TFF Başkanı Nihat Özdemir’in açıklamasına göre Türkiye ligleri 12 Haziran’da başlayacak. İşin aslına bakarsanız özledik mi özledik. Ama bu karar ne kadar doğru tartışılır. İnsanların kafası karışık, bu konuda çok değişik görüşler var.
TFF 2. Lig, Kırmızı Grup’ta mücadele eden Kırşehir Belediyespor’umuz da Futbol Federasyonu’nun kararıyla 12 Haziran’da başlayacak lig öncesi yeniden Kırşehir’de toplanarak lig hazırlıklarına başlamak zorunda…
Bazı ülkelerde olduğu gibi bizde de bir gevşeme, rehavet bir anda tavan yaptı. Büyük şehirlerdeki kalabalıklar, kurallara uyulmaması, tatil yörelerine giriş-çıkışların serbest bırakılması ile o yörelere akın akın insanların koşuşturması bende endişe yaratıyor. “Bize bir şey olmaz!” Mantığı insanları esir almışta, yetkililer neden böyle bir şeye izin veriyorlar anlamıyorum. Cuma günü sadece Bodrum’a giriş yapan araç sayısı 35 bin. Umarım hüsranla sonuçlanmaz.
Gelelim konumuza...
Ben de liglerin başlamasını çanı gönülden istiyorum. TV’den eski maçları izleye izleye hepsini ezberledik. Bıkkınlık geldi. Ama bu karar ne getirir, ne götürür iyi düşünülmeli.
Sağlık bakanı topu TFF’ye attı, “Karar onların” dedi. Anlaşılan Bilim Kurulu ve Bakan Fahrettin Koca bu karara “evet” dememiş. İnsan sağlığını hiç düşünmeden, birilerinin zararı daha büyümesin diye bu karar alınmışsa çok üzücü. Allah korusun, aksi bir durumda zarar görecek sporcuların, insanların vebalini kim ödeyecek?
Özür dilemeler. Ahlar, vahlar acımızı hafifletecek mi? TFF Başkanı bu kararı kime güvenerek aldı, açıklamalıdır. Bence dereyi görmeden paçayı sıvamayalım. Bu nedenle her şeyin normale dönmeden liglerin başlamasını doğru bulmuyorum.
Şöyle bir düşünün. Türkiye liglerine katılan 250 civarında takım var. Bunların sporcusu, teknik heyetleri, kulüp çalışanları, hakemler, bunların aileleri v.s. Sayı çok büyük olur. Bu kadar insanı nasıl riske atmayı göre alabiliyorsunuz?
Bunun bir de çevreye yansımalarını düşünün. Yazık olur ülkemize ve insanlarımıza...
***
Avrupa’da ve dünyada liglere başlama kararı alan bir çok ülke var. “Biz de başlayabiliriz” diyenler olabilir. Onların aldığı kararlar ne kadar doğru biliyor muyuz?
Onların yanlışına biz neden ortak olalım?
Üstelik seyircisiz oynayan maçlar, meyvesiz ağaca benzer. Bir de şu var. Diğer branşlarda liglere başlama kararı aldı mı duymadım. Spor sadece futbol mu? Ne yazık ki ülkemizde öyle bir rantın büyüğü futbolda.
Bu karar yeniden masaya yatırılmalı.
***
Sınavlar...
Bir gece ansızın YKS sınav tarihleri değiştirildi. Sınav tarihinin öne çekilmesini Milli Eğitim Bakanlığı mı, Turizm bakanlığı mı istedi? Bu tartışılıyor.
25-26 Temmuz tarihlerine ertelenen Yüksek Öğretim Kurumları sınavları ansızın 27-28 Haziran tarihlerine çekildi.
Tüm ülkemizde olduğu gibi Kırşehir’deki öğrenciler de kendilerini 25-26 Temmuz’a göre konsantre etmişken, bu tarih değişikliği öğrencilerin psikolojisini bozdu ve haklı olarak öğrenci ve ailelerinden yoğun tepkiler geldi.
Bir karar alınırken, artısı-eksisi iyi düşünülmeli, acele edilmemeli. Burada asıl amaç nedir sınavların biran önce yapılması öğrencilerin lehine olması mı, yoksa yapılsın bitsin, tatil yerlerine koşsunlar mı?
Futbol liglerinin başlatılması, insanların bu kriz ortamında tatil beldelerine özendirilmesi ne kadar doğru bilemiyorum.
***
Maske...
Ülkemizde bir maske sorunudur gidiyor. Maske dağıtmak hiç de zor bir iş değil de, yine oturup düşünülmeden alınan kararlar sıkıntı yaratıyor. Sürekli karar değişikliği, kafa karışıklığına yol açıyor. En son 1 liradan satılmasına karar verildi.
İyi güzel de 128 ülkenin yarısına yardım edebiliyorsak, kendi insanımıza da bu yardımı yapmalıyız, öncelikle hem de...
Yardıma muhtaç olanlara yardım tabi ki erdemliliktir. Ama bunu kendi halkımıza da yapmalıyız.
***
2 ay sonra 65 yaş üstü yaşlılarımıza sokağa çıkma izni verildi. İnanın Kırşehir’de bunalmıştık. İlk işim bu süre içinde hayata veda etmiş olan aile büyüklerimi ziyaret etmek oldu. Tabi anamın da elini öpüp gününü kutladım.
***
Bütün dünya annelerinin günü kutlu olsun. 4 saatlik izin sonunda evde kalın, sağlıkla kalın.

Abdurrahman Cem