Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" etkinlikleri çerçevesinde Kırşehir’de “Dumansız Hava Sahası” kapsamında sigara kullanmayan işyerlerine “Sigarasız İşyeri” belgesi verildi.

Salı günü Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü’nde “Sigarasız İşyeri”  seçilen kişi ve firmalar için bir etkinlik düzenlendi. Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yetiş, Şube Müdürü Harun Koç, Birim Sorumlusu Dr. Aslıhan Torun, Sigara denetleme ekibinden Sağlık Memuru Yaşar Gökduman, Polis Memuru Ferdi Akyun, Zabıta Memuru Yusuf Duydu katıldı.

Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yetiş,   “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 31 Mayıs, tütün kullanımın zararları ve etkileri konusuna farkındalık oluşturmak adına Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edilmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde 31 Mayıs’ta tütün mamulü kullanan vatandaşlarımızın dikkatini çekerek, bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek olmak adına bir takım etkinlikler yapıyoruz. Bugün açtığımız stantta da dileyen vatandaşlarımıza karbon monoksit ölçümü yaparak sigarayı bırakmaları konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Tütün ve tütün mamullerini kullanımının ciddi zararları var. Dünyada her yıl yaklaşık 7 milyon insan tütün mamullerinin neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmekte. Bunlarında yaklaşık 1 milyonunu maalesef pasif içicilerden oluşmakta. Tütün mamullerinin kullanımı başta akciğer kanseri olmak üzere, kronik bronşit, astım ve kronik enfeksiyonlar gibi hastalıklara neden olmakta. Özellikle sigara kullanımına bağlı önlenebilir hastalıkların başında akciğer kanseri ön sıralarda yer olmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 1,8 milyon insana tütün mamullerine bağlı olarak gelişen akciğer kanseri tanısı konulmakta ve bu insanlarında yaklaşık 1,6 milyonu maalesef hayatını kaybetmekte. Tütün ve tütün mamullerinin kullanımı kişilerde bıraktırılabilir bir bağımlılıktır. Bu bağımlılığın tedavisi vardır” ifadelerini kullandı.

Sigara içmeyen ama sigara içilen ortamlara maruz kalan pasif içicilerinde büyük risk taşıdığını dile getiren Mehmet Yetiş, “Aktif sigara içmeyen kişilerin yoğun sigara dumanına maruz kalmasına pasif içicilik diyoruz. Maalesef pasif içicilerde de bir takım hastalıkları görüyoruz. Özellikle gençlerde ve çocuklarda lösemi lenfoma santral sinir sistemi ve akciğer kanseri gibi hastalıkları pasif içicilikten dolayı görmekteyiz” dedi.

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara da yönlendirmelerde bulunan Yetiş, “Sağlık Bakanlığımızın 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı 7 gün 24 saat esasına göre çalışmakta. Bu hat vasıtasıyla uzman personelimiz arayan kişilere ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti vermekte. Kırşehir Eğitim ve Araştırma  Hastanemizde sigara bırakma birimlerimizde hizmet veriliyor. Aile Hekimlerimiz aracılığıyla da Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde bulunan sigara bırakma polikliniklerinden yardım alabilirler. Ayrıca alo171.saglil.gov.tr internet adresinden tütün ve tütün mamullerini bırakma konusunda akıllarına gelen sorulara cevap arayabilirler. Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle gelin bugün bizlere destek olun. Kararsızsanız destek alacağınız kişiler ve kurumlar olduğunu bilin diyor, 24 saatliğine de olsa bugün tütün ve tütün mamullerini bırakarak bizlere, toplum sağlığına ve ailenize destek olmanızı istiyoruz. Sonuçta sigara bir bağımlılıktır. Bağımlılıksa tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sigarasız günler diliyorum” dedi.

Ardından Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yürütülen, Dumansız Hava Sahası kapsamında gazetemiz “Kırşehir Çiğdem” ile Cebeci Halı Sahibi Reşat Cebeci, Pera Saatçilik sahibi Celal Yılmaz, Hikmet Kuyumculuk sahibi Hikmet İlhan, Vestel Satış Bayi sahibi Haydar Şimşek çalışanlarının sigara kullanmadığı için Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Sigarasız İşyeri” seçildi. 

Gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”in sahibi Salih Güner’e “Sigarasız İşyeri” belgesini Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yetiş verdi. (HABER: BEYHAN BALLI)