seçilmesi ve organizeyi onların yapması.

Demokrasilerde halk iradesi geçerlidir, halkın çoğunluğu kimi seçerse o kişi göreve gelir ve bu bir nöbet değişimidir, bunu herkes kabul etmeli ve içine sindirmelidir. Geçtiğimiz üç dönem Kırşehir Belediye Başkanlığı AK Parti’den, ondan önce iki dönem de MHP’dendi bunlar demokrasinin sonuçlarıdır.  

Kırşehir hepimizindir ne olursa olsun Kırşehir’e hizmet görevimiz olup, MHP iki dönem, AK Parti üç dönem Belediye Başkanlığını alarak hizmet etmişlerdir. Hiçbir Belediye Başkanı yaptığı hizmetleri yanında götürmemiştir.

Fazla geriye gitmeye gerek yok MHP’den iki dönem Belediye Başkanı seçilen Metin Çobanoğlu kazandırdığı Yer Altı Çarşısı ve Cacabey Meydanı’nı yanında götürmemiştir. Oraya her gittiğimde kendisini şükranla anıyor, teşekkür ediyorum. 

AK Parti’den iki dönem Belediye Başkanı seçilen Yaşar Bahçesi Kırşehir’e güzel ve kalıcı hizmetler kazandırmış ve görevi bitiminde bunları yanında götürmemiştir. Bugün bazı etkinlikler için Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’ne her gittiğimde, Kent Parkı gezdiğimde, Güzler Parkı’na gittiğimde kendisine teşekkür ediyor şükranla anıyorum. Özellikle Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’ni yaptırmak her babayiğidin harcıolmasa gerek. Bilinmelidir ki yapılan hizmetler Kırşehir’edir. Selahattin Ekicioğlu da Kırşehir’e hizmet etmektedir ve yaptıklarını yanında götürmeyecektir.

AK Partililer ve MHP’liler “Kırşehir Belediyesi bizden değil!” diyerek etkinliklere katılmıyorlar ve hizmet etmiyorlarsa bu çok yanlış bir davranıştır, hatta Kırşehir’e yapılan en büyük kötülüktür. Adnan Menderes'in “Kırşehir bana oy vermiyor!” diyerek ilçe yapmasından bir farkı yoktur. Gerek Ahilik, gerekse Neşet Ertaş etkinlikleri siyaset üstü etkinliklerdir ve hepimizindir.

Halk Ozanı Neşet Ertaş yaşamı boyunca siyasetten uzak durmuş ve alet olmamıştır. O nedenle AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli’nin ve İl Başkanı Seher Ünsal’ın, MHP İl Başkanı Arif Kılıç’ın tutumlarını doğrusunu söylemek gerekirse anlamış değilim. 

Kırşehir hepimizindir ne olursa olsun Kırşehir’e hizmet görevimizdir. Sizler de Kırşehirli olduğunuza göre şartlar ne olursa olsun Kırşehir’e hizmet etmek ve etkinliklere katılmak zorundasınız. Bilmelisiniz ki geçtiğimiz yıllarda milletvekili seçilip, Kırşehir’e hizmet edemeyip, eline yüzüne bulaştıranlar bugün Kırşehir’e gelemiyorlar, cadde ve sokaklarında gezemiyorlar. Onlar da biliyorlar ki memlekete hizmet etmedikleri için gelecek yüzleri yok. İleride sizlerin de olacağı budur ve kaçınılmaz sonuçtur.

Ahilik kutlamaları son güne kadar siyasetten uzak geçti ama son gün kapanış konuşmasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yaklaşan seçimleri de fırsat bilerek hükümetin vaatlerini anlatarak Ahiliğe siyaset sokmuştur. Aslında burada hiçbir siyasiye konuşma izini verilmemelidir.

Yine Neşet Ertaş etkinliklerinde özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li siyasilerden, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den ve AK Parti Ankara Milletvekili hemşehrimiz Hacı Turan da gelen telgrafların okunması da işin içine siyaset sokmuş ve Neşet Ertaş’ın kemiklerini sızlatmıştır.

