Kırşehir Valiliği Yerel Yönetimler tarafından HES kodu ile risk durumu sorgulama kapsamında öncelikle Sağlık Bakanlığı’na başvurarak protokol işlemlerinin tamamlanması ve sonrasında HES Kodu Sistemlerine entegrasyonun tamamlanmasının gerektiğini hatırlattı.
Kırşehir Valiliği’nden yapılan açıklamada HES kodu ile risk durumu sorgulama süreçlerinde Yerel Yönetimler tarafından yapılması gereken işlemler şöyle sıralandı:
“1. Şehir içi toplu ulaşım araçlarından faydalanmak isteyen kişilerin, öncelikle HES kodlarının toplu ulaşım sırasında kullandıkları elektronik/akıllı seyahat kartlarına, kart sahibine ait TC Kimlik Numarası/Pasaport Numarası ve HES Kodu bilgilerinin tanımlanması sağlanacaktır.
“2. HES Kodu ile eşleştirilmiş ve anlık sorgulamaya uygun sistemleri olan Yerel Yönetimler için;
“a. HES Kodu kayıtlı kişilerden, sadece toplu ulaşım hizmetini almış kişi için anlık olarak HES kodları sorgulanır. “RİSKLİ” olduğu sistem tarafından tespit edilen kişiler Yerel Yönetimler tarafından hiçbir ek bildirime gerek kalmaksızın cezai yaptırımlar uygulanmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından otomatik olarak İçişleri Bakanlığına iletilecektir. Yerel yönetimlerin sistemleri tarafından sadece “RİSKLİ” kişilerin toplu ulaşım kullanımına ilişkin detay bilgileri (hat numarası, kullanım zamanı vb.) Sağlık Bakanlığı sistemine ayrıca kaydedilecektir.
“3. Yerel yönetimlerin elektronik sistemleri veya altyapıları anlık olarak sorgulamaya uygun değilse veya teknik olarak yetersiz ise;
“a. HES Kodu kayıtlı kişiler için, sadece o güne ait toplu ulaşım hizmetini almış kişilerin HES kodları sorgulanır. “RİSKLİ” olduğu sistem tarafından tespit edilen kişiler Yerel Yönetimler tarafından hiçbir ek bildirime gerek kalmaksızın cezai yaptırımlar uygulanmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından otomatik olarak İçişleri Bakanlığına iletilecektir.
“b. HES kodunun teknik veya herhangi bir sebeple alınamadığı durumlarda, sadece o güne ait toplu ulaşım hizmetini almış kişilerin TC Kimlik Numarası ya da Pasaport Numarası sisteme gönderilir. “RİSKLİ” olduğu sistem tarafından tespit edilen kişiler Yerel Yönetimler tarafından hiçbir ek bildirime gerek kalmaksızın cezai yaptırımlar uygulanmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından otomatik olarak İçişleri Bakanlığına iletilecektir.
“c. HES kodunun teknik veya herhangi bir sebeple alınamadığı durumlarda TC Kimlik Numarası ya da Pasaport Numarası kişi bazında en fazla günde bir defa kullanım bilgisi ile birlikte Sağlık Bakanlığı sistemlerine gün sonunda elektronik ortamda toplu olarak gönderilecektir. “RİSKLİ” olduğu sistem tarafından tespit edilen kişiler Yerel Yönetimler tarafından hiçbir ek bildirime gerek kalmaksızın cezai yaptırımlar uygulanmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından otomatik olarak İçişleri Bakanlığına iletilecektir.
“4. Kişiselleştirilemeyen seyahat kartı (TC kimlik/Pasaport ve/veya HES Kodu ile kart bilgilerinin eşleştirilmesi yapılmamış veya teknik olarak yapılamayan) kullanımlarında veya beyan usulü kontrol durumlarında ilgili görevlilerce;
“a. Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden Vatandaşın HES Koduna ait karekod okutularak risk durumu sorgulanacaktır.
“b. Karekod olmadığı durumda vatandaşa ait HES Kodunun Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden girilerek risk durumu sorgulanacaktır.
“c. Sorgu sonucu “RİSKLİ” çıkan kişilerin toplu ulaşım hizmetinden faydalandırılmayacaktır.
“5. Yerel yönetimler tarafından anlık ve/veya gün sonunda toplu ulaşım hizmetini o gün kullanan kişilerin HES kodlarının sorgulanması sonucu sistemin tespit ettiği “RİSKLİ” kişilere uygulanan cezai yaptırımın hangi hat, durak veya kullanım zamanına ait detay bilgilerinin ispat yükümlülüğü yerel yönetimlere ait olacaktır.
“6. Vatandaşların kart kişiselleştirme (TC Kimlik Numarası/Pasaport Numarası ve HES Kodu ile kart bilgilerinin eşleştirilmesi), HES Kodu kullanım süreçleri ve HES kodu alım süreçleri (2023 SMS, e-Devlet Kapısı ve Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden) hakkında yoğun kullanılan yerlerde, duraklarda ve araçlarda görsel (afiş, video, ilan vb.) ve yazılı araçlarla bilgilendirilecektir.
“7. İhtiyaç duyulması halinde yerel yönetimler, güncel ve detaylı bilgiye https:// https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/ adresinde yer alan “Kurumsal Entegrasyon” bölümünden, [email protected] e-posta adresinden veya 0850 477 0 477 nolu HES Çağrı Merkezi telefonundan ulaşabilecektir.” (HABER: BEYHAN BALLI)