24 Haziran seçimleri geride kaldı. Yıllardır Kırşehir’de iktidar olan AK Parti geçen dönem Meclis’te temsil edildiği iki milletvekilinden birini CHP’ye kaptırdı.
Seçimler öncesi Kırşehir’de sonuçların sürprizlere gebe olacağı dillendiriliyordu. Ak Parti Kırşehir’de görev yapan Milletvekilleri Mikâil Arslan ve Salih Çetinkaya’nın ikisinin de aday gösterilmemesi ve bugüne kadar aday adayı olmayan Mustafa Kendirli ile Necmettin Erkan’ın aday gösterilmesi kimi çevrelerce isimlerini ve sıralamalarını Kırşehir belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin istediğini ve genel merkezin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onay verdiği söylentileri vardı.
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin 2-0 almak için gecesini gündüzüne katan bir tempo ile çalıştığını herkes gibi ben de gözlemledim. “Geçen dönem AK Parti’nin Kırşehir Milletvekili olan Salih Çetinkaya ile Mikâil Arslan’ın bu seçimlerde pek sahada görmedik” diyen partililerin yoğun olduğunu duyduk.
Tabi Çetinkaya ve Arslan’ın aday gösterilmemesine tepki olarak mı, yoksa parti kurmaylarının onlardan seçim çalışmalarında destek istememeleri mi vardı onu bilmiyoruz. Bildiğimiz Ak Parti 24 Haziran seçimlerinde Kırşehir il genelinde özellikle merkezde oy kaybettiği ve iki milletvekilinden birini yıllardır Meclis’te temsil edilmeyen CHP’ye kaptırmasıydı.
CHP’ye gelince…
Adayları Dr. Metin İlhan’la yıllar sonra milletvekili kazandı CHP Kırşehir’de…
Tabi “kime niyet, kime kısmet” diye bir söz vardır. İşte CHP’de yıllar sonra milletvekili seçimi de böyle oldu. Geçmiş seçimlerde Dr. Cahit Gürses te iki defa aday oldu. Niye kazanamadı? Niye Kırşehirliler oy vermedi? Bütün bunların sebebini biliyor.
Yıllardır İl Başkanı olan ve partisini her ortamda en iyi şekilde temsil eden, Kırşehirlilerin iyi gününde, kötü gününde yanlarında olan Yılmaz Zengin seçimlerde yine aday adayı oldu. CHP’de 24 Haziran seçimlerine kadar kimsenin adından bahsetmediği ve dillendirmediği Kırşehir Devlet Hastanesi’nden dahiliye uzmanı Dr. Metin İlhan biranda CHP’nin Kırşehir milletvekili adayı olarak açıklandı.
Metin İlhan Mucur’da ve Kırşehir’de uzun yıllar görev yaptığı için bütün hastalara gösterdiği yakın ilgi ve yardımlarıyla partisinin 24 binlerdeki oyunu 38 binlere çıkardı. Tabi ikinci sırada adayı Kamanlı Çağdaş Gökalp, İl Başkanı Hacı Tanrıbuyurdu, Merkez İlçe Başkanı Selçuk Korkmaz ve eski il başkanı Yılmaz Zengin ve partililerin de çalışmaları ve partiye verdiği katkılar da unutulmamalı ve özellikle Hacı Tanrıbuyurdu’nun il başkanlığına getirilmesi ile partideki değişiklikler partiye ekstra oy kazandırdı.
Metin İlhan partili-partisiz herkesi kucakladı, seçmenin sevgi ve saygısını kazanarak Kırşehir Milletvekili seçildi.
İşte nasip, kısmet diye buna derler.
CHP’de yıllarca politika yapanlara nasip olmayan milletvekilliği iki aylık sürede kazanan Metin İlhan’a nasip oldu.
Kırşehir’de seçime iddialı giren ve kaybeden MHP ve İYİ Parti’ye de kısaca değinmek isterim.
