Sosyal Anksiyete (kaygı) Bozukluğu ya da sık kullanılan adıyla Sosyal Fobi bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı düşüncesi ve bu konuda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur.
Burada anksiyete, diğerleri tarafından eleştirilme, seyredilme ve yargılanma korkusundan kaynaklanır. Sosyal fobisi olan kişi hata yaparak başkalarının önünde rezil olacağından veya utanç duyacağından sürekli bir biçimde korkar. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Kişinin yaşamının pek çok alanında kaygı ve korkuya neden olarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Sosyal fobisi olanlar henüz gerçekleşmemiş olaylar nedeniyle günlerce hatta haftalarca korku çekerler. Sosyal fobisi olanların çoğu korkusunun yersiz olduğunu bile bile bunun üstesinden gelemez. Sosyal durumlar ve diğerlerinin kendileri ile ilgili negatif fikirleri hakkında yanlış inanışlara sahiptirler. Tedavi edilmeyen sosyal fobi kişinin okul, iş, sosyal aktiviteler ve ilişkiler de dahil olmak üzere günlük rutinini bozabilir.
SOSYAL FOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sosyal fobi rahatsızlığı olan çoğu insan bir şeylerin ters gittiğinin farkındadır, fakat bu hissi bir hastalık işareti olarak görmez. Belirtiler şunlardır:
· Sosyal durumlara karşı yoğun anksiyete(kaygı)
· Sosyal durumlardan kaçınma
· Kafa karışıklığı, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, yüz kızarması, kas gerilmesi, mide ekşimesi ve ishal gibi anksiyete belirtileri.
Çocuklar ağlayarak, ebeveyne yapışarak veya öfke nöbetiyle anksiyetelerini ifade edebilirler.
SOSYAL FOBİ BELİRTİLERİNİ TETİKLEYEN DURUMLAR NELERDİR?
Sosyal fobisi olan insanlar genellikle aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kaldıklarında ciddi sıkıntılar yaşarlar;
· Kalabalık bir ortamda başkalarına tanıtılmak
· Kalabalık içerisinde kendilerinden bahsedilmesi ya da eleştirilmek
· İnsanların ilgi odağı olmak
· Bir şeyler yaparken veya yemek yerken izlenmek
· Resmi bir ortamda bir şeyler söylemek durumunda kalmak
· Mevki sahibi biriyle buluşmak
· İnsanlarla göz teması kurmak
· Kalabalık önünde konuşmak, sunum yapmak ya da seminer vermek
· Kalabalık bir ortama sonradan dahil olmak
· Toplum içinde telefon görüşmesi yapmak
· Toplum içinde yemek yemek
· Umumi tuvaletleri kullanma
TEDAVİSİ;
Psikoterapi, sosyal kaygı bozukluğu olan çoğu insanda belirtileri iyileştirir. Terapide, kişinin kendisiyle ilgili olumsuz düşünceleri tanıması ve değiştirmesi hedeflenir. Ayrıca sosyal durumlarda güven kazanmasına yardımcı olacak beceriler geliştirmesi için yol gösterilir. Sorularınız için; [email protected]

Psikolog Tuğçe Çetin