Kırşehir’de düşmelerden kaynaklanan kırık-çıkık ve burkulma sayısı arttı

Yoğun kar yağışı devam ediyor,
buzlanma arttı, aman dikkat!

Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi doktorlarından
Dr. Öğrt. Üyesi Mehmet Yetiş, vatandaşları dikkatli yürümeleri konusunda uyardı…

KIRŞEHİR’DE bir haftadır etkili olan günü yağan kar yağışı nedeniyle, yollarda ulaşımda büyük sıkıntı yaşanırken, gece saatlerinde görülen ve eksi 10 dereceyi bulan soğuk hava ile yollarda ve kaldırımlarda buzlanmalar da tehlike yaratıyor.
Kırşehir’de yetkililer mecbur olmadıkça vatandaşların araçlarıyla yola çıkmamaları konusunda uyarırken, son yıllarda yer yer yarım metreyi bulan kar yağışının ulaşımı büyük ölçüde etkilediği gözlemleniyor.
Öğrenciler yarıyıl tatilinde olması nedeniyle karın mutluluğunu doyasıya yaşıyor. Kimisi kardan adam yapıyor, kimisi kartopu oynuyor, kimisi de kızak yaparak kayıyor. Karın ardından havanın soğumasıyla birlikte kaldırım ve yollarda oluşan buzlanma da düşme olayları da artırıyor. Ayrıca zincir takmayan sürücüler yüzünden maddi hasarlı trafik kazaları da yaşanıyor.
Kar yağışının hafta sonuna kadar aralıklarla devam edecek olması vatandaşların araç kullanırken, kar ve buzlanmalara karşı mutlaka araçlarına zincir ya da kar lastiği taktırmalarını isterken, buzlanmaların yayaları da olumsuz yönde etkileyeceği için uyarısında bulundular. 
Kar ve tipinin ardından Kırşehir’de düşen ve vücudunun çeşitli yerlerinde kırık olduğu tespit edilen kişi sayısının 5 ile 10 arasında değiştiği öğrenilirken, ortopedi polikliniklerinde yoğunluk yaşandığı gözlemleniyor.
Kar ve buz nedeniyle düşmeler ve kazalar yaşanabileceğini belirten Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi doktorlarından Dr. Öğrt. Üyesi Mehmet Yetiş, vatandaşları dikkatli yürümeleri konusunda uyardı.
Kırşehir’de görülen kar yağışının ardından özellikle sabah saatlerinde yol ve kaldırımlarda soğuktan oluşan buzlanmalardan dolayı düşerek kolunu, bacağını kıran hasta sayısında da artış yaşandığını belirten Ortopedist Dr. Öğrt. Üyesi Mehmet Yetiş, bu nedenle ortopedi servisinde yoğunluk yaşandığına dikkati çekti.
Kar nedeniyle yollarda trafik kazalarının meydana geldiğini ve bu nedenle kırık vakaları yüzünden hastaneye kaldırılan hasta sayısında gözle görülür bir artış olduğuna dikkate çeken Mehmet Yetiş, vatandaşları yol ve kaldırımlarda yürürken dikkat etmelerini, mutlaka ayakkabılarını seçerken kışa uygun olması gerektiğini ifade etti.
Buzda kayıp düşmeye bağlı olarak en çok el ve ayak bileğiyle, dirsek ve kaval kemiği kırıkları görüldüğüne dikkati çeker Dr. Öğrt. Üyesi Yetiş, kemiklerin zayıf olması dolayısıyla kırık riskinin yaşlılarda daha yüksek olduğunu, bu sebeple ölümlerin de daha çok görüldüğünü belirtti.
Ortopedi Uzmanı Mehmet Yetiş şöyle konuştu:
“Kırşehir’de bu mevsimlerde ortopedik vakalarda hasta sayısı artıyor. Yaşlılarda en çok el bileği ve kalça kırıklarına rastlanır. Kalça kırıkları, çok ciddi sonuçlara yol açabilir ve bünyenin kaldırması zor olan ameliyatlar gerektirebilir. Bazen de ölümle sonuçlanır. Bu hastaların bakımı oldukça zordur. Çocukların kemiklerinin daha esnek olması dolayısıyla kırıkların kaynamasının daha kolay oluyor. Çocuklarda en riskli kırıklar dirsek bölgesinde görülüyor. Dirsek kırıklarında bazen ameliyat gerektiriyor, bazen de kalıcı sakatlanmalara sebep olabiliyor. Düşme ve kırık şüphesinde bir doktor yerine mahalle arasındaki kırıkçılara gitmenin son derece tehlikeli olduğunu da hatırlatmakta fayda görüyorum. Kırıkçıların yapacağı yanlış müdahalelerle sakat kalan vatandaşlarımızın çok olduğu da bir gerçektir. Yanlış kaynama ve sıkı sarılmaya bağlı olarak ağır sakatlık bırakabilecek komplikasyonlara yol açabiliyor. Bunun için özel gösterilmeli.”
Buzlu ortamlarda dışarı çıkılması gerektiğinde tabanı kaygan olmayan, tercihen pütürlü bir ayakkabı giyilmesini de tavsiye eden Ortopedi Uzmanı Dr. Mehmet Yetiş “Yürürken eller cepte değil, dışarıda olmalı. Bu sayede kişi, daha dengeli ve kendini koruyarak düşebilir. Basit önlemlerin hayat kurtardığı unutulmamalıdır. Kar yağışıyla gelen buzlanma genellikle kırık ve çıkıklarla sonuçlanan kazaları artırıyor. Karda yürürken küçük adımlar atın. Karda kaymayacak, ortopedik özelliği olan altı tırtıllı düz, topuksuz ayakkabıları tercih edin. Ama karda yürürken düşerseniz, ayağa kalkmadan önce 30-40 saniye vücudunuzu dinlendirin ve herhangi bir yerinizde ağrı olup olmadığını anlamaya çalışın. Ağrınız varsa mutlaka hastaneye başvurun” dedi. (HABER: BEYHAN BALLI)