Devlet Bahçeli’nin politikalarını kabul edemeyen ve kendilerince yanlış bulan, yıllarını MHP’ye, ülkücülüğe ve milliyetçiliğe aday bütün Türkiye’de olduğu gibi Kırşehir’de de binlerce insan MHP’den koparak Meral Akşener’in genel başkanlığında kurulan İYİ Parti’ye geçince 24 Haziran seçimleri için aday sayısı düşen MHP Kırşehir’de herkesin beklentilerini alt-üst etti ve topladığı oyla üçüncü parti oldu. Milletvekili adayı Oğuz Sulusaray mütevazı bir bütçeyle, mütevazi bir çalışma yaparak bence yüksek oranda bir oy aldı.
Ya İYİ Parti?
İl Başkanı Müfit Göçen’le Kırşehir’de kısa sürede teşkilatlanan ve parti il ve ilçe teşkilatlarının dolup boşaldığı İYİ Parti Kırşehir’de beklentilerin altında oy alarak hayal kırıklığı yarattı bence…
Tabi bunun en büyük nedeninin aday tercihlerinden kaynaklandığını dillendiren partililer “Hakan bey bizim partilimiz, milliyetçi ve ülkücülüğü tartışılmaz. Ama Kırşehir’de yaşamıyor. Soğuk bir yapıya sahip. Onun yerine ikinci sırdaki Asaf Kayaoğlu aday gösterilseydi kazanırdık” diyenlerin çoğunlukta olduğu da bir gerçek.
Özetle Kırşehir’de AK Parti devletin bütün imkânlarıyla, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin bütün çabalarına rağmen bir milletvekili kazanabildi. Yaşar Başkan’ın seçmenden “Kırşehir için partime iki milletvekili verin, bir ayağımı topal bırakmayın!” söylemleri de seçmende karşılık bulmadı.
Şimdi herkes AK Parti’nin Kırşehir’de oy kaybederek bir milletvekilini kaybetmesinin nedenlerini tartışırken, faturayı da birilerine çıkarmaya çalışıyor.
Ama ben şunu hatırlatayım. AK Parti sadece Kırşehir’de oyunu düşürmedi ki! Türkiye’de oyu yüzde 7’nin üzerinde düştü.
Sadece Kırşehir’de milletvekilini kaybetmedi ki! AK Parti’nin kalesi konusundaki Kayseri’de, Konya’da, Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale ve Yozgat gibi bir çok Anadolu kentinde de bir, hatta iki milletvekili kaybetti.
Kırşehir’de AK Parti’ye oy vermeyenler, Cumhurbaşkanlığında yüzde 55 oranında Recep Tayyip Erdoğan’a destek verdi.
Sonuçları herkes iyi değerlendirip kazananları ve kaybedenleri kendince yorumlayacaklardır.
Bence Kırşehir’de kazanan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP adayı Dr. Metin İlhan oldu.
Yine 24 Haziran seçimlerinde Kırşehir’de en kârlı çıkan ise CHP oldu, yıllar sonra milletvekili çıkardı. İnşallah o da CHP’nin eski Kırşehir milletvekilleri gibi olmaz. Baksana onlar bugün Kırşehir’e bile gelemiyorlar. Nerdeler, ne iş yaptıklarını bilen var mı?
Kırşehir yeni dönemde Meclis’te sekiz milletvekili ile temsil edilecek. Bu Kırşehir için önemli bir kazançtır diye düşünüyorum. İnşallah onlar da Kırşehir’i ve bizleri unutmazlar, yanıltmazlar, Kırşehirliliklerini unutmamışlarsa kendilerine gelen Kırşehirlilere sahip çıkarlar, yardımcı olurlar. Kırşehir’e gelip giderler, memleketlerini unutmazlar.
Umarım sekiz Kırşehirli milletvekillerimizin partileri ayrı olsa da konu Kırşehir ve sorunları olunca bir noktada buluşacaklarına inanıyor ve hepsine başarılar diliyorum.
Bir kez daha 24 Haziran seçimlerinin ülkemize, milletimize ve Kırşehirimize hayırlar getirmesini diliyorum.