Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Uzman Diyetisyen ve Yaşam Koçu Cansu Teke sık sık tüketilen asitli içecekler ile ilgili Gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e açıklamalar ve uyarılarda bulundu.

Uzman Diyetisyen Cansu Teke, konuyla ilgili olarak gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:

“Gazlı içecekler, besin değeri ve kalitesi yok denilecek kadar az olan, düşük hacimlerinde yoğun enerji bulunan boş kalorili ürünlerdir. Neredeyse 200 ml (1 su bardağı) ürün yaklaşık 6-8 adet küp şekeri ihtiva etmektedir. Ayrıca o forma gelene kadar birçok kimyasal işlemden geçmektedir. Koruyucu katkı maddeleri, boyar maddeler içermektedir.

Raf ömrünü uzatmak için kullanılan içerisindeki kimyasal katkı maddeleri sebebiyle çeşitli hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. İçeriğindeki yüksek basit şeker ile çağımızın hastalıkları olan insülin direnci, koroner kalp hastalığı, obezite, hipertansiyonun oluşumunu ve gelişimini hızlandırmaktadır. Yoğun asit içeriği sebebiyle, özellikle çocukluk çağında diş gelişimine negatif etki eden ve kemik mineralizasyonunda bozukluklara sebep olabilmektedir. Asitli içeceklerin aşırı tüketilmesi, kalsiyumun vücutta emilimini azaltmakta ve osteoporoz gibi çeşitli kemik rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilmektedir. Vücut gelişimi yapan veya düzenli olarak spor ile uğraşan kişilerde kas hacmini azalttığı birçok çalışmak ile ortaya konulmaktadır.

İçeriğinde bulunan fruktozlu mısır şurubu sebebiyle aşırı tüketilmesi durumunda diyabeti olan bireylerde kan şekerini hızlı yükselterek risk teşkil edebilmektedir. Aynı zamanda diyabet oluşum riskini artırmaktadır. İçeriğinde bulunan kafein sebebiyle vücuda alınan demirin kullanım oranını düşürdüğünden ülkemizin en büyük sağlık sorunlarından olan demir eksikliği anemisini tetikleyebilmektedir. Ayrıca kafeinin bağımlılık yapan bir madde olduğu unutulmamalıdır.

Fosfat içerikleri sebebiyle aşırı tüketilmeleri sonucunda böbrekte fonksiyon bozukluklarına sebep olabilmektedirler. Çağımızda su yerine tüketilen asitli içecekler böbreklerin yorulmasına, vücutta toksik etkiye, obeziteye sebep olmaktadır. Büyüme- gelişme çağındaki çocukların kullanımlarının önüne geçilmelidir.

En sağlıklı içeceğin su olduğu ve yerini hiçbir şeyin tutmayacağını unutmayınız.”(HABER: BEYHAN BALLI)