Diyetisyen Canse Teke’den baş tacı üç beyaz:

YOĞURT, KEFİR, SÜT

Şehrimizde bulunan Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Diyetisyen ve Yaşam Koçu Cansu Teke; korkulu rüya üç beyazı ve hiç korkmamamız gereken üç beyazı anlattı.
Hep korkulan üç beyazı, baş tacı üç beyaz ile değiştirdiklerini ifade eden Cansu Teke, hangi 3 beyaz baş tacı edilmesi gerektiğini anlatırken şunları söyledi:
“Un, şeker, tuz nedir? Neden böyle korkar olduk?
“Şeker; sanayide üretilen beyaz şeker insülin salgısını arttırdığı için hızlı kilo alımına sebep oluyor. Hatta hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, inme gibi metabolik sendromların daha erken yaşlarda görülmesine zemin hazırlıyor. Şeker tüketimini azaltmak için taze ve kuru meyveleri hayatınıza koymalı, meyve suyu ve asitli içecekleri hayatımızdan çıkarmalıyız.
“Tuz; iştah açıcı özelliğiyle kilo alımını kolaylaştırıyor. Gereğinden fazla tuz tüketimi ödem tutulumuna, böbreklerin yorulmasına sebep oluyor. 100 gram beyaz ekmek 1,5 gram tuz içeriyor. Hiç tuz tüketmiyorum deseniz bile yemeklerden, ekmekten, paketli gıdalardan aldığımız tuz miktarı 15 gramın üzerine çıkıyor.
“Beyaz un; basit karbonhidrat (şeker) kaynağı olan beyaz un, beyazlığı artsın diye bir çok işlemden geçiyor. Buğdayın özü ruşeym ve kepekten tamamen ayrılıyor. Antioksidan bileşenler, kaliteli yağlar ve lif undan çıkarılmış oluyor. Böylece beyaz un kan şekerini hızlıca yükseltiyor, insüin salgısını arttırıyor bu da vücut yağlanmasına sebep oluyor.
HANGİ 3 BEYAZ BAŞ TACI PEKİ…
“Yoğurt, kefir, süt; yüksek oranda kalsiyum ve protein içerikleri ile diyetlerin, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz üçlüsüdür. Süt ve yoğurt zaten sofraların vazgeçilmez ikilisi kefirde son yıllarda bağırsağa verilen önemin artmasıyla tüketimi artan süt ürünleri arasına girdi. Probiyotik bakterilerce zengin yoğurt ve kefir bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken aynı zamanda uzun süre tokluk sağlıyor. Faydalı bakteri sayısının artmasıyla bağırsak sağlığını koruyor. Düzenli kullanımla bel bölgesi yağlanmasını azaltıyor. (HABER: BEYHAN BALLI)