Hayvanların fiziki görünüşünde albenisi olan, burnu akan, kulağı düşük, gözleri yaşaran, kaburga kemiği belli olan hayvanlar tercih edilmemeli…

KIRŞEHİR Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Şahin, kurbanlık alımı yapacak vatandaşları uyararak, dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin bilgilendirdi.
Kırşehirli hemşehrilerinin bayramını kutlayarak, huzur ve barışa vesile olması temennisinde bulunan Kenan Şahin, “Kurban Bayramı denetimlerimiz yoğun şekilde devam ediyor. Belediyelerimizle işbirliğiyle denetimi çoğaltacağız, artıracağız. İlimiz genelinde 35-40 bin arasında kurban kesimi tahmin ediyoruz. Hayvan noktasında da sıkıntımız yok. Hayvanların fiziki görünüşünde albenisi olan, burnu akan, kulağı düşük, gözleri yaşaran, kaburga kemiği belli olan hayvanlar tercih edilmemeli. Parlak gözlü, parlak tüylü ve canlı mahiyetli hayvan olması gerekiyor. Hayvan pazarımızda tamamen veteriner hekim kontrollerinde satışlar yapılıyor. Hayvanın gebe olmadığı ve dişlerinden yaş tespiti yapılması lazım. Ön iki balta dişi çıkan büyükbaş hayvanların kesilmesi lazım. Teknik veteriner ekiplerimiz ve Belediye ile beraber sürekli diyalog halinde olacaklar. Hayvanlar kesildikten sonra fiziki manada anormal akciğerlerde, böbrekte, dalakta, ette herhangi bir şey gördükleri zaman kesinlikle ve kesinlikle veterinere bildirilmesi lazım. Hayvanların etlerinin kanını dindirip dolaplara konması lazım. Kurban Bayramı’nda bilinçli bir tüketici olmamız lazım” dedi.
Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü’nün kurbanlık hayvanların satış yerlerinin ve hayvan pazarının kontrolü ve denetlenmesi, kurbanlık olarak il dışına gidecek hayvanların hastalık ve aşı kayıtlarının kontrollerinin yapılarak sevkini sağlanması ve kesim yerlerinde kesilen hayvanların kontrolünü yaptığını belirten İl Müdür Kenan Şahin, kurbanlık hayvan alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
“Dini ölçülere uygun olmalı. Yalnızca büyükbaş küçükbaş ve develer kurban olur, develer 5 yaş, büyükbaş hayvanlar 2 yaş, küçükbaş hayvanlar ise 7-8 aylıktan küçük olmamalı. Uzuvları tam olmalı, kör olmamalı vb.
“Sağlıklı ve besili olması. Gebe olmamalı. Kulakları küpeli olmalı.
“İl dışından gelenlerin veteriner sağlık raporlu olması, aşı kayıtlarının olması.
“Büyükbaş hayvanların pasaportlarının, küçükbaş hayvanlarında nakil belgelerini olması.
“Kurbanlık hayvanların dişi hayvanlarımızın damızlık değeri olması nedeni ile erkek hayvanlardan seçilmesi gerekmektedir. Dişi hayvan kesilecek ise büyükbaş hayvanlarda damızlık değerini yitirmiş, laktasyondan çıkmış, dişleri aşındığı için yem değerlendirme oranı azalmış, döl tutmayan hayvanlardan, küçükbaş hayvanlarda ise yine damızlık değerini yitirmiş, sürünün gençleşmesi için her sene sürüden çıkarılan halk arasında ıskarta hayvan olarak tabir edilen yaşlı küçükbaş hayvanlardan tercih edilmelidir.”
Kırşehir’de kurban kesim yerleri de Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Kısmet Et Kombinası, Organize Sanayi yolundaki Kırşehir Et Kombinası, Çiçekdağı yolu 8. Km’de İstanbul Et Kombinası, Kırşehir Belediyesi Kapalı Pazaryeri olarak belirlendi.
Evi bahçeli olan ve kişiler evinin bahçesinde hijyen kurallarına dikkat ederek ve atıkları uygun şekilde bertaraf ederek kurbanlarını kesebileceklerini belirten İl Müdürü Kenan Şahin, “Kurbanlık hayvanlar kesildikten sonra hem halk ve hayvan sağlığı hem de çevre sağlığı açısından kesilen hayvanların kan, atık ve iç organlarının cadde ve sokaklara bırakılmamalı uygun bir yere çukur açılarak gömülmelidir. Kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının vatandaşlarımız tarafından şahsen veya muhtarlar, zabıta, yetiştirici birlikleri, serbest veteriner hekimler veya köylere giden il müdürlüğümüz personellerine verilerek İl Müdürlüğümüze ulaştırılması gerekmektedir” dedi. (HABER: BEYHAN BALLI)