Telgrafların okunması büyük bir hatadır. Buradan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na sesleniyorum.“ Başkanım siyasi liderlerden, bakanlardan ve siyaset yapan diğer kişilerden gelen telgrafları lütfen Ahilik ve Neşet Ertaş etkinliklerinde okutmayın, sizler makamlarınızda okuyun vatandaş olarak etkinliklere her görüşten insan geldiği gibi bu etkinlikler siyaset üstü etkinliklerdir. Bunlara dikkat edilmelidir. 

Şu konuya da belirtmek istiyorum sahnenin ses düzeneği çok kötüydü. Bir de şehrimizi ikinci profesyonel futbol liginde temsil eden Kırşehirspor var. AK Parti Milletvekili Mustafa Kendirli’yi, İl Başkanı Seher Ünsal’ı ve MHP il Başkanı Arif Kılıç’ı Kırşehir’de oynanan maçlarda göremiyoruz. Nedeni yine aynı Kırşehir Belediyesi CHP’nin ve Kırşehirspor’a her türlü desteği veriyor olmasıdır. Bu takım CHP’nin takımı, hatta bana gelen bilgilere göre başka bir partinin de olduğunu söyleyerek bu şehir, bu takım bizim değil şeklinde sözlerle Kırşehirspor maçlarına gelmiyorlarmış! Eğer bu şehir, bu takım sizlerin değilse yapacağınız en güzel iş Kırşehir’i terk etmek olacaktır!

Halbuki yıllardır profesyonel ligde futbol takımı olmayan Kırşehir’de dönemin AK Partili Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci verdiği destekle ve yardımcısı Veli Şahin’i takımın başına başkan olarak getirmesiyle önce Bölgesel Amatör Lig’de şampiyon yaparak Üçüncü Lige, burada da şampiyon yaparak İkinci Lige çıkarmışlardır. Yaşar Bahçeci’ye ve Yardımcısı Veli Şahin’e Kırşehirspor’a sahip çıkarak yüz binleri heyecanlandıran, peşinden koşturan emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Şimdi ki Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da verdiği destekle takımı İkinci Ligde üç sene üst sıralara oynatmış ve bu sezonda İkinci Ligde oynamaya devam ediyor ve her görüşten insan seyretmeye geliyor.

Kırşehirspor hiçbir siyasi partinin değildir, herkesindir yeryüzünde yaşayan tüm Kırşehirlilerin olup, herkesin sahip çıkması ve AK Parti Milletvekili Mustafa Kendirli’nin, İl Başkanı Seher Ünsal’ın ve MHP İl Başkanı Arif Kılıç’ın Kırşehir’de oynanan maçlara gelerek takıma sahip çıkmaları ve Kırşehirspor’un İddiaa’dan ve Spor-Toto’dan alacağı paralar konusunda yardımcı ve destek olmaları görevleridir.

Gelelim Sayın Valimiz Hüdayar Mete Buhara’ya…

Sayın Valim hadi diyelim ki siyasiler Kırşehir’de oynanan maçlara gelmiyorlar, siz neden gelmiyorsunuz? Sizde mi siyasiler gibi “Bu takım Kırşehir’in değil, CHP ve başka bir partinindir!” düşüncesindesiniz ve Kırşehirspor’un küme düşmesini mi istiyorsunuz? Siz hükümetin değil devletin Valisisiniz ve burada görev yaptığınız sürece Kırşehirlisiniz ve Kırşehir’in her sorununu çözüme kavuşturmak ve her etkinliğine sahip çıkarak katılmak zorundasınız. Acaba size birileri “Kırşehirspor maçlarına gitmeyin mi!” diyorlar, endişeniz mi var? Sayın Valim Devletin Valisi olarak sizleri maçlarda görerek manevi destek vermenizi istiyoruz.

