İçinden çıkamadığınız bir psikolojik problemle karşılaştığınızda ne yaparsınız? Genelde ilk olarak yakın çevrenize danışmakla başlarsınız. Fakat buna rağmen hala çözülmediğini düşündüğünüz sorunlar olduğunda yapacağınız ikinci şey nedir?
Çevreniz size bir psikoloğa gitmenizi önerecek veya kendiniz böyle bir girişimde bulunacaksınız. Sonrasında ise aklınıza türlü sorular gelecek.
İlaç mı kullanacağım, ben deli miyim de psikoloğa gideyim diye fikirlere kapılabilirsiniz. Fakat bunlar psikoloji ile ilgili doğru bilinen yanlışlardır.
1. Psikolog ilaç yazmaz, ilacı tıp okumuş psikiyatristler yani doktorlar yazar.
2. Psikoloğa gitmek için “deli” olmaya gerek yoktur. Hatta biz psikologlar bize başvuran hiç kimseye “deli” demiyoruz. Nasıl fiziksel sağlığımız konusunda sıkıntıya girdiğimizde hemen ilgili doktora başvuruyorsak, psikolojik sağlığımızı da aynı hassasiyetle düşünmeye önem vermeliyiz. Sağlık; fiziksel, sosyal ve ruhsal iyi olma halidir. Yani sağlık bir bütündür. Ruh ve beden sağlığı birbirini mutlaka etkiler.
Yaşadığınız psikolojik problemler; iş hayatınızı, okul hayatınızı ve sosyal hayatınızı olumsuz etkiler ve içinden çıkılmaz bir döngüye neden olabilir. Bu noktada psikoloğa başvurmanız gerekebilir. Psikolog bakış açınızı değiştirmenize yardımcı olur, size ne yapıp ne yapmamanız gerektiğini söylemek yerine sizi dinleyerek hayatınızda bazı gözden kaçan noktalara ışık tutar. Hayata ve yaşadıklarınıza karşı farkındalık geliştirmenize yardımcı olur. Ayrıca anlattıklarınız mesleki etik gereği her zaman gizli tutulur. Psikolog sizi hiçbir koşulda yargılamaz ve sizi farklı görmez. Psikoloğa gidenlerden çok sık duyduğum cümlelerden bir tanesi şudur; “birkaç defa gittim ve hiçbir işe yaramadı.” Hiçbir psikolog size tek bir cümle söyleyerek bütün hayatınızı bir anda değiştirme yeteneğine sahip değildir, hatta hiçbir insan böyle bir yeteneğe sahip değildir. Psikoloğa gitmek bir süreçtir, zaman ve sabır gerektirir… Görüşmeler belli bir standartla devam eder ve sizin görüşmelere düzenli olarak gelmeniz ve sabırlı olmanız gerekmektedir. Bu süreç sadece psikoloğun çabası ile değil danışanın da çabası ile ilerleyecektir. Siz ne kadar düzenli gelip ne kadar kararlı olursanız psikolog da o kadar kolay yol kat edecektir.
İletişim ve bilgi almak için; [email protected]