sigara

Kırşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigara kullananlar için 9 Şubat’ın önemli bir başlangıç günü olduğunu söyledi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, “Bu yıl 9 Şubat Günü sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç günü olabilir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteği çok değerlidir. Tütün ürünleri tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi nitelikteki her türlü zarara karşı yürütülen mücadele kapsamında “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” tüm dünyada anlamlı ve önemli bir gün olarak değerlendirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Ülkemizde de aynı tema ile farklı etkinlikler yapılmaktadır.” dedi.
Sigara ve tütünün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddeler olduğunun altını çizen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Demirbaş, sigara ve tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmekte olduğunu, dünyada ve Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıktığını söyledi. Her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini vurgulayan Dr. Bekir Demirbaş, sigaranın dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer aldığını ve giderek ilk sıraya yerleşme eğiliminde olduğuna dikkat çekti.
Sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu söyleyen Dr. Demirbaş; “Kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir. Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır. Ülkemizde sigara kullanım yaşı düşmekte ve kullanım yaygınlaşmaktadır. Erişkin nüfusun %50’ den fazlasının düzenli bir şekilde sigara kullandığı çalışmalarla gösterilmiştir. Sigara kullanımı tüm yaş gruplarında yaşam süresini 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısalttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.” dedi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, “Bilindiği gibi ülkemizde 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlanmasıyla birlikte 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. Dünyada ve Türkiye’de en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alan tütün ürünlerinin kullanımı konusunda bu tarihten itibaren ülkemizde daha bilinçli, bilgili ve duyarlı çabalar tütün mücadelesini güçlendirmektedir. Tütün mücadelesinin bütün adımlarına halkımızın sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır. Sigara içen bireylerin 9 Şubat 2016 tarihini 'Tütünsüz, dumansız ve sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç' olarak kabul etmeleri, başta ülkemiz ve ilimizdeki kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak için çok anlamlıdır.” açıklamalarında bulundu.
Kırşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nü” başlangıç kabul ederek sigara içen tüm vatandaşları Kırşehir KETEM Sigara Bırakma Polikliniğine davet etti. Dr. Bekir Demirbaş ayrıca “Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı”nın Ekim 2010 tarihinden bu yana aktif olarak hizmet verdiğini söyledi. Dr. Demirbaş vatandaşların buraya yaptıkları başvurular sonrasında tütün kontrolü konusunda eğitim almış sağlık çalışanları danışmanlık hizmeti almakta ve gerekirse de il düzeyindeki kamu hizmeti veren Sigara Bırakma polikliniğine yönlendirildiği bilgisini vererek, kurulduğu günden bu yana Alo 171’e yüz binlerce kişinin yardım için başvurduğunu da sözlerine ekledi.