Neşet Ertaş’ı anma etkinlilerine katılan Neşet Ertaş’ın çocukları Hüseyin Ertaş, Döne Ertaş ve Canan Ertaş yaptıkları konuşmalarda babaları Neşet Ertaş’ın hayattayken sözlü olarak söylediği vasiyette belgeselinin yapılmasına izin verdiğini, filminin yapılmasına izin vermediğini söylemişler. Ancak rant ve para peşinde koşan birilerinin “Sözlü vasiyet geçerli olamaz!” diyerek yazılı vasiyet istediklerini belirterek babaları Neşet Ertaş’ın filmini yaptırdıklarını belirterek kendilerinin ilgili kişileri mahkemeye verdiklerini hukuki sürecin devam ettiğini ve Kırşehir’deki herkesten yardım istediklerini söylemişlerdir.

Bizler de siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve başta Kırşehir olmak üzere Türkiye’nin diğer illerinde ve Avrupa’da yaşayan Kırşehirliler olarak Neşet Ertaş’ın sözlü vasiyeti rağmen film yapanlara karşı durmamız, onları protesto etmemiz, filmin gösterime çıkmasına engel olmamız ve çocuklarına destek olmamız konusunda sert ve sürekli protesto eylemleri yapmalıyız. Olur ya film gösterime çıktı Kırşehirliler olarak o filmi seyretmemeliyiz, Kırşehir’deki sinemada gösterilmemesini sağlamalıyız.

Pazar günü Halk TV’de yayınlanan “Görkemli Hatıralar“ programına katılan bu toprakların sanatçısı, bozkırın kızı, Anadolu’nun Sultanı, benim çok sevdiğim, sürekli dinlediğim, halk müziği sanatçısı Gülşen Kutlu’ya program sonrası büyük bir sevgi gösterilmiş, kadınlarımız sarılarak, bağırlarına basmışlar ve herkes fotoğraf çektirmek için sıraya girmiş, sanatçı Gülşen Kutlu gülen yüzüyle, mütevaziliğiyle hiç kimseyi red etmemiş, herkesle fotoğraf çektirmiş ama Belediye’de çalışan kendisini Kral Faysal zanneden birkaç lüzumsuz, (birisinin adını soyadını ve görevini biliyorum ama ben de saklı) vatandaşın Gülşen Kutlu’yla fotoğraf çektirmelerine engel olmaya çalıştılar, güvenlikçileri çağırdılar. Bu sırada devreye girerek kendilerine “Sizlere ne oluyor, sizler kimsiniz? Gülşen Kutlu bu toprakların sanatçısı, Kırşehirlilerin sevdiği, bağrına bastığı sanatçı. Kırşehirliler, Gülşen Kutlu’nun söylediği hareketli türkülerle oynarlar, uzun havalarla ağlarlar. Gülşen Kutlu Kırşehir’e her zaman gelmiyor, o nedenle vatandaş fotoğraf çektirmek istiyor bırakın çektirsinler. Bu insanlar Gülşen Kutlu için buraya geldiler” şeklinde sözler söyledim onlar da bana “Programı var gitmesi gerekiyor!“ cevabını verdiler ama hemen gitmesi gerekiyor dedikleri Gülşen Kutlu iki saate yakın süre orada bulunarak Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve Neşet Ertaş’ın çocuklarıyla sohbet etmiştir.

Demek oluyor ki görevli belediye personelleri üzerine vazife olmayan işlere karışmışlardır. Bu durumu biraz ileri de bulunan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na anlatarak bilgilendirdim. 

Sayın Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu biliyorum ki belediyeler siyasi kurumlar olduğu için personel alınırken, bilgiye, beceriye, liyakate önem verilmez, siyaset ve torpil devreye girer ve istenilen kaliteli, liyakatli personel yerine liyakatsiz, beceriksiz, kalitesiz personel alınır öyle olunca da kaliteli hizmet verilmez ve işe alınanlar da kendilerini Kral Faysal zannederler. Lütfen bu haddini bilmeyen, torpille işe alınan personellerinize uyarılarda bulunun üzerlerine vazife olmayan işlere karışmasınlar. Sizden özellikle rica ediyorum.

Arkadaşlarımın ve gönüllü danışmanımın dediklerinden de uzun bir yazı oldu. Ne yapayım, “Